Свет

Истекле санкције на ирански програм балистичког оружја, ЕУ ипак не одустаје

Западни ембарго на ирански програм балистичких пројектила истекао је у складу са резолуцијом УН
Истекле санкције на ирански програм балистичког оружја, ЕУ ипак не одустајеGetty © Majid Saeedi / Stringer

Иранско Министарство спољних послова саопштило је да Исламска Република од 18. октобра више није подложна било каквим ограничењима Савета безбедности УН у погледу нуклеарних активности и трансфера балистичких пројектила.

Министарство је у саопштењу навело да су целокупна ограничења наметнута активностима Исламске Републике у вези са балистичким пројектилима и повезаним услугама и технологијом "безусловно" окончана.

Крај ембарга ступио је на снагу 18. октобра, осам година након иранског нуклеарног споразума са великим светским силама из 2015, званично познатог као Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА).

"Од данас, 18. октобра 2023, последњи део неправедно уведених ограничења Савета безбедности Уједињених нација на активности везане за ракете и повезане услуге и технологију ка/из Исламске Републике Иран, укључујући замрзавање имовине и финансијска ограничења за одређене иранске физичких и правних лица, безусловно је раскинут", наводи се у саопштењу.

"Према одредбама Резолуције СБ УН 2231, укидање ових ограничења не захтева никакву резолуцију, изјаву или било коју другу радњу у контексту СБ УН и догодило се аутоматски", додаје се.

Наставак билатералних сарадњи

Иранско Министарство спољних послова је такође саопштило да ће се сарадња у свим војним и одбрамбеним областима одвијати без икаквих ограничења, на основу потреба и дискреционог права Исламске Републике Иран, у оквиру билатералних уговора са другим земљама.

Министарство спољних послова саопштило је да Исламска Република, подсећа на одредбе Повеље УН и Резолуције 2231 и наглашава обавезу свих држава чланица да спроведу укидање горе наведених ограничења на националном нивоу. "Иран очекује од свих држава да модификују и ревидирају, у случају постојања, било које релевантно ограничење или санкције, у складу са својим домаћим правним системом", додаје се.

Европски савет, ипак, је одлучио да задржи санкције Техерану у вези са балистичким пројектилима и нуклеарним питањима што је Иран оценио као "једнострану, незакониту и политички неоправдану" одлуку.

ЕУ не одустаје

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани рекао је да је тај потез "експлицитно кршење" обавеза Европске уније али и Уједињеног Краљевства, Француске и Немачке према нуклеарном споразуму.

У саопштењу објављеном на својој веб страници, Европски савет је саопштио да је "одлучио да предузме неопходне кораке за одржавање рестриктивних мера према режиму ЕУ о неширењу Ирана".

"Савет је оценио да постоје ваљани разлози да се уздрже од укидања ових ограничења на Дан транзиције (18. октобар 2023.), како је првобитно било предвиђено ЈЦПОА", додаје се.

Ирански званичници кажу да САД и њихови европски савезници нису квалификовани да коментаришу ирански одбрамбени програм, истичући да је ракетни програм Техерана конвенционалан, одбрамбени и у потпуности у складу са међународним правом.

Западне земље тврде да иранска ракетна тестирања и лансирања ракета крше Резолуцију Уједињених нација 2231, усвојену да подржи ЈЦПОА између Техерана и пет сталних чланица Савета безбедности УН плус Немачке.

Иран је снажно одбацио оптужбе да је прекршио резолуцију УН, инсистирајући да су њихови ракетни тестови и лансирања искључиво у одбрамбене сврхе и да нису дизајнирани да носе нуклеарне бојеве главе.

Ирански званичници су у више наврата наглашавали да земља неће оклевати да појача своје војне капацитете, укључујући ракетне и беспилотне снаге, које су у потпуности намењене одбрани, и да иранске одбрамбене способности никада неће бити предмет преговора.

image