Свет

Велика Британија послала бродове да подрже Израел

Два брода Краљевске морнарице пребачена су у источни Медитеран
Велика Британија послала бродове да подрже Израелwww.globallookpress.com © Petra Nowack, via www.imago-imag/www.imago-images.de

Бродови британске Краљевске морнарице пребачени су у источни Медитеран како би подржали Израел, у тренутку док се палестинско-израелски сукоб погоршава, саопштило је британско министарство одбране .

Како се наводи у њиховој објави на друштвеној мрежи "Икс", "радна група Краљевске морнарице, укључујући пловила 'Аргус' и 'Лајм беј', отишла је из Гибралтара у источни Медитеран како би ојачала регионалну стабилност и обезбедила капацитете за ванредне ситуације у наредним недељама".

Брод "Лајм Беј", који је тежак 16.160 тона и дугачак 177 метара - отприлике двоструко дужи од фудбалског терена - води капитен Ангус Бисел. "Аргус", који је тежак 28.081 тон и мери 175 метара, предводи капетан Ричард Дејвис.

Пловила припадају помоћној Краљевској флоти, структури Краљевске морнарице која пружа логистичку и оперативну подршку широм света војним операцијама Краљевске морнарице.

Током Заливског рата, 1991. године, "Аргус" је опремљен проширеном и потпуно оперативном болницом како би преузео додатну улогу брода за пријем жртава, док је "Лајм беј" десантни брод који може да превози трупе и оклопна возила.

Краљевска морнарица тврди да је "способна да испоручи значајну борбену снагу било где у свету".

Два брода су напустила Гибралтар пошто је министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао да је Велика Британија "апсолутно посвећена" међународном праву, позивајући Израел да покаже уздржаност јер расте забринутост око судбине цивила у Гази уочи непосредне офанзиве.

Клеверли је у недељу нагласио британску подршку Израелу, одбивши да каже да ли је британска влада забринута да неке од акција у Гази представљају кршење међународног права.

Постојале су спекулације да би  и ударна група британских носача, која тренутно ради у Северном мору, могла бити послата у источни Медитеран као одговор на догађаје који се одвијају у Израелу, али за сада "Краљица Елизабета" остаје у европским водама.

image