Зелено светло за копнену операцију у Гази; Хуманитарна помоћ и даље "заробљена" у Египту

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 13. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху сазвао је "ратни кабинет" недуго након најаве да стиже "незапамћени" пакет војне помоћи који је обезбедио председник САД Џозеф Бајден

Израелска војска добила је зелено светло за почетак копнене операције у Појасу Газе "када год буде спремна", рекао је за Еј-Би-Си министар економије Израела и члан Нетанијахуовог ратног кабинета Нир Баракат.

Према последњим информацијама, у сукобу у Гази је страдало више од 3.785 Палестинаца и 1.300 држављана Израела.

Хуманитарна помоћ и даље је "заробљена" у Египту, а радници хуманитарних организација данима су на египатској страни прелаза Рафа, док чекају дозволу за улазак и дистрибуцију хитних залиха.

На прелазу се тренутно налази 120 камиона и седам или осам теретних авиона натоварених залихама из Турске. Хамасов портпарол за прелаз Рафа, Ваел Абу Омар, рекао је да од данас поподне никаква помоћ или опрема за поправку путева није ушла у Газу из Египта.

19. окт 2023 • 22:07

Пентагон потврдио да су амерички бродови оборили три пројектила

Пентагон је потврдио да су амерички бродови оборили три пројектила у близини Црвеног мора, али није могао да потврди циљеве ракета, преноси Ројтерс.

Током брифинга у четвртак, портпарол Пентагона потврдио је раније извештаје да је ратни брод америчке морнарице пресрео више пројектила у близини Јемена.

Али портпарол није могао да потврди где су ракете требало да гађају, само напомињући да би Израел могао да буде потенцијална мета.

Медији: Најмање двоје погинуло у удару на грчку православну цркву

Најмање двоје људи је погинуло и много више је страдало у удару на грчку православну цркву у Гази, а која је служила као склониште размештеним Палестинцима, преносе медији.

Саудијски престолонаследник и Гутереш разговарали о деескалацији

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман и генерални секретар УН Антонио Гутереш разговарали су преко телефона о потенцијалној деескалацији у Гази и другим средствима за спречавање преливања насиља у околне регионе Блиског Истока, преноси Ројтерс, позивајући се на државну новинску агенцију СПА.

Раније у четвртак, Мохамед бин Салман, састао се са британским премијером Ришијем Сунаком у Ријаду.

Њих двоје су се "сложили да координирају акцију" како би спречили било какву даљу ескалацију насиља у Гази.

Амерички разарач оборио ракете код обале Јемена

Амерички разарач "Карни" оборио је неколико пројектила док је пролазио поред обала Јемена, јавља агенција Ројтерс.

Из изјаве неименованог америчког званичника није јасно шта је тачно била мета пројектила.

Нешто касније, Пентагон је потврдио ову информацију, наводећи да су пројектиле испалили Хути, док су власти у Тел Авиву процениле да је мета ракета био Израел.

Зелено светло израелској војсци за копнену операцију у Гази

Израелска војска добила је зелено светло за почетак копнене операције у Појасу Газе "када год буде спремна", рекао је америчкој телевизијској мрежи Еј-Би-Си министар економије Нир Баракат.

Баракат, који је члан ратног кабинета премијера Бењамина Нетанијахуа, рекао је да је уништење Хамаса главни циљ израелске војске, наводећи да ће се тунели у Појасу Газе претворити у "највеће гробље на свету".

"Учинићемо све да ослободимо таоце, да их вратимо кући живе... Али, уништење Хамаса је први и најважнији задатак", рекао је израелски министар.

Амерички Сенат усвојио резолуцију којом потврђује подршку Израелу

Амерички Сенат је усвојио резолуцију којом се потврђује подршка Израелу и право земље на самоодбрану, осуђујући нападе Хамаса на цивиле.

Деведесет девет од 100 сенатора је потписало резолуцију, а само републикански сенатор Ранд Пол из Кентакија није, иако је касније гласао за њу.

Коначно пребројавање гласова било је 97-0, а три сенатора су била одсутна, јавља Си-Ен-Ен.

Резолуција такође "осуђује подршку Ирана глобалном тероризму, укључујући његову подршку терористичким групама као што су Хамас и Палестински исламски џихад", и напомиње да су САД "спремне да помогну Израелу у хитном снабдевању или другим безбедносним, дипломатским и обавештајним потребама."

Амерички документ: Број страдалих у болници у Гази између 100 и 300

У извештају америчких обавештајних служби са којег је скинута ознака поверљивости се тврди да је број убијених у нападу на болницу Ел Ахли у Појасу газе вероватно између 100 и 300, али да је та процена подложна промени.

"Сматрамо да Израел није одговоран", наводи се у извештају америчких обавештајних служби, а преноси Ројтерс.

Званичници у Гази рекли су да је најмање 471 особа убијена у израелском ваздушном нападу на ту болницу, а Израел је негирао умешаност и за експлозију окривио неуспело лансирање ракете Палестинског исламског џихада.

Израел издвојио два висока званичника Хамаса на врху листе за одстрел

Израел је издвојио два висока члана Хамаса на врху своје листе за одстрел, додајући да се сваки члан Хамаса суочава са смрћу у светлу напада 7. октобра.

АФП преноси да Израел интензивно трага за војним стратегом Мохамедом Деифом и политичким лидером Јахјом Синваром, које су израелски званичници описали као налогодавце напада 7. октобра.

Уочи копнене инвазије Израела на Газу, војни портпарол потпуковник Ричард Хехт назвао је Синвара "мртвацем који хода" и описао га као "лице зла."

Више од 300 ухапшених након упада антиратних демонстраната на Капитол хил

Више од 300 људи ухапшено је због "илегалних демонстрација", а три особе оптужене су за напад на полицију, након што су на протесту одржаном у среду за прекид ватре између Израела и Хамаса, демонстранти упали у пословну зграду "Кенон хаус" на Капитол хилу у Вашингтону.

На стотине демонстраната из јеврејских група, укључујући и "Јеврејски глас за мир" и "Ако не сада", упале су у зграду Конгреса, носећи транспаренте на којима су писале поруке попут "Јевреји траже прекид ватре одмах", "Нека живи Газа", и "Не у моје име".

"Демонстрације нису дозвољене у зградама Конгреса. Упозорили смо их да престану са демонстрацијама, али када се нису повиновали, почели смо да их хапсимо", објавила је полиција Капитола на платформи Икс.

Израелски министар одбране рекао војницима у близини Газе да ће је "ускоро видети изнутра"

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је војницима окупљеним недалеко од појаса Газе у четвртак да ће "ускоро видети" палестинску енклаву "изнутра", наводи се у саопштењу за јавност из његове канцеларије.

"Ви сада видите Газу из даљине, ускоро ћете је видети изнутра. Наредба ће доћи", рекао је он, наводи се у саопштењу.

У Израелу погинуло 32 Американца

У Израелу је од изненадног напада Хамаса погинуло 32 америчка држављанина, а 11 се и даље води као нестало, рекао је у четвртак портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.

Милер није рекао за колико се неоткривених верује да су таоци Хамаса, али је рекао да обезбеђивање њиховог ослобађања остаје главни приоритет.

"Што се тиче нашег рада на обезбеђивању ослобађања талаца, тај посао је у току", рекао је Милер на брифингу, преноси Си-Ен-Ен.

САД: За експлозију у болници у Гази одговоран Хамас, промашили Израел

Амерички обавештајци верују да је експлозија у болници у Појасу Газе била последица палестинске ракете која је промашила Израел, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Још увек прикупљамо информације, али наша почетна процена, а ово је процена обавештајних агенција америчке владе, је да је експлозија болнице резултат неуспелог лансирања ракете милитаната у Гази", рекао је он на брифингу.

САД планира да пошаље Израелу гранате намењене Украјини

САД планирају да пошаљу Израелу десетине хиљада артиљеријских граната калибра 155 милиметара, које су биле резервисане за Украјину, пишу амерички медији, позивајући се на израелске изворе.

