Свет

Иран развио нову хиперсоничну балистичку ракету

Пројектил који је развио Техеран може да пробије и погоди најнапредније противваздушне системе, а биће потребне деценије да се направи оружје који ће моћи да га пресретне, тврди командант ирански ваздушних снага
Иран развио нову хиперсоничну балистичку ракетуwww.globallookpress.com © © Sepahnews

Ваздушне снаге Иранске револуционарне гарде развиле су нову хиперсоничну балистичку ракету која може да пробије напредне противваздушне системе, рекао је командант иранских ваздушних снага генерал Амир Али Хаџизадех.

Балистичка ракета има велику брзину и може да изведе маневре испод и изнад Земљине атмосфере, изјавио је новинарима Хаџизадех, а пренела је агенција Тасним.

"Мислим да деценијама неће бити пронађена технологија која би могла да је пресретне", истакао је ирански генерал.

Он је објаснио да балистичка ракета може да гађа непријатељске противваздушне системе и описао је као велики скок у развоју нове генерације пројектила.

Балистичке ракете могу да лете брзином пет пута већом од брзине звука и тешко се могу пресрести. Капацитете да развије овакво оружје има свега неколико земаља, попут Русије, Кине и Сједињених Америчких Држава.

Иран је уложио значајна средства у развој пројектила током рата са Ираком осамдесетих година прошлог века. Тестирање ракета био је један од разлога што су САД увеле санкције Ирану.

Техеран је, с друге стране, напомињао да арсенал наоружања служи у одбрамбене сврхе, односно како би одвратили од напада на њихову територију САД и њихове регионалне савезнике Израел и Саудијску Арабију.

 

 

image