Свет

Белгијски званичници знали све о терористи из Брисела - само не и како да га зауставе

Белгијске власти су знале ко је нападач који је убио две особе у Бриселу
Белгијски званичници знали све о терористи из Брисела - само не и како да га зауставе© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Нападач који је у понедељак увече убио двојицу шведских фудбалских навијача  био је на радару власти од 2016. године због наводних џихадистичких веза, признали су белгијски званичници.

Државне агенције за спровођење закона су неколико пута обавештене да је потенцијално опасан. Он је, такође, живео у земљи илегално и требало је да буде протеран након што му је одбијен захтев за азил 2020. Уместо тога, он је кренуо у убилачки поход, провео је ноћ у бекству пре него што га је полиција убила у уторак ујутро, пише "Политико".

Прича о нападачу рођеном у Тунису открива недостатке система које је Белгија створила након масовних обавештајних неуспеха уочи терористичких напада у којима су убијене стотине у Паризу и Бриселу 2015. и 2016. године.

Овај 45-годишњак није раније осуђиван, али је белгијским органима за спровођење закона познат по низу "сумњивих активности", укључујући трговину људима и претњу безбедности државе, рекао је министар правде Винсент Ван Квикенборн новинарима у уторак током импровизоване штампе конференција у цик зоре.

Белгијске власти су први пут у јулу 2016. од полиције друге, неименоване земље добиле информације да је нападач "радикализован" и да размишља о одласку у "зону сукоба, у џихад", додао је министар.

Ипак, име убице никада није додато на савезну листу за праћење тероризма, састављену после терористичких напада на бриселски аеродром и метро станицу 2016.

Неуспех обавештајне службе

"Информације су проверене, ништа друго није могло да се уради", додао је Ван Квикенборн, тврдећи да су обавештајне службе у то време биле преплављене "десетинама извештаја те природе дневно" јер су Белгија - и Европа - пролазиле кроз "истинску терористичку кризу".

"Иако је био познат органима за спровођење закона, није било конкретних назнака његове радикализације - зато није био на листи" терориста, рекао је министар.

Раније ове године, Тунишанин је ухапшен и испитан након што је наводно претио становнику центра за азил који га је оптужио да је осуђен за тероризам у својој земљи. Ово је навело белгијску савезну полицију да га истражи.

Оперативна група за борбу против тероризма требало да се састане 17. октобра - али је нападач ударио ноћ раније.

И наредба да се избаци из земље такође је "пала између пукотина".

Након што му је одбијен азил у октобру 2020. године, послато му је званично писмо у којем му се налаже да напусти Белгију.

Али, према речима државног секретара за азил и миграције Николе Де Мор, писмо никада није предато јер он није био код куће у време испоруке?!

image