САД: Израел не користи забрањену муницији

Сједињене Државе немају доказа да Израел користи забрањену муницију са белим фосфором у Појасу Газе, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.

Хамас гранатира Тел Авив

Бригаде Ал-Касам, војно крило палестинског Хамаса, саопштиле су да гранатирају Тел Авив као одговор на израелске акције против становништва избегличког кампа Нур Шамс на Западној обали.

"Бригаде Ал-Касам гранатирају Тел Авив као одговор на злочине окупатора  над становништвом логора Нур Шамс", наводи се у саопштењу.

Застава УН биће подигнута на прелазу Рафа

Застава УН биће подигнута на прелазу Рафа, између Египта и Газе, како израелска војска не би вршила ваздушне нападе на том подручју, а у складу са споразумом између Израела и Египта о омогућавању да хуманитарна помоћ стигне до Газе.

Посматрачи из УН прегледаће камионе који превозе помоћ пре него што стигну у Газу.

Раније данас, Израел, САД и Египат формирали су трилатерални комитет за надгледање уласка хуманитарне помоћи у Појас Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Палестина: Најмање 18 особа погинуло у нападу Израела

Најмање 18 људи је погинуло а десетине је рањено у нападу Израела на избеглички камп у близини џамије Анвар Азиз  на северу Газе, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

Хагари: Хезболах ће сносити одговорност за напада на Израел

Портпарол израелске војске Данијел Хагари, рекао је да ће либанска терористичка група Хезболах сносити одговорност за нападе на север Израела, укључујући и оне на које преузимају одговорност палестинске групе.

Он каже да је недавна ракетна паљба на северни Израел, за коју је Хамас преузео одговорност изведена уз одобрење Хезболаха ,  као и сви напади Палестинаца из Либана од почетка борби.

"Хезболах ће сносити последице за све акције, поручио је Хагари.

РТ у болници у Гази

РТ Арабик посетио је болницу Ел Шифа која је главно уточиште повређених Палестинаца од како је погођена болница Ел Ахли у Гази у којој је погинуло 500 људи. 

Репортер РТ преноси судбине људи из подручја погођеног ратом са којима се у овој болници сусрео.

Опширније погледајте у видеу.

Због ситуације у Израелу отказана додела МТВ награда

Додела МТВ европских музичких награда, која је била заказана за 5. новембар у Паризу, неће бити одржана ове године.

"МТВ ЕМА је годишња глобална прослава музике. Док гледамо како се наставља развој догађаја у Израелу и Гази, ово не изгледа као тренутак за глобалну прославу. Ово је тренутак жалости због хиљада изгубљених живота. Радујемо се што ћемо поново бити домаћини МТВ у новембру 2024. године", наводи се у саопштењу организатора преноси магазин "Вариети".

Израел повукао дипломатско особље из Турске из безбедносних разлога

Израел је повукао све своје дипломатско особље из Турске због забринутости за њихову безбедност.

Израелске дипломате, укључујући амбасадорку Ирит Лилијан су већ напустиле Турску, али њихово повлачење "никако није политичко питање", већ суштински безбедносно, преноси "Тајмс оф Израел", позивајући се на неименоване турске дипломатске изворе

Портал преноси и да су израелске дипломате у Јордану, Мароку и Бахреину такође изразиле забринутост за сопствену безбедност.

Израел је раније ове недеље позвао своје грађане да напусте Турску из безбедносних разлога.

До повлачења дипломата из Турске дошло је након што су поједини пропалестински демонстранти покушали да упадну у резиденцију амбасадора Израела у Анкари, као и у зграду у којој се налази израелски конзулат у Истанбулу.

Министарство за ванредне ситуације Русије испоручило хуманитарну помоћ становницима Појаса Газе

Руска агенција "РИА Новости" поделила је снимак истовара авиона руског Министарства за ванредне ситуације у ком се налази хуманитарна помоћ за становнике Појаса Газе.

Писторијус: Немачка "непоколебљиво" уз Израел

Немачки министар одбране Борис Писторијус обећао је данас "непоколебљиву подршку" Берлина Израелу у борби против Хамаса.

"Нема сумње, шта год можемо да учинимо да вас подржимо, уз материјалну подршку, урадићемо то. Немачка стоји уз Израел, уз народ Израела", рекао је Писторијус током заједничког обраћања за медије са израелским колегом Јоавом Галантом, преноси Ројтерс.

Он је позвао на ослобађање талаца које је узео Хамас и изразио забринутост због могућности ескалације сукоба.

Писторијус је допутовао у Израел након посете немачким војницима који служе у оквиру мировних снага УН у Либану.

Раније данас, он је истакао да је против повлачења мировне мисије УН (УНФИЛ) из те земље, тврдећи да би такав потез у овом тренутку послао погрешан сигнал.

ИДФ: Међу таоцима у Гази око 30 су деца

Према најновијим подацима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), међу 203 таоца за које војска верује да их терористи држе  у Појасу Газе, око 30 су деца и омладина, док су још 10-20 старије особе.

ИДФ наводи да има још 100-200 несталих особа чија је судбина тренутно непозната, али да верују да је већина талаца у Гази жива.

Такође је саопштено да припадници израелске војске и даље проналазе тела у пограничним подручјима Газе, након што су трупе ИФД извеле "ограничене" нападе на ту територију.

Раније је политички лидер Хамаса на Западној обали шеик Хасан Јусеф изразио уверење да би та милитантна група била спремна да ослободи неке таоце ако би Израел пристао на 24-часовни прекид ватре.

САД упозориле своје држављане широм света да буду на опрезу

Стејт департмент издао је данас саопштење у ком позива америчке држављане широм света да буду на опрезу због опасности од терористичких напада, демонстрација или насилних акција против америчких грађана.

У саопштењу се истиче да амерички држављани треба да буду посебно опрезни на локацијама које посећују туристи.

Израел, САД и Египат формирали комитет за надгледање уласка помоћи у Газу

Израел, Сједињене Америчке Државе и Египат формирали су трилатерални комитет за надгледање уласка хуманитарне помоћи у Појас Газе, објавио је данас "Тајмс оф Израел", позивајући се на неименованог званичника Уједињених нација.

Планирано је да сутра из Египта у Газу уђе 20 камиона, први пут од почетка рата Израела и палестинског Хамаса.

Из кабинета израелског премијера јуче је саопштено да Израел неће спречити испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе из Египта, докле год су у питању само храна, вода и лекови за цивилно становништво и све док помоћ не буде завршила у рукама Хамаса.

Египатски министар спољних послова: Израел и Палестина морају за преговарачки сто

Израел и Палестинци морају да се врате за преговарачки сто, неопходно је стварање палестинске државе у границама из 1967. године, рекао је египатски министар спољних послова Самех Шукри.

"Не постоји алтернатива осим да се стране врате за преговарачки сто и створе палестинску државу унутар граница из 1967. године", рекао је Шукри на заједничкој конференцији за новинаре у Каиру са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Гутереш позвао на двонедељни "хуманитарни прекид ватре"

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на хуманитарни прекид ватре између Појаса Газе и Израела на отприлике две недеље.

"Позивам на хитан хуманитарни прекид ватре на отприлике две недеље", , рекао је Гутереш на заједничкој конференцији за новинаре са египатским министром спољних послова  Самехом Шукријем у египатској престоници Каиру .

Генерални секретар УН је нагласио да је неопходна хитна испорука помоћи и хране у појас Газе.

Берлин: На скупу подршке Палестинцима повређени полицајци и случајни пролазници

На  пропалестинском скупу у четврти Нојкелн у Берлину демонстранти су на полицију бацали бакље и друга пиротехничка средства, паљене су канте за смеће, а према писању "Политика", повређено је 65 припадника снага реда, док су ухапшене 174 особе.

Додаје се да су повређени и случајни пролазници и лица која су се супротстављала полицији.

Опширније прочитајте овде.

