Свет

Европол разбио картел који је контролисао трећину тржишта кокаина у ЕУ (ВИДЕО)

У акцији је ухапшено 49 особа, а међу њима су и нека од најтраженијих лица са међународних потерница, саопштила Европска полицијска агенција
Европол разбио картел који је контролисао трећину тржишта кокаина у ЕУ (ВИДЕО)© Европол

"Супер нарко-картел" који контролисао скоро трећину тржишта кокаина у Европској унији, демонтиран је акцијом у шест земаља ЕУ, саопштио је Европол.

"Полиција је ухапсила укупно 49 осумњичених у рацијама у Белгији, Француској, Холандији, Шпанији и Уједињеним Арапским Емиратима", навели су из Европске полицијске агенције и додали да су међу ухапшенима и нека од најтраженијих лица са међународних потерница.

У операцији названој "Пустињска светлост", током двогодишње истраге заплењено је око 30 тона дроге, а међу ухапшенима је један британски држављанин за којег се сумња да је био на челу картела, преноси Би-Би-Си.

Европол је објавио кратак видео-снимак операције на којем се виде луксузна возила, велике суме новца, дрога, оружје и други докази који су заплењени током акције.

"Размере увоза кокаина у Европу под контролом и командом осумњичених биле су огромне", додали су из агенције.

У фокусу операције био је кокаин увезен из Јужне Америке, преко Холандије, а највећи број хапшења обављен је у Холандији током 2021. године. Остали су ухапшени између 8. и 19. новембра ове године.

image