Свет

ЕУ покушава да усклади став о рату Израела и Хамаса

Тешко је доћи до заједничког става јер о ситуацији на Блиском истоку "свако има своје мишљење", каже званичник ЕУ
ЕУ покушава да усклади став о рату Израела и Хамаса© Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

Након недељу дана збуњујућих и контрадикторних порука о ставу Европске уније о рату између Израела и Хамаса, очекује се да ће лидери ЕУ данас јавно послати заједничку поруку о догађањима на Блиском Истоку.

Наиме, лидери ЕУ касније данас одржаће виртуелни самит, којим председава председник Европског савета Шарл Мишел, са циљем да се изглади вишедневна конфузија након корака које су предузеле Европска комисија (ЕК) и њена председница Урсула фон дер Лајен.

Један европски званичник изјавио је за "Еурактив" да су лидери ЕУ "осећали потребу да уведу ред" када је у питању реакција поводом рата на Блиском Истоку.

На састанку ће бити речи о последицама рата по земље чланице ЕУ, које су изнеле различите ставове о истом, ефектима миграција из зоне сукоба, али и о перспективи ширег рата на Блиском истоку, кажу званичници.

Званичници и дипломате ЕУ страхују да би Израел могао да покрене крваву копнену инвазију на Газу, која би изазвала још више цивилних жртава и потенцијално створила шири регионални сукоб, ако тешко наоружана милиција Хезболах, коју подржава Иран, покрене напад из Либана на Израел.

Лидери ЕУ су у недељу дали заједничку изјаву у којој су "оштро осудили терористичке нападе Хамаса", али и нагласили "важност заштите свих цивила у сваком тренутку".

"Саопштење и виртуелни самит су покушај да се ствари врате на прави пут, тако да ЕУ почне да говори о овој ситуацији, а не само да прича да ће расправљати о томе", рекао је дипломата.

Међутим, један високи званичник ЕУ пожалио се да је тешко доћи до заједничког става јер о ситуацији на Блиском истоку "свако има своје мишљење".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је прошлог петка одлетела у Израел и премијеру Бенјамину Нетанијахуу рекла да "Европа подржава право Израела да се брани". Међутим, та порука достављена је без узимања у обзир мишљења других европских лидера и шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, који је подржао право Израела да се брани, али је упозорио да "израелска акција мора бити изведена у складу са међународним хуманитарним правом".

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи је прошле недеље на друштвеним мрежама саопштио да је сва исплата развојне помоћи ЕУ Палестинцима замрзнута због напада Хамаса. Међутим, ову изјаву је ЕУ касније демантовала.

На прошлонедељном састанку министара спољних послова ЕУ требало је да буде изнет јасан став ЕУ. Према речима једног дипломате, то се није догодило управо због поступака Урсуле фон дер Лајен.

Портпарол Европске комисије Ерик Мамер јуче је казао да она може да "путује где год жели", и да се не сећа да је неко председницу ЕК критиковао када је посетила Украјину након избијања сукоба у тој држави.

Међутим, већина држава чланица ЕУ "дубоко је незадовољна" јер је Фон дер Лајен на себе преузела да се увлачи у спољнополитичка питања, без претходних консултација.

Већина дипломата и званичника сагласна је да је она угрозила вишегодишње покушаје Уније да игра улогу у мировном процесу на Блиском истоку.

image