Хуманитарна помоћ преко прелаза Рафа почеће сутра

Контролни пункт Рафа, који се налази на граници између Египта и појаса Газе, биће отворен у петак, јавио је египатски ТВ канал "Ал-Кахера њуз" , позивајући се на неименоване изворе.

Раније је шеф Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус рекао да би прве испоруке хуманитарне помоћи Гази преко контролног пункта Рафа вероватно могле да почну у петак, 20. октобра.

Египат и Израел постигли су јуче договор да се дозволи улазак помоћи на палестинску територију преко прелаза Рафа.

Нетанијаху: На путу смо велике победе

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је изјавио да је Израел на путу велике победе.

"Победићемо свом снагом. Цео Израел је уз вас, и снажно ћемо ударити на наше непријатеље како бисмо победили", поручио је Нетанијаху војницима распоређеним код Појаса Газе, пренео је "Тајмс ог Израел".

Хамас преузео одговорност за гранатирање Израела из Либана

Палестинска милитантна група Хамас преузела је одговорност за испаљивање ракета из Либана ка северу Израела.

У саопштењу Хамаса се истиче да је  њихов огранак из Либана огранак испалио око 30 ракета на градове Нахарију и Шломи, преноси "Тајмс оф Израел". 

Палестина: Најмање шест особа убијено у сукобу на Западној обали

Најмање шест особа је данас убијено у сукобу са израелским снагама на Западној обали, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Израелске снаге ушле су раније у избеглички камп Нур Шамс у граду Тулкарем, а борбе између њих и палестинских наоружаних нападача су у току, преноси Ројтерс позивајући се на очевице.

Израелска војска раније је саопштила да је ухапсила више од 80 осумњичених, укључујући, како је навела, "63 Хамасова терористичка оперативца" током рација током ноћи на Западној обали, наводи Би-Би-Си.

Како је навела, ухапшено је пет осумњичених у Нур Шамсу.
Безбедносне снаге, наводи војска, настављају да делују у кампу "како би спречиле терористичке активности".

Галант поручио да ће израелска војска ускоро ући у Газу

 Израелски министар одбране Јоав Галан обратио се  војницима на граници са Појасом Газе и поручио да ће им ускоро стићи наређење за улазак на територију коју води Хамас.

"Сада видите Газу издалека, ускоро ћете је видети изнутра", рекао је Галант и додао "наредба ће доћи".

Начелник Јужне команде израелске војске Јарон Финкелман рекао је да ће копнена офанзива у Појасу Газе бити "дуга и интензивна".

"Овај рат нам је наметнут, са окрутним непријатељем који нам је нанео велику штету. Али зауставили смо их, жестоко их ударамо", поручио је Финкелман.

Додао је да ће се борбе сада преместити на територију Појаса Газе.

"Победићемо их на њиховој територији, али потрајаће и биће тешко и интензивно", поручио је он.

Израел позива да се евакуишу болнице у Гази

Палестинско министарство здравља је објавило да је Израел још једном упутио упозорење да се евакуишу 24 болнице у Гази.

У избегличком кампу Нур Шамс рањено 10 полицајаца

Израелска полиција је саопштила данас да је 10 полицајаца рањено, од којих један теже, у експлозији бомбе у избегличком кампу Нур Шамс, у близини града Тулкарем на Западној обали.

У саопштењу се наводи да су службеници граничне полиције спровели рацију у кампу како би привели Палестинце који су на листи тражених, када је на њих отворена ватра и бачене бомбе, пренео је "Тајмс оф Израел".

У једном инциденту јутрос је експлодирала бомба у близини полицијских снага, тешко ранивши једног полицајца. Још девет полицајаца је лакше повређено, саопштила је полиција.

У заједничком саопштењу, Израелске одбрамбене снаге и полиција навели су да су снаге у кампу деловале од синоћ, ухапсивши најмање 10 Палестинаца.

Израелске одбрамбене снаге објавиле су раније данас снимак на којем се види напад дроном на групу палестинских наоружаних нападача у Нур Шамсу.

ЕУ поздравља најаву Египта да ће пустити камионе са помоћи у Газу

Портпарол Европске комисије Балаж Ујвари поздравио је извештаје да је Египат пристао да пусти камионе са хуманитарном помоћи у Газу, али је рекао да било какво ограничење количине није у складу са међународним хуманитарним правом.

Ујвари је рекао да европски блок "поздравља најаву Египта, према којој ће критично потребна хуманитарна помоћ моћи да почне да се доставља у појас Газе" и поновио да "међународно хуманитарно право обавезује све стране да обезбеде безбедан и несметан приступ хуманитарној помоћи људима у невољи", пренео је Си-Ен-Ен.

Он је потврдио да ће други хуманитарни авион из ЕУ током дана слетети у Египат, након што је први авион са помоћи стигао у понедељак.

"Ако збројите товар авиона од понедељка и оног који иде данас, реч је о 54 тоне основних хуманитарних залиха. То укључује хигијенске потрепштине, санитарни материјал, али и храну, воду и опрему за склоништа", рекао је Ујвари.

На повратку из посете Израелу, председник САД Џозеф Бајден рекао је да је његов египатски колега Абдел Фатах ел-Сиси пристао да отвори прелаз Рафа према Гази за хуманитарну помоћ, једини који није под контролом Израела.

Готово 20 камиона који у конвоју помоћи данима чекају на затвореној граничној рампи моћи ће да пређу у Газу, казао је Бајден и додао да ће претходно морати да се поправе путеви у близини прелаза, оштећени у израелским ваздушним нападима, тако да би помоћ могла да буде пуштена већ у петак.

Нетанијаху: Хамас су нови нацисти и нови Исис

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху захвалио се британском премијеру Ришију Сонаку за посету Јерусалиму, оценивши је као важну.

"Заиста ценим његову снажну подршку. Хамас су нови нацисти, они су нови Исис и против њих се морамо борити заједно. Баш као што је цивилизовани свет стајао уз Британију у најцрњем часу, сада мора да стане уз Израел док се ми боримо да победимо Хамас", поручио је Нетанијаху.

Ирански министар спољних послова: Ситуација на Блиском истоку може измаћи контроли

Блискоисточни регион је налик бурету барута, постоји могућност експлозије као и могућност да ситуација измакне контроли, изјавио је шеф иранског министарства спољних послова  Хосеин Амир Абдолахиан. 

"Надамо се да ћемо што пре видети крај ратним злочинима над становницима Газе", рекао је Абдолахиан на конференцији за новинаре пред полазак из Џеде, где је претходно одржан хитан састанак Организације исламске сарадње (ОИЦ) на коме се разговарало о погоршању израелско-палестинског сукоба, преноси "РИА Новости".

Шест ракета из Либана испаљено на Израел

Шест ракета испаљено је са територије Либана на север Израела, због чега су се у неколико градова огласиле сирене за ваздушну опасност, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

ИДФ је саопштио да је један пројектил пресрео систем противваздушне одбране "Гвоздена купола", док је још пет пало на отвореним површинама, без наношења штете, преноси "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се наводи да је израелска војска одговорила артиљеријском паљбом.

Сирене се огласиле широм Израела

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у градовима на северу Израела, у близини границе са Либаном, као и на југу Израела, код границе са Појасом Газе.

За сада није пријављено да има повређених или да је причињена материјална штета могућем координисаном нападу из Газе и Либана, наводи "Тајмс оф Израел".

Израелска војска саопштила је раније данас да је напала војне циљеве милитантне исламистичке организације Хезболах у пограничном подручју са Либаном.

Сирене су се, такође, огласиле у Сдероту, Ашдоду и Ашкелону, након баража ракета испаљених из Појаса Газе ка Израелу.

Из Појаса Газе данас су лансиране ракете и ка више области у Тел Авиву.

Палестина: У израелским нападима страдало 1.524 деце и око 1.000 жена

Палестинско министарство здравља саопштило је  да је у израелским нападима на Појас Газе убијено најмање 3.785 људи, док су повређене 12.493 особе.

