Свет

Потврђено: Могуће размештање америчког нуклеарног оружја у Финској и Шведској кад уђу у НАТО

Лидери Шведске и Финске наглашавају потребу што бржег уласка у НАТО
Потврђено: Могуће размештање америчког нуклеарног оружја у Финској и Шведској кад уђу у НАТОwww.globallookpress.com © IMAGO/Vesa Moilanen

Шведска и Финска саопштиле су да неће тражити изузеће од могућности да се на њиховим територијама постави нуклеарно оружје у близини граница са Русијом уколико постану чланице НАТО-а, преноси "Блумберг".

На заједничкој конференцији за новинаре након 74. редовне седнице Нордијског савета у Хелсинкију, лидери Финске и Шведске рекли су да до сада нису добили такве захтеве, но, према њиховим речима, не би одбили да на својој територији у близини граница са Русијом омогуће распоређивање нуклеарног оружја НАТО снага.

Финска премијерка Сана Марин је, одговарајући на директно питање о могућности распоређивања нуклеарног оружја у земљи, рекла да Хелсинки не поставља предуслове за чланство у НАТО. Она је додала да Финска чека одобрење за приступање тој организацији, те да позитиван одговор још увек није стигао из Мађарске и Турске, последњих чланица блока које нису дале сагласност.

Премијер Шведске Улф Кристерсон дели став финске колегинице, додајући да њихове земље треба да "прихвате све могућности које има НАТО".

"Природно је да Финска и Шведска делују заједнички у овим стварима", истакао је Кристерсон.

Шеф шведских оружаних снага Микаел Бајден је препоручио да Шведска у почетној фази треба да се уздржи од било каквих резерви у погледу сарадње по питању нуклеарног оружја.

"Повлачење црвених линија чак и пре него што постанемо члан НАТО-а само ствара препреке и трвења", рекао је Бајден на одвојеној конференцији за новинаре у уторак.

Финска и Шведска су у мају поднеле захтев за улазак у НАТО. Од 30 земаља чланица алијансе, 28 је већ донело позитивну одлуку о пријему, осим Турске и Мађарске.

image