Свет

Да ли би "дигитални насилник" Тијери Бретон могао да постане нова Урсула?

Све је извесније да ће нови "председник" Европе бити Француз
Да ли би "дигитални насилник" Тијери Бретон могао да постане нова Урсула?© Thierry Monasse/dpa

Тијери Бретон, самопроглашени дигитални "насилник" Европе и пошаст Елона Маска (на функцији комесара за дигиталне технологије), бацио је, према писању "Политика", око на једну од најзначајнијих функција у Бриселу: место председника Европске комисије. 

Француски председник Емануел Макрон могао би да му пружи подршку, будући да његова Ренесансна партија грчевито тражи најбољег кандидата за спровођење кампање на изборима за Европски парламент следеће године. Добитник те улоге, био би у доброј позицији да постане кандидат странке да преузме дужност Урсуле фон дер Лајен, кад јој се мандат заврши након избора следећег јуна.

Према извештајима француских медија и званичницима који су упознати са дискусијама унутар Макроновог тима, Бретон, бивши извршни директор за телекомуникације и садашњи француски комесар ЕУ, увелико је у игри. 

Посао шефа Комисије, извршне руке блока од 27 земаља, постао је једна од најмоћнијих улога у светској политици. Фон дер Лајенова је највидљивији јавни званичник ЕУ, и редовно се састаје са светским лидерима као што су кинески Си Ђинпинг и амерички председник Џозеф Бајден, и била је јавно лице одговора блока на Специјалну војну операцију у Украјини.

Њено место би требало да буде упражњено следећег лета, а Фон дер Лајенова тек треба да се изјасни да ли жели да остане и други мандат. У међувремену, колају гласине да би Урсула могла да аванзује на друге високопрофилне позиције, као што је највиша позиција у НАТО-у.

Још није познато какав ће бити процес избора председника Комисије следеће године, али "Политико" наводи да ће, у теорији, политичке партије ЕУ предложити свог унапред одређеног водећег кандидата који ће спровести европску предизборну кампању износећи своју визију бирачима, у процесу познатом у бриселском жаргону као "спиценкандидатен" процес. 

Према овом систему, кандидат из странке која освоји највише гласова и посланичких места у Европском парламенту био би највише рангиран за посао шефа комисије.

Али, иако је тако изабрана председница Комисије 2014. године, то није начин на који је процес функционисао 2019. године, када је Фон дер Лајен преузела тај посао, пошто се она није кандидовала као водећи кандидат на изборима. 

Француски естаблишмент традиционално није наклоњен систему "спиценкандидатен", будући да он из руку националних лидера преузима моћ да одлучује о председништву Комисије. Дакле, чак и ако би Бретон постао водећи кандидат Макронове странке, он би и даље морао да убеди француског председника да је достојан подршке за највиши положај у Бриселу.

Бретон је, према оцени "Политика", моћан и амбициозан комесар чија је улога последњих месеци порасла и укључивала дигиталну политику. Он је постао познат у главном граду ЕУ као оличење француске етатистичке економске визије, који се залаже за попуштање правила о субвенцијама и одвођење трговинске борбе у САД и Кину. 

Ако би Бретон предводио француску Ренесансну листу на изборима следеће године, његова политичка тежина би га учинила природним избором за "спиценкандидатен", уверен је "Политико".

Спекулације о томе да Бретон циља на највиши положај у ЕУ постоје већ месецима, пошто их комесар уопште и не пориче. Током прошлогодишњег интервјуа за "Политико", Француз се чак нашалио да би једног дана могао бити председник Комисије.

"Јесам ли позван? Не. Да ли је од мене тражено да постанем водећи кандидат странке на европским изборима? Не", рекао је он, међутим, на француској телевизији ЛЦИ, негирајући наводе да га је Макронова странка позвала.

То ипак не значи да се он не би прихватио задатка, само да се то од њега затражи. А у Француској се све више спекулише да би Макрон могао да га подржи. 

"Био је господин за вакцине током ковида. Он је тај који подржава електричне аутомобиле за декарбонизовани свет. Он оличава Европу која мења свакодневни живот грађана", цитирао је француски "Ехо" саветника Макрона који је говорио о Бретоновим квалитетима.

Иако би Бретон могао бити очигледнији избор Париза, неколико француских званичника рекло је "Политику" да Француска позитивно гледа и на други мандат Фон дер Лајенове.

Један француски дипломата је, међутим, скептичан и не верује да би кандидовање на следећим изборима за ЕУ ​​помогло Бретону у његовој потенцијалној амбицији да постане шеф Комисије, будући да је мало вероватно да ће Макронова партија уопште и освојити довољно места да би имала одлучујућу реч.

Француски председник, који је познат по томе што доноси одлуке о значајним именовањима у последњем тренутку, према изворима "Политика", још није дефинитивно одлучио кога ће подржати за председника Комисије. 

image