Свет

ЕУ у проблему: Нарко-банде инфилтриране у ланцима снабдевања, користе регуларне руте за своју "робу"

Праве се планови за већу сарадњу европских лука у сузбијању кријумчарења дроге
ЕУ у проблему: Нарко-банде инфилтриране у ланцима снабдевања, користе регуларне руте за своју "робу"Getty © Justin Sullivan / Staff

Нарко-банде су се "екстремно" добро инфилтрирале у ланце снабдевања, што је натерало Европску комисију да осмисли планове сузбијања илегалних дрога које преплављују европске луке.

Пошиљке кокаина у ЕУ су порасле последњих година, попевши се на рекордних 303 тоне у 2021, према најновијим подацима агенције ЕУ за праћење дрога (ЕМЦДДА), а криминалне банде сада користе регуларне, глобалне транспортне руте да шаљу своју "робу".

Као резултат тога, транспортне компаније имају посла са "неким од најопаснијих људи на свету. Начин на који се ови људи инфилтрирају у цео ланац снабдевања, не само на бродској или лучкој страни, прилично је екстреман", рекао је Кит Свендсен, извршни директор "АПМ терминала", одељења данске бродарске групе "Мерск".

У покушају да томе стане на пут, Европска комисија је предложила већу координацију међу европским лукама, владама и приватним компанијама успостављањем "Европске алијансе за луке", пише "Фајненшел тајмс",

Један предлог укључује успостављање заједничких критеријума ризика и приоритета за царинске контроле на нивоу ЕУ. За финансирање опреме за скенирање контејнера од 2024. биће издвојено 200 милиона евра.

Комисија ће такође апеловати на државе чланице да примене постојећа безбедносна правила за луке, укључујући обезбеђивање лукама и бродарским компанијама средстава за "контролу и проверу својих запослених како би избегли корупцију криминалних мрежа".

Белгијски лучки град Антверпен највећи је центар за трговину кокаином у Европи, са рекордних 110 тона заплењених 2022. године, према царинским властима. Антверпен скенира само око два процента робе која пролази кроз луку, али планира да скенира све контејнере који долазе из Латинске Америке и који се сматрају "високоризичним" до 2028. Од тога се тренутно проверава око пет процената.

image