Свет

Војна индустрија САД пред пуцањем? Додатно оптерећена ратом Израела и Хамаса

Израел тражи муницију, пројектиле "ваздух-земља" и оне за ракетни систем "гвоздена купола", као и артиљеријску муницију , али шта ће се десити уколико се у рат у Гази укључи и Хезболах?
Војна индустрија САД пред пуцањем? Додатно оптерећена ратом Израела и Хамасаwww.globallookpress.com © Ting Shen - Pool via CNP

Амерички произвођачи оружја, који већ наоружавају Украјину и попуњавају залихе Пентагона, сада су почели да опскрбљују Израел, што додатно оптерећује ову индустрију, пише "Фајненшел тајмс".

За разлику од Украјине, која је примила на стотине тенкова и оклопних возила, Израел тражи муницију, пројектиле за ракетни систем "гвоздена купола", пројектиле "ваздух-земља" и артиљеријску муницију калибра од 120 милиметара.

Уколико се сукоб у Гази настави, експерти за наоружање тврде да ће Израелским одбрамбеним снагама ускоро бити потребна иста врста навођених ракетних система који сада недостају Украјини, укључујући беспилотне летелице и артиљеријска зрна калибра 155 милиметара.

Председник Џозеф Бајден је изјавио да САД могу да испуне захтеве својих "савезника".

"Ми смо САД, за име Бога, најмоћнија нација у историји света", рекао је Бајден у интервјуу за телевизију "60 минута", који је емитован у недељу. "Можемо се побринути за обоје и одржавати нашу одбрану."

Знак за узбуну за америчку војну индустрију

Аналитичари сматрају да је рат у Украјини деловао као знак за узбуну за америчку војну индустрију, која се до сада претежно фокусирала на технолошки напредне системе и запоставила оружја која се масовно користе у копненим сукобима.

За разлику од Украјине, Израел има сопствену одбрамбену индустрију, која није изложена нападима суперсиле као што је Русија. Израел већ добија значајну војну помоћ од САД, у износу од скоро четири милијарде долара годишње, уз још око 500 милиона долара за ваздушну и противракетну одбрану.

Иначе, Израел је велики купац америчког наоружања. Према подацима Агенције за безбедносну сарадњу, Израел је током последњих седам деценија потрошио 53,5 милијарди долара на америчко оружје.

Неименовани амерички званичник изјавио је да САД "брзо обезбеђују" израелској војсци додатне ресурсе, укључујући муницију. Две пошиљке америчке војне помоћи прошле недеље већ су стигле у Израел.

САД су саопштиле да ће повећати испоруке пројектила за "гвоздену куполу", софистицирани штит противваздушне одбране кратког домета, пројектован за заштиту од ракета и артиљеријских граната испаљених из Газе. "Неки пресретачи за `гвоздену куполу` потичу из залиха САД", рекао је анонимни амерички званичник из области одбране.

Очекује се да ће Бајден од Конгреса ускоро затражити додатну помоћ и за Израел и за Украјину. Помоћ Украјини је за сада обустављена, јер су сукоби између републиканаца ово тело оставили без председавајућег.

Пресретаче за Израел, такође познате као пројектили "тамир", производи америчка компанија РТКС, раније "Рајтеон технолоџиз", у сарадњи са израелском фирмом "Рафаел адвенсед дифенс системс", која их склапа у Израелу.

Све очи упрте у Хезболах

Остало оружје које тражи Израел, укључујући системе "ваздух-земља", САД би могле лакше да обезбеде, захваљујући великим улагањима у производњу.

Ракете "хелфајр" производи компанија "Локхид Мартин", док "Боинг" производи пројектиле ЈДАМ и СДБ. Како тврде аналитичари, лакше је повећати производњу пројектила ЈДАМ. Осим тога, Израелу је потребна артиљеријска муниција калибра 120 милиметара, које производи "Џенерал дајнамикс".

Акције компанија "Локхид", РТКС, "Нортроп Груман" и "Џенерал дајнамикс" нагло су порасле после напада Хамаса на Израел.

Врста рата диктира потребе за оружјем. Очекивана израелска копнена офанзива у Гази могла би укључити и Хезболах, а сукоб са Хезболахом значајно би повећао потребе Израела за оружјем, што би Украјину, према мишљењу аналитичара, довело у неповољан положај.

"Сви сада гледају у Хезболах. Ако се укључи Хезболах, имаћемо сасвим другачију врсту рата", рекао је Марк Кенсијан, виши саветник Центра за стратешке и међународне студије.

Уколико се Хезболах не укључи у сукоб у Гази, врста ратовања за коју се определи Израел одредиће и његову потребу за наоружањем, додао је Кенсијан. Уколико се Тел Авив определи за дуготрајну копнену инвазију на Газу, нагло ће се повећати израелска потражња за оружјем.

image