Међу страдалима су и 1.524 детета и око 1.000 жена, рекао је портпарол министарства Ашраф ел Кудра, преноси Ројтерс.

Он је додао да су у Гази убијена и 44 здравствена радника.

"Нема залиха лекова ни у једној болници у Гази", навео је Ел Кудра и позвао међународну заједницу да што пре испоручи хуманитарну помоћ тој палестинској енклави.

Америчка оклопна возила стигла у Израел

Министарство одбране Израела саопштило је да амерички авион са пошиљком оклопних возила за израелску војску слетео на аеродром Бен Гурион у Тел Авиву.

Оклопна возила послата су како би заменила она која су оштећена у борбама које су почеле 7. октобра.

Бербок други пут у Израелу

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок креће на друго путовање у Израел од напада Хамаса 7. октобра, како би изразила "непоколебљиву солидарност и помогла да се Палестинцима обезбеди приступ помоћи".

Она би, према информацијама из њеног министарства, требало да посети и Јордан и Либан, где је данас у изненадној посети био немачки министар одбране Борис Писторијус, јавља "Тајмс оф Израел".

Бербок је раније рекла да Израел "има право да се брани од терора Хамаса".

Хамас: Ниједан пакет хуманитарне помоћи није ушао у Газу

Хамасов портпарол за прелаз Рафа, Ваел Абу Омар, рекао је да од данас поподне никаква помоћ или опрема за поправку путева није ушла у Газу из Египта.

Египат и Израел постигли су јуче договор да се дозволи улазак помоћи на палестинску територију преко прелаза Рафа.

Међутим, амерички председник Џозеф Бајден рекао је да би помоћ могла да почне да стиже у регион до петка, али да ће путевима у близини прелаза прво бити потребни сати поправке.

Египатске власти кажу да је Израел четири пута напао овај прелаз од 7. октобра.

"Главни циљ је преживети"

Британско-палестински држављанин Мохамед Абу-Фул налази се у Рафи, у јужној Гази, у близини редова камиона са хуманитарном помоћи која је "заробљена" на египатској страни прелаза.

Он је за "Би-Би-Си" испричао да његова 16-члана породица преживљава од конзервиране хране и мало негазиране воде.

"Немамо воде, струје, интернет је лош. Бомбардовање је далеко, али можемо да га чујемо. Немамо воде за туширање, па нам је тешко да одржавамо хигијену. Деца су уплашена", каже.

"Главни циљ је преживети", додаје Абу-Фул.

На питање о изгледима за улазак израелских трупа, каже: "У рату се све може десити".

САД позивају своје држављане да што пре напусте Либан

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Либану позвала је данас америчке држављане да испланирају свој одлазак из Либана што је пре могуће, док су "комерцијалне опције" још доступне.

Амбасада је у упозорењу, које је држављанима САД послато и-мејлом, истакла да пажљиво прати безбедносну ситуацију у Либану, преноси Ројтерс.

Истовремено је држављанима САД, који не желе да оду из Либана, препоручила да направе план за ванредне ситуације.

Амерички Стејт департмент је 17. октобра објавио савет за путовања, у којем је позвао америчке држављане да не путују у Либан због "непредвидиве безбедносне ситуације".

Египат и Јордан најавили противљење покушајима пребацивања избеглица из Газе

Египатски председник Абдел Фатах ел-Сиси и јордански краљ Абдулах Други изразили су снажно противљење присилном расељавању Палестинаца из појаса Газе. 

Лидери Египта и Јордана одржали су у четвртак састанак на којем је посебно разговарано о ситуацији у Појасу Газе.

"Изразили су своје снажно противљење политици колективног кажњавања, као што су блокаде, глад или присилно пресељење Палестинаца у Египат или Јордан", саопштила је канцеларија египатског председника.

Ал-Сиси и Абдулах II  такође су истакли потребу да се хуманитарна помоћ у Појас Газе редовно шаље преко граничног прелаза Рафа.

Израелски војници у близини границе са Појасом Газе

Европски посланици позивају на "хуманитарну паузу" у Гази

Европски парламент позвао је на "хуманитарну паузу" у Гази како би хуманитарна помоћ могла да стигне до становника, уз подсећање да "Израел има право да се брани, у оквирима међународног права".

У необавезујућој резолуцији усвојеној са 500 гласова за, 21 против и 24 уздржана, европски посланици такође позивају на моментално ослобађање свих талаца које је отео Хамас.

Уништене зграде у израелском нападу на област ал-Захра у централној Гази

Галант преузео одговорност за неуспех у спречавању напада 7. октобра

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да преузима одговорност за неуспех да се спречи Хамасов напад на југ Израела изведен 7. октобра.

"Ја сам одговоран за организовање одбране. Био сам одговоран за то у последње две недеље, чак и у тешким инцидентима и одговоран сам да дођемо до победе у бици", рекао је Галант новинарима близу границе са Газом, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је истакао да ће Израел бити "прецизан и убојит" и да ће наставити док не оконча мисију.

Премијер Шкотске позива Лондон да прими избеглице

Премијер Шкотске Хамза Јусуф позвао је Лондон да прими палестинске избеглице у Велику Британију.

"Тренутно је око милион људи интерно расељено у Појасу Газе. Зато позивам међународну заједницу да се посвети светском избегличком програму за људе из Газе", рекао је Јусуф.

Самит о ситуацији у Појасу Газе у Каиру

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, лидери низа арапских држава, Турске, Грчке, Кипра и Италије посетиће самит о ситуацији у Појасу Газе, који се одржава у египатској престоници Каиру, објавила је египатска телевизија "Ал Кахера њуз".

Гази понестаје хране, људи гину у реду за хлеб

У израелским ваздушним нападима на Појас Газе уништено је више пекара и убијен и повређен велики број људи који су чекали да купе хлеб, објавила је палестинска агенција WAFA.

Према наводима те агенције, уништено је пет пекара у различитим деловима Појаса Газе, било директним поготком или бомбардовањем њиховог окружења.

Представник за медије власти у Гази, Салам Маруф, рекао је да је циљ израелског континуираног бомбардовања пекара погоршање хуманитарне ситуације, жеља да се нанесе већи број жртава и да се грађанима отежа живот, а да набавка хлеба постане опасна.

Хуманитарне организације, попут Светског програма за храну, упозориле су да у Гази понестаје хране.

Председник Светског јеврејског конгреса се састао са папом Франциском


Председник Светског јеврејског конгреса (СЈК) Роналд Лаудер састао се са папом Франциском у Ватикану и апеловао на њега да настави да користи свој морални ауторитет и позива на безбедан повратак израелских заробљеника из Газе.

"Молимо вашу светост да употребите своју моћ, да употребити своју снагу, да се ови таоци ослободе", рекао је Лаудер.

Он је додао да је папа "можда једина особа која има морални ауторитет да то уради", наводи се у саопштењу Светског јеврејског конгреса.

"Деценијама је Светски јеврејски конгрес неуморно тежио дубљој вези између Јевреја и Католичке цркве.

Инаугурација наше Ватиканске канцеларије указује на непоколебљиву посвећеност и Светског јеврејског конгреса и Свете столице да поправе историјске пукотине и обликују будућност коју ће обележити јединство, посебно када се Израел супротставља разорним нападима", рекао је Лаудер.

Државни секретар Свете столице, кардинал Паролин поручио је да је Ватикан најоштрије осудио недавне терористичке нападе на Израел и поновио позив папе Фрациска  да се ослободе таоци које Хамас држи у Појасу Газе.

У саопштењу се аводи да је одржавање састанка је усклађено са инаугурацијом представништва Светског јеврејског конгреса при Светој столици, што представља успостављање прве канцеларије за везу јеврејске организације у Ватикану и означава продубљивање јеврејско-католичких веза.

Састанак је одржан само неколико дана након хитног састанка Извршног комитета Светског јеврејског конгреса у Загребу где су се окупили лидери из више од 40 јеврејских заједница како би развили јединствен план за јачање подршке Израелу.

