Свет

Одложено представљање стратегије европске одбрамбене индустрије

ЕУ покушава да ојача одбрамбену спремност, али доношење документа одлажу питања регулаторног оквира, али и утицаја који би стратегија имала
Одложено представљање стратегије европске одбрамбене индустрије© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Европска комисија одложиће представљање своје стратегије европске одбрамбене индустрије (ЕДИС) за почетак 2024. због питања буџетског и регулаторног оквира, сазнаје "Еурактив".

"Представићемо европску стратегију одбрамбене индустрије почетком следеће године, током првог квартала 2024. године", потврдио је и комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.

До кашњења су довела питања око утицаја који би стратегија имала, а неопходно је и да извршна власт ЕУ пронађе начине да предложи регулаторни оквир који би гарантовао сигурност снабдевања одбрамбеном опремом.

"Ускоро ћемо започети рунду консултација како бисмо осигурали добру сарадњу и подршку Европског парламента, наших држава чланица и индустрије", рекао је Бретон за "Еурактив".

Стратегија се предлаже у тренутку када земље чланице ЕУ траже дугорочну подршку за ратне напоре Украјине, али да попуне сопствене залихе војне опреме.

"Одбрамбена индустрија се мора прилагодити: испоручивати више и брже. Доступност одбрамбене опреме постао је услов наше одбрамбене спремности. Суочавајући се са новом безбедносном реалношћу, Европа мора да повећа своју одбрамбену спремност", рекао је Бретон.

Како би се задовољиле потребе, предстојећа стратегија би имала неколико "јасних" циљева, објаснио је он.

Први би био да се "консолидују краткорочна достигнућа" Акта ЕУ за подршку производњи муниције (АСАП) за Украјину и програма за јачање европске одбрамбене индустрије путем заједничких набавки (ЕДИРПА) "у структурну подршку одбрамбеној индустрији ( заједничка аквизиција и производни капацитет)".

Као други циљ Бретон је навео "потребу за премошћавањем како би се избегло 'гашење' одбрамбене индустрије 2025. године".

Коначно, према Бретону, то би такође значило "успостављање регулаторног оквира како би се обезбедила сигурност снабдевања одбране".

"У оквиру ове стратегије радићемо на припреми Европског програма за улагања у одбрану (ЕДИП). ЕДИП би био предвиђен као врста Закона о одбрамбеној производњи у европском стилу , слично америчком приступу, да би се олакшала експедиција наруџбина", указао је Бретон.

image