Свет

Америка уложила вето: СБ УН одбио да прихвати амандмане Русије на резолуцију о Гази

Бразилским нацртом резолуције осуђује се "терористички напад Хамаса" 7. октобра и позива на отказивање израелске наредбе да се становници Газе и представници УН преселе са севера на југ Појаса
Америка уложила вето: СБ УН одбио да прихвати амандмане Русије на резолуцију о Гази© AP Photo/Craig Ruttle

Савет безбедности УН није прихватио амандмане које је Русија предложила на бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе, одбивши, између осталог, да у текст уврсти осуду напада на болницу у ком је убијено око 500 људи, јавља дописник РИА Новости.

Руска стална мисија при УН назвала је амерички вето на резолуцију Бразила о Гази "неуспехом спољне политике".

Бразил је припремио нацрт резолуције којим се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра. 

У документу се позива на отказивање израелске наредбе да се становници Газе и представници УН-а преселе са севера на југ Појаса. Нацртом се позива на хитно и безусловно ослобађање талаца.

Документ не садржи посебан позив на прекид ватре, али се тражи отварање хуманитарних коридора како би се Гази обезбедио приступ запосленима у УН и другим хуманитарним организацијама. 

Поред тога, нацртом резолуције позивају се све стране да у потпуности поштују своје обавезе према међународном праву, укључујући осигурање заштите цивила и цивилне инфраструктуре, као и да покажу максималну уздржаност.

Русија је предложила уношење два амандмана на бразилски нацрт. 

Москва је имала намеру да тексту дода параграф у којем би Савет безбедности недвосмислено осудио неселективне нападе на цивиле, као и цивилну инфраструктуру у Појасу Газе, посебно "монструозни напад на болницу Ал-Ахли". Амандманом је такође предложено да се у име Савета безбедности осуди наметање блокаде Појаса Газе.

Други амандман је подразумевао додавање посебне клаузуле бразилском тексту: "Савет безбедности позива на хитан, одржив и потпуно поштован прекид ватре".

Русија захтева објективну истрагу напада на болницу у Гази и кажњавање одговорних, изјавио је руски стални представник при УН Василиј Небензја.

"Иницирамо наставак специјалне седнице Генералне скупштине УН о заштити цивилног становништва Палестине", рекао је он.

Гласање 15 чланица Већа сигурности УН-а изгледало је овако:

За резолуцију: Француска, Кина, Албанија, Бразил, Еквадор, Габон, Гана, Јапан, Малта, Мозамбик, Швајцарска, Уједињени Арапски Емирати.

Против резолуције: Сједињене Америчке Државе.

Суздржани: Велика Британија, Русија.

САД објасниле чему вето

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд објаснила је да су САД уложиле вето на резолуцију СБ УН о ситуацији на Блиском истоку зато што у бразилском нацрту резолуције није наведено право Израела на самоодбрану.

"Као и свака нација на свету, Израел има инхерентно право на самоодбрану, као што је наведено у члану 51 Повеље УН. Након претходних терористичких напада група као што су Ал Каида и Исламска држава, овај Савет је поново потврдио то право, а овај документ је требало да потврди то исто", поручила је Линда Томас-Гринфилд, наводи се на сајту америчке мисије при УН.

Амбасадорка САД при УН Линда Томас-Гринфилд је истакла да је Америка присутна на терену где обавља тежак дипломатски посао.

"И док препознајемо жељу Бразила да овим текстом направи помак напред, верујемо да треба да дозволимо да се та дипломатија одигра, посебно сада када су генерални секретар УН Антонио Гутереш, председник САД Дзозеф Бајден, амерички државни секретар Ентони Блинкен и регионални актери ангажовани у интензивном дијалогу о питањима о којима смо данас разговарали", рекла је Томас-Гринфилд.

Кина шокирана одлуком Америке

Кинески амбасадор у Уједињеним нацијама Џанг Јун изјавио је данас да је Кина шокирана и разочарана што су Сједињене Америчке Државе ставиле вето на резолуцију о рату између Израела и Хамаса.

Он је рекао да током 40 сати преговора Сједињене Државе нису изразиле противљење нацрту резолуције, као и да се очекивало да ће она бити усвојена, преноси "Њујорк тајмс".

Џанг је поручио да СБ УН мора да предузме мере како би се успоставио хитан прекид ватре и како би цивили били заштићени.

image