Званичник тврди: Носачи авиона САД послати ка Израелу због могуће евакуације цивила

Амерички званичници су турским колегама рекли да су носачи авиона који се налазе у близини Израела послати тамо ради могуће евакуације цивила, изјавио је неименовани званичник турског министарства одбране.

Он је додао да распоређивање америчких носача авиона у региону омета напоре Турске да успостави мир у том делу света, преноси Ројтерс.

"Када покренемо ово питање са нашим америчким колегама, они нам кажу да су групе носача авиона тамо послате у оквиру операција за евакуацију цивила", рекао је новинарима неименовани турски званичник.

САД су у источном Медитерану распоредиле два носача авиона и бродове за подршку, након што је Хамас напаo Израел.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је критиковао америчку администрацију због тог потеза, рекавши да ће довести до "озбиљног масакра" у Гази.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен раније је рекао да распоређивање носача авиона "није замишљено као провокација, већ као средство одвраћања".

Удари на југу Либана

Израелска артиљерија погађа насеље Меис ал-Џабал на југу Либана, рекли су локални становници за "РИА Новости".

Раније у четвртак, либански Хезболах је испалио две ракете на упориште израелске војске у близини израелског граничног насеља Манара.

"Артиљеријско гранатирање се наставља у Маис ал-Јабалу. Авиони су видљиви у ваздуху", рекао је саговорник руске агенције.

Хезболах је рекао да су као одговор на текуће израелске нападе у јужном Либану, шиитски борци отпора напали израелске војне положаје у области Рувајсат.

Подсетимо, гранатирање са обе стране либанско-израелске границе траје више од недељу дана. Ситуација је нагло ескалирала након што је Израел најавио војну операцију против покрета Хамас у Појасу Газе.

Уништен читав градски блок у Кан Јунису

Директор медицинског центра Ел Насер Мохамед Закут саопштио је да је у ваздушним нападима уништен читав градски блок у Кан Јунису у Појасу Газе.

"Читав градски блок је јутрос гађан и уништен у ваздушним нападима у којима је убијено 13 људи, док се 25 особа води као нестало", рекао је Закут.

Он је додао да спасилачке екипе неуморно раде на проналажењу несталих.

Кан Јунис је град и велики избеглички камп који се налази на југу Појаса Газе, а процењује се да у њему живи око 200.000 људи.

У Гази 14 здравствених установа не ради

Четрнаест здравствених установа у Гази престало је да ради због недостатка горива за рад генератора.

Ракете испаљене у област Тел Авива

Ракете су испаљене из Појаса Газе у област Тел Авива, пише "Тајмс оф Израел".

За сада нема извештаја о повређенима или погинулима.

Сирене за узбуну огласиле су се у Рамат Гану, Кириат Ону, Ор Јехуди, Тел Авиву, Бнеи Браку и Гиват Шмуелу.

На друштвеним мрежама појавио се и снимак за који се наводи да приказује овај напад.

Скуп подршке Палестини у Алжиру

Египатски председник са америчким генералом о враћању стабилности на Блиски исток

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси састао се у Каиру са генералом Мајклом Курилом, шефом америчке Централне команде, како би разговарао о напорима за интензивирање сарадње између две земље и обнављање стабилности у региону, саопштила је канцеларија египатског председника.

Египат је дуго деловао као кључни посредник између Израела и Хамаса. У среду је постигнут договор који треба да омогући да помоћ на палестинску територију уђе преко Египта.

Блинкен овластио америчке дипломатске мисије на спусте заставе на пола копља

Амерички државни секретар Ентони Блинкен овластио је америчке дипломатске мисије широм света да спусте заставе на пола копља, уколико земље у којима се налазе прогласе националну жалост поводом жртава напада на болницу Ал Ахли у Гази.

Блинкен је, у депешама упућеним америчким дипломатским и конзуларним представништвима широм света, навео да је на дипломатама да размотре да ли би евентуално несолидарисање са жалошћу "изложило америчку мисију додатном безбедносном ризику", објавио је "Тајмс оф Израел".

Блинкен је, такође, истакао да, уколико позив владе земље домаћина на националну жалост укључује жаљење због смрти припадника Хамаса, подржава тероризам или осуђује Израел, америчке мисије и даље могу да спусте заставу на пола копља, али при томе морају да објаве да то раде само да би изразиле жалост због губитка живота недужних жртава.

Амерички државни секретар је рекао да ће ускоро издати упутства шта треба рећи локалној штампи.

Израел није спустио заставе на пола копља, нити је прогласио жалост.

У нападу на болницу Ал Ахли у Гази у среду погинуле су на стотине Палестинаца.

Погинуло 3.785 људи у Појасу Газе

Број погинулих у израелским ударима на Појас Газе порастао је на 3.785.

Међу жртвама је 1.524 деце и 1.000 жена, саопштило је палестинско министарство здравља.

Сунак иде у Саудијску Арабију

Након Израела, британски премијер Риши Сунак посетиће Саудијску Арабију, где ће се срести са престолонаследником Мохамедом бин Салманом.

Нетанијаху: Хамас су нови нацисти

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху захвалио се британском премијеру Ришију Сунаку на доласку у Израел и напоменуо да је посетом дао "снажну изјаву подршке", коју Израел дубоко цени.

"Британци су се борили против нациста пре 80 година. Хамас су нови нацисти. Пре 80 година, у вашим најмрачнијим данима, свет је стајао уз вас. Ово је наш најмрачнији час - најмрачнији час на свету. Зато ценимо вашу подршку и морамо да победимо заједно", казао је Нетанијаху.

Израелски премијер истакао је "да ће ово бити дуг рат у коме ће Израелу бити потребна подршка".

"Биће успона, падова и потешкоћа. Људи су овде уједињени, нама је потребно то јединство и стална подршка", казао је Нетанијаху.

Он је поновио да "ово није само битка Израела, већ и битка цивилизованог и слободног света и модерних арапских земаља".

"Друга страна, која укључује Хамас, Хезболах и Иран, је осовина зла."

Сунак је казао да је "Израел проживљавао насиље и тероризам сваког дана свог постојања".

Он је додао да Велика Британија апсолутно подржава право Израела да се брани у складу са међународним правом, као и његово право да крене на Хамас.

Сунак је истакао да зна да Израел "предузима све мере предострожности да избегне повреду цивила, "што је у директној супротности са терористима Хамаса који настоје да доведу цивиле у опасност".

"Поносан сам што стојим овде са вама у најмрачнијем тренутку за Израел, као ваш пријатељ. Солидарно ћемо стајати уз вас, стајаћемо уз ваш народ, желимо да победите", казао је Сунак.

Он је додао да су и "Палестинци жртве Хамаса", и да су "сви били шокирани сценама експлозије у болници".

Палестинска НВО: Израел на сваких 15 минута убије по једно дете

Једна палестинска невладина организација саопштила је да у израелским бомбардовањима Газе по једно дете погине на сваких 15 минута.

Од ескалације сукоба 7. октобра убијено је више од 3.400 Палестинаца, од којих свакога дана по више од 100 деце, преноси "Ал Џазира".

"Сведоци смо геноцида у реалном времену", рекао је портпарол организације "Међународна одбрана деце – Палестина" (The Defense for Children International – Palestine).

ИФРЦ Бајдену: 20 камиона није довољно

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) каже да 20 камиона помоћи за Газу, које је најавио амерички председник Џозеф Бајден, нису довољни за све становнике ове области.

"Говоримо о два милиона људи којима је потребно све, тако да ће 20 камиона бити кап у мору. Очигледно је да поздрављамо сваку помоћ која уђе у земљу, али потребно нам је много више од тога", рекао је портпарол ИФРЦ-а.

Он је напоменуо да за сада није уведена пауза у ваздушним ударима за време испоруке хуманитарне помоћи.

Хапшења на протестима у Берлину

Најмање 65 полицајаца повређено је током ноћи у Берлину на протестима због израелског бомбардовања Појаса Газе, саопштиле су немачке власти.

"Полицајци су повређени камењем, запаљивом течношћу и отпором", саопштила је берлинска полиција на платформи Икс, пренео је "Гардијан".

Портпаролка полиције рекла је да су ухапшене 174 особе, укључујући 65 против којих ће се водити истрага.

Окупљање је почело касно синоћ у Нојкелну, округу са великом арапском заједницом.

У израелском нападу страдало седморо деце

У израелском нападу на зграду у Појасу Газе данас је погинуло деветоро људи, међу којима седморо деце.

Сведоци на лицу места за "Ал Џазиру" кажу да су људи и даље заробљени под рушевинама, и да је неколико објеката сравњено са земљом.

Три болнице у овој области су престале са радом, а очекује се да ће ускоро бити затворена још једна, због недостатка медицинског материјала и горива за рад генератора.

Раиси позвао на отварање контролног пункта Рафа

Ирански председник Ебрахим Раиси позвао је Египат и Организацију исламске сарадње да у блиској будућности отворе контролни пункт Рафа.

Медији: Убијен шеф палестинских националних безбедносних снага

Шеф палестинских националних безбедносних снага у Појасу Газе, Џихад Мухеисен, убијен је у ваздушном нападу Израела, преноси "Тајмс оф Израел", позивајући се на палестинске медије.

Мухеисен је, наводе, убијен у нападу на насеље Шеик Радван у Гази.

Израелске одбрамбене снаге за сада нису коментарисале ове наводе.

Хуманитарна помоћ "заробљена" на граници

Радници хуманитарних организација данима су на египатској страни прелаза Рафа, док чекају дозволу за улазак и дистрибуцију хитних залиха.

Мохсен Сархан из Египатске банке хране рекао је за "Би-Би-Си" да је на прелазу тренутно 120 камиона и "седам или осам теретних авиона натоварених залихама из Турске".

"Све више смо фрустрирани јер нисмо у могућности да помогнемо. Моје колеге и ја веома смо љути јер знамо да су људи тамо без воде, остали су чак и без врећа за тела погинулих", казао је Сархан.

Он је нагласио да он и његов тим неће отићи док не уђу у Газу како би донели помоћ.

Рафа је једина граница са Појасом Газе која није под израелском контролом.

Расте број жртава

Више од 3.500 људи је погинуло, а 12.000 је повређено у Појасу Газе, саопштило је палестинско Министарство здравља.

На Западној обали погинуло је 69 људи, док је 1.300 повређено.

Сунак са Нетанијахуом

Премијер Велике Британије Риши Сунак састао се са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом у Тел Авиву, јавља "Би-Би-Си".

Сунак је поновио да Велика Британија стоји уз Израел и "чврсто верује у право земље на самоодбрану у складу са међународним правом".

У саопштењу Даунин Стрита наводи се да су се Сунак и Херцог "сложили око важности хитне хуманитарне подршке обичним Палестинцима у Гази који такође пате".

Јордански краљ у Египту

Јордански краљ Абдулах Други посетиће Египат, где ће се срести са египатским председником Абдел Фатахом-ел Сисијем како би разговарали о "начинима за прекид израелске агресије на Газу".

Председник Израела критиковао "Би-Би-Си" током састанка са Сунаком

Председник Израела Исак Херцог састао се данас са премијером Велике Британије Ришијем Сунаком и том приликом осудио "Би-Би-Си", рекавши да "жели да покрене питање објективног или необјективног извештавања о овој трагедији".

"Сматрамо да начин на који 'Би-Би-Си' карактерише Хамас представља искривљавање чињеница. Имамо посла са једном од најгорих терористичких организација на свету и знам да у модерним демократијама попут ваше и наше не можете интервенисати пер се, али мора да дође до негодовања да би дошло до корекције, а Хамас да буде дефинисан као терористичка организација", казао је Херцог, док је "британски премијер климао главом, смешкајући се".

Сунак је одговорио да ствари треба назвати правим именом - "терористички акт који је извршила зла терористичка организација Хамас".

Приликом састанка Сунак и Херцог такође су нагласили да је "императив избегавање даље ескалације насиља у региону и договорили су се да ће наставити заједно да раде са тим циљем", саопштено је из кабинета британског премијера.

Сунак је истакао да Британија подржава народ Израела и његово право да се брани да би вратио сигурност за своју земљу и да се омогући безбедно ослобађање талаца које држи Хамас у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Он је додао да су Палестинци жртве онога што је Хамас урадио и да је важно да се настави пружање хуманитарне помоћи за палестинске цивиле.

Турски носачи авиона послати у источни Медитеран

Амерички званичници обавестили су Турску да су њихови носачи авиона послати у источни Медитеран због могуће евакуације цивила, објавио је Ројтерс позивајући се на изворе из турског министарства одбране.

САД су послале два носача авиона у источни Медитеран заједно са борбеним групама после почетка сукоба Израела и Палестинаца 7. октобра.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је тај потез због "подривања турских напора на смиривању у региону", наводи Ројтерс.

Лапид: Послератном Газом требало би да влада Палестинска управа

Лидер израелске опозиције Јаир Лапид изјавио је да би најбоља опција за послератну Газу била да енклава оде под контролу Палестинске управе (ПА).

"Мислим да је на крају најбоља ствар да се Палестинска управа врати у Газу", рекао је Лапид за "Тајмс оф Израел" током брифинга за новинаре у Тел Авиву.

"Палестинске власти још увек имају око 20.000 људи који раде за њих у Гази, а многе објекте и цивилне организације тамо воде они на даљину", казао је, додајући да би међународна заједница требало да у томе помогне Палестинској управи.

ИДФ: Одговарамо на ударе Хезболаха

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да одговарају артиљеријским гранатирањем након што су две противтенковске вођене ракете испаљене из Либана на кибуц Манара на северу Израела.

ИДФ каже да нема повређених у последњем ракетном нападу, за који тврде да га је извео Хезболах, преноси "Тајмс оф Израел".

Шолц: Ослободите таоце

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да од Хамаса захтева да ослободи људе које су заробили као таоце.

У говору у немачком парламенту, Шолц је поновио чврсту подршку Немачке Израелу и упозорио да би "била озбиљна грешка" да Хезболах или Иран уђу у рат.

"Један важан задатак који сви имамо је да ослободимо таоце. Они морају бити ослобођени без предуслова", казао је Шолц, преноси "Тајмс оф Израел".

Немачки званичници раније су саопштили да се у заробљеништву налази "мали, двоцифрени број" немачко-израелских двојних држављана.

Си Ђинпинг: Основни начин за решавање сукоба је спровођење решења о две државе

Решење две државе за успостављање независне Палестине представља "основни излаз" из сукоба Израела и Хамаса, изавио је кинески председник Си Ђинпинг.

"Сада је главни приоритет прекид ватре што је пре могуће, како би се спречило да се сукоб прошири или чак измакне контроли и изазове озбиљну хуманитарну кризу", рекао је Си, а преноси кинеска државна телевизија "ЦЦТВ".

Си је, током састанка са са египатским премијером Мостафом Мадбулијем, напоменуо да је Кина спремна да сарађује са Египтом и арапским земљама на "промовисању свеобухватног, праведног и трајног решења палестинског питања".

Он је додао да је основни начин за решавање сукоба "спровођење решења о две државе, успостављање независне палестинске државе и постизање мирне коегзистенције" између две стране.

Кинески лидер истакао је да та држава цени важну улогу коју Египат има у смиривању ситуације, и да подржава напоре Египта да отвори хуманитарне коридоре.

Доктори у Гази користе сирће за лечење инфекција рана

Доктор из Лондона који ради у болници у Гази, Гасан Абу-Сита, изјавио је да, због несташице медицинских потрепштина у болницама широм Газе, мора да користи "сирће из продавнице на углу" за лечење инфекција рана изазваних бактеријом Псеудомонас.

Премијер Велики Британије Риши Сунак у Израел је допутовао војним транспортним авионом А400М, са великим бројем припадника обезбеђења.

Кина разочарана одлуком САД

Кина је саопштила да је "дубоко разочарана" одлуком Сједињених Америчких Држава да ставе вето на резолуцију Савета безбедности којом се тражи "хуманитарна пауза" у сукобу Израела и Хамаса.

"Кина је дубоко разочарана опструкцијом Савета безбедности од стране САД приликом усвајања предлога резолуције о палестинском питању", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Он је позвао Савет безбедности да "одигра своју улогу у достизању прекида ватре и заустављању рата".

Велики број повређене деце у болници у Гази

Доктор из Лондона који ради у болници у Гази, Гасан Абу-Сита, изјавио је да се налазио у операционој сали када се догодио напад на медицинску установу.

Он је рекао да је у нападу страдало стотине људи, као и да је плафон пао на докторе за време операције.

Доктор је додао да су 40 одсто свих случајева повређених пацијената деца и да су сви они изгубили једног или оба родитеља, преноси "Би-Би-Си".

"Ову децу, нажалост, чека дуг пут опоравка", казао је доктор.

Сунак разговарао са Херцогом

Председник Израела Исак Херцог разговарао је у Јерусалиму са британским премијером Ришијем Сунаком.

Британски премијер ће се касније током дана састати са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и члановима породица оних које је Хамас киднаповао.

Раиси: Ово је крај Израела

"Поручујемо Американцима и њиховим израелским пријатељима – данас шаљете ракете које убијају невине цивиле. Ви сте партнери у злочину који ће бити кажњен, јер је ово крај Израела", изјавио је ирански председник Ебрахим Раиси.

Он је поручио да се Израел "ближи колапсу" након злочина које је починио у Појасу Газе и додао да "свака кап проливене палестинске крви" доводи Израел "један корак ближе паду", пренела је "Ал Арабија".

Раиси је јуче упозорио да ће се исламски свет осветити за израелске злочине почињене у Појасу Газе, након што је ракета погодила болницу Ал Ахли када је погинуло на стотине Палестинаца.

"Нападом на болницу почеће крај ционистичког режима", рекао је Раиси пред хиљадама људи који су се окупили у центру Техерана у знак солидарности са Палестинцима.

Он је позвао на заустављање бомбардовања Појаса Газе, прекид израелске опсаде енклаве и на испоруку помоћи палестинском народу.

Хезболах: Злонамерни Европљани, будите на опрезу

Званичник Хезболаха Хашем Сафиједин, обраћајући се великом броју присталица, упозорио је америчког председника Џозефа Бајдена, израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа и, како их је назвао, "злонамерне Европљане" да буду опрезни.

"Одговор на грешку коју бисте могли да почините у вези са нашим отпором ће одјекнути гласно. Оно што ми имамо је вера, а Бог је јачи од вас, свих ваших бојних бродова и свог оружја", рекао је Сафиједин.

Државна дума: Запад понавља украјински сценарио у Израелу

Западне земље понављају украјински сценарио у Израелу посетама и обећањима о безусловној подршци, чиме само доливају уље на ватру, рекао је за "РИА Новости" посланик Државне думе Руске Федерације са Крима Михаил Шеремет.

"Западне земље, које су се довољно играле ратних игара и обећања лојалности режиму Зеленског, сада понављају украјински сценарио у Израелу. Бајден, Шолц, а сада и Сунак долазе у Израел, као што су некада дошли у Кијев, уз обећања о безусловној подршци, али тако само доливају уље на ватру", рекао је Шеремет.

Према његовим речима, за западне лидере посете Украјини и Израелу су само политичка представа и помпа пред њиховим бирачима.

"Али, последице њихових посета и крокодилских суза су веома трагичне, јер само симболизују даљу ескалацију сукоба и повећање броја жртава међу цивилима", нагласио је посланик.

Израел: Хамас држи 203 талаца

Портпарол израелске владе саопштио је да Хамас држи 203 људи као таоце у Појасу Газе.

Он је додао да је од 7. октобра погинуло најмање 306 војних лица.

Три дана жалости у Турској

Турска је прогласила тродневну националну жалост у знак сећања на хиљаде жртава у Палестини, према налогу председника Реџепа Тајипа Ердогана.

"Турска дели огроман бол наше палестинске браће и сестара. У знак поштовања и сећања на хиљаде жртава, од којих су већина деца и невини цивили, у Турској је проглашена тродневна национална жалост", саопштио је Ердоган.

Према овој одлуци, широм Турске и у иностраним мисијама, застава ће бити спуштена на пола копља до заласка сунца у суботу, 21. октобра.

Медведев: Сукоб може да прерасте у нуклеарни рат

Једини начин да се реши палестинско-израелски проблем је да се у потпуности формира палестинска држава и "испуне све фундаменталне политичке одлуке из 1947. године", каже бивши председник Русије Дмитриј Медведев. 

У ауторском чланку "Бесконачан рат" за портал "Известија" Медведев такође упозорава да би конфликт на Блиском истоку могао да прерасте у стогодишњи рат или кратак нуклеарни рат, у који би могле да се, у перпективи, укључе и велике нуклеарне државе. Он још додаје да је нада да ће се све успешно завршити тренутно слаба, јер "мало ко је сада уопште заинтересован" за формирање палестинске државе. 

Уколико околности не буду добре, како објашњава, није искључено да свет чека глобални рат. 

Медведев се осврнуо и на недавни напад на болницу Ал Ахли и поручио да је то "варварски чин, који треба одлучно осудити", али који, врло вероватно, неће бити последњи такав напад.

Русија шаље помоћ

У складу са упутствима председника Русије Владимира Путина, и у име Владе Руске Федерације, авијација Министарства за ванредне ситуације Русије ће испоручити хуманитарну помоћ становништву Појаса Газе.

Специјални авион "Ил-76" руске службе за ванредне ситуације полетео је са подмосковског аеродрома Раменское на аеродром у Ел-Аришу.

У авиону се налазе брашно, шећер, пиринач и тестенине укупне тежине 27 тона.

Руска хуманитарна помоћ биће допремљена на територију Арапске Републике Египат и предата представницима египатског Црвеног полумесеца, одакле ће бити допремљена у Појас Газе.

Бајден се после посете Израелу у ударном термину вечерас обраћа Американцима

Амерички председник Џозеф Бајден одржаће спољнополитички говор, у обраћању нацији вечерас у ударном термину, саопштили су званичници Беле куће.

Обраћање из Овалног кабинета заказано је за 20 часова по локалном времену и односиће се на одговор америчке администрације на нападе Хамаса на Израел и сукоб у Украјини, преноси "Ен-Би-Си њуз".

Бајден је јуче боравио у Тел Авиву, где је обећао подршку Израелу након великог напада Хамаса.

Си Ђинпинг позвао на прекид ватре

Председник Кине Си Ђинпинг у Пекингу се сусрео са египатским премијером Мостафом Мадбулијем коме је рекао да је прекид ватре најхитнији задатак у рату између Израела и Газе.

Турска се не припрема за војно мешање на Блиском истоку

Информације о наводним припремама Турске за мешање у војну ескалацију на Блиском истоку не одговарају стварности, већ се ради о провокацији, речено је за "Спутњик" у администрацији турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

У појединим турским опозиционим медијима и на друштвеним мрежама појавиле су се спекулације да се Турска припрема за мешање у израелско-палестински сукоб, а званичних оглашавања тим поводом није било.

"Ради се апсолутно о провокацији, чији је циљ да баци сенку на посредничке напоре које показује Анкара од почетка сукоба. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и министар спољних послова Хакан Фидан сваког дана се баве непрестаном 'телефонском дипломатијом' како би се стигло до прекида ватре и ти напори ће бити настављени", речено је "Спутњику" у Ердогановој администрацији.

Лавров: Постоји велика опасност да се рат у Израелу прошири

Постоји велики ризик да би палестинско-израелски конфликт могао да прерасте у регионални, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Он додаје да су покушаји да се одговорност за новонасталу ситуацију свали на Иран провокација, јер сматра да "иранско руководство заузима доста одговоран и избалансиран став и управо позива да се не допусти да овај конфликт обухвати цео регион и суседне земље".

Убијени палестински тинејџери

Троје Палестинаца, међу којима двоје тинејџера, убиле су у среду израелске снаге у засебним догађајима на Западној обали, известила је данас палестинска званична новинска агенција WAFA.

Израелске снаге напале су село Будрус, западно од Рамале и упуцале и усмртиле младића Гебријела Авада и раниле још једну особу, навела је WAFA.

Уз то, 14-годишњи дечак убијен је метком у главу у избегличком кампу на југу, а 16-годишњак је подлегао ранама након што је устрељен у граду Тулкарму, објавила је та агенција.

Израел још није коментарисао ове информације.

Убијена прва жена у политичком бироу Хамаса

Медији повезани са Хамасом у Гази извештавају да је Џамила ал Шанти, удовица суоснивача Хамаса Абдела Азиза ал Рантисија и прва жена изабрана у њен политички биро, убијена у израелском ваздушном нападу.

У извештајима се не наводе детаљи о локацији напада, само се наводи да се догодио у зору.

Ал-Шанти је 2021. године постала прва жена изабрана у политички биро Хамаса, највише тело које доноси одлуке.

Абдел Азиз ал Рантиси је убијен 2004. у израелском ваздушном нападу током Друге интифаде.

Сунак: Британија је уз Израел

По доласку у Израел, британски премијер Риши Сунак је новинарима на аеродрому у Тел Авиву рекао да су напади Хамаса 7. октобра били "неописив, ужасан терористички чин", и поновио да Велика Британија стоји уз Израел.

"Веома се радујем сусретима са премијером и председником Израела и надам се да ће то бити продуктивни састанци", додао је Сунак.

Ел-Сиси: Египат одбацује расељавање Палестинаца на Синај

Председник Египта Абдел Фатах ел-Сиси одбацио је могућност присилног расељавања Палестинаца на Синај, додајући да би сваки такав потез египатско полуострво претворио у базу за нападе на Израел.

Ел-Сиси је у среду, на заједничкој конференцији за новинаре у Каиру са немачким канцеларом Олафом Шолцом, рекао да ће египатски народ "у милионима изаћи и протестовати ако буде позван да то учини против било каквог расељавања становника Газе на Синај".

"Појас Газе је ефективно под контролом Израела и Палестинци би уместо тога могли да буду пребачени у израелску пустињу Негев док се не обрачунају с милитантима", рекао је Ел-Сиси.

Он је оценио да је оно што се сада дешава у Гази "покушај да се натерају цивилни становници да узму избеглице и мигрирају у Египат, што не треба прихватити", преноси Ројтерс.

"Египат одбацује сваки покушај да се палестинско питање реши војним средствима или путем присилног расељавања Палестинаца са њихове земље, што би било на штету земаља региона", додаје председник Египта.

Граница између египатског Синајског полуострва и појаса Газе је место јединог прелаза са палестинске територије који није под контролом Израела.

Израелско бомбардовање и опсада Газе изазвали су бојазан да би његових 2,3 милиона становника могло бити присиљено да оде на Синај.

Русија послала 27 тона помоћи за Газу

Русија шаље 27 тона хуманитарне помоћи за цивиле у појасу Газе за транспорт из Египта, саопштило је руско министарство за ванредне ситуације.

"Специјални авион полетео је са аеродрома у Раменском у близини Москве за Ел-Арис у Египту. Руска хуманитарна помоћ биће предата египатском Црвеном полумесецу да би била послата у појас Газе", наводи се у саопштењу.

Помоћ обухвата "пшеницу, шећер, пиринач и тестенину".

На Западној обали погинуло седам Палестинаца

Седам Палестинаца је погинуло у последњих 12 сати на Западној обали, јавила је палестинска званична новинска агенција ВАФА.

Укупан број страдалих Палестинаца на Западној обали од 7. октобра сада избоси 69. Међу убијенима су дечаци од 14, 15, 16 и 17 година.

Европска унија у страху од миграната и терористичких напада

Министри за миграције Европске уније састали су се како би разговарали о побољшању безбедности у блоку након напада у Француској и Белгији, као и о забринутости да ли ће рат између Израела и Хамаса довести до масовног расељавања људи.

Неки у 27-чланом блоку већ су позвали на ригорозније контроле на границама и нове споразуме са афричким државама како би избеглице и мигранте задржали ван Европе пошто је неуспели азилант из Туниса убио двоје у Бриселу у понедељак.

УН ће спровести своју истрагу о гранатирању болнице

Уједињене нације ће спровести сопствену истрагу о нападу на болницу Ел Ахли у Појасу Газе, изјавио је подсекретар УН за хуманитарна питања и координатор за хитну помоћ Мартин Грифитс.

"УН ће сигурно спровести сопствену истрагу и то мора бити учињено веома брзо", нагласио је Грифитс у среду за Си-Ен-Ен.

Упитан да ли досадашњи докази које је Израел изнео у прилог тврдњи да није одговоран за напад на болницу значи да је случај завршен, Грифитс је рекао да за њега није.

"То није за мене није завршено јер нисам позван да судим о кршењу људских права и злочинима те врсте", рекао је он.

Грифитс је рекао да су УН спремне да пруже хуманитарну помоћ и позвао на обуставу ваздушних напада у областима где је потребан приступ.

Сунак стигао у Израел

Британски премијер Риши Сунак слетео је у Израел. Очекује се да се сретне са премијером Бењамином Нетанијахуом.

"Свака смрт цивила је трагедија. И превише живота је изгубљено након Хамасовог ужасног терористичког чина", рекао је Сунак уочи посете.

Званичник Стејт департмента одбио да шаље оружје Израелу

Званичник Стејт департмента који је радио на трансферу оружја страним силама Џош Пол поднео је оставку због начина на који Бајденова администрација жели да реши сукоб у Израелу и Гази.

Он је изјавио да не може да подржи даљу америчку војну помоћ Израелу и назвао одговор администрације "импулсивном реакцијом заснованом на интелектуалном банкроту".

Опшије прочитајте у одвојеној вести.

Израелска војска објавила да је ликвидирала шефа војног крила Народног отпора Газе

Израелска војска је саопштила да је током ноћи ликвидирала шефа војног крила групе Комитет народног отпора Газе.

Војска је саопштила да су ратни авиони извели ваздушни напад на град Рафу, на југу Газе, након информација добијених од израелске обавештајне агенције Шин Бет.

"Убијен је Рафат Абу Хилал, један од вођа Комитета народног отпора Газе, треће по снази терористичке групе у овој области, после Хамаса и Палестинског исламског џихада", преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска војска је навела и да је уништила стотине положаја Хамаса у последња 24 сата, укључујући места за лансирање противтенковских ракета, тунеле, обавештајну инфраструктуру, оперативни штаб и друга командна места.

Бајден се враћа кући

Бела кућа саопштила је да се амерички председник Џозеф Бајден враћа кући након посете Израелу.

Како се наводи, тамо је боравио да би показао чврсту подршку након "ужасних терористичких напада Хамаса" и разговарао о хуманитарним потребама у Гази.

Људи још сакупљају делове тела погинулих у болници у Гази

Би-Би-Си извештава са места где је гранатирана болница у Гази и наводи да људи још скупљају делове тела.

Палестински званичници тврде да је експлозију изазвао израелски ваздушни напад, али израелска војска каже да те у питању неуспело лансирање ракете Исламског џихада.

ЕУ упозорава: Хамас ће на друштвеним мрежама преносити погубљења

Комесар Европске уније за унутрашње тржиште Тијери Бретон упозорио је друштвене мреже да се припреме за ризик од емитовња "погубљења уживо" од стране палестинског Хамаса.

"Као део наше интеракције са платформама, посебно смо их замолили да се припреме за ризик