Свет

Журба Запада да помогне Израелу угрожава подршку Украјини

Шта смо рекли за Украјину мора да буде примењиво на Газу, иначе губимо кредибилитет, истакао је неименовани дипломата из Г7, чије речи преноси "Фајненшел тајмс", додајући да је у том смислу Запад дефинитивно изгубио битку на Глобалном југу
Журба Запада да помогне Израелу угрожава подршку Украјини© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Западна подршка израелском нападу на Газу затровала је напоре да се изгради консензус развијених земаља о осуди руског рата против Украјине, упозоравају званичници и дипломате, пише "Фајненшел тајмс".

Реакција на Хамасов напад на Израел 7. октобра и право Израела да одговори на њега ударом на Газу угрозиле су месеце рада на томе да се Москва прикаже као неко ко крши међународно право и откриле дволичност Сједињених Америчких Држава, Европске уније и других, наводи се у тексту.

Како се додаје, у налету хитних дипломатских посета, видео конференција и позива, западни званичници су оптужени да нису одбранили интересе 2,3 милиона Палестинаца журећи да осуде напад Хамаса и подрже Израел. 

У првим данима након напада Хамаса, неке западне дипломате забринуло је да САД дају "бланко подршку" Израелу да нападне Газу пуном снагом. То је уништило напоре да се након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини постигне консензус са водећим државама Глобалног југа, попут Индије, Бразила и Јужне Африке, о потреби да се одржи светски поредак заснован на правилима, рекло је више западних званичника. 

"Дефинитивно смо изгубили битку на Глобалном југу. Све што смо урадили са Глобалним југом (око Украјине) је пропало... Заборавите правила, заборавите светски поредак. Никада нас више неће слушати", рекао је један виши дипломата Г7.

Многе земље у развоју традиционално подржавају палестинско питање, посматрајући га кроз призму самоопредељења и супротстављања америчког глобалној доминацији, а поједине америчке дипломате забринуте су да би широка подршка САД Израелу могла да их удаљи од Глобалног југа.

Бројни Арапи на Блиском истоку сматрају да САД и западне силе никада нису позвале Израел на одговорност због њиховог опхођења према Палестинцима нити да су обратиле довољно пажње на бруталне сукобе у Сирији, Јемену и Либији. 

"Оно што смо рекли за Украјину мора да буде примењиво на Газу. Иначе, губимо кредибилитет", истакао је дипломата из Г7. 

Подсећа се да је недавно Савет безбедности Уједињених нација одбио руску резолуцију којом се осуђује насиље над цивилима у израелско-палестинском сукобу, али се не помиње изричито Хамас. Такође, прошле недеље Урсула фон дер Лајен посетила је Израел без одобрења 27 чланица блока или усаглашеног заједничког става, а Луксембург, Мадрид и Даблин замерили су јој што није говорила о хуманитарном праву у обраћању у Тел Авиву.

Како се напомиње у тексту, резолуција о конфликту у Израелу коју је предложила Русија добила је подршку четири земље (Кина, Уједињени Арапски Емирати, Мозамбик, Габон), али многе западне дипломате наводе да би са амандманима она могла да добије потребних девет гласова. Онда би САД, Велика Британија или Француска могле да уложе вето на њу. 

"Морамо да спречимо Русију да уз подршку Кине преузме иницијативу како би ово искористила против нас. Постоји ризик да ћемо у наредном гласању у УН о подршци Украјини видети експлозију броја суздржаних", рекао је један виши западни дипломата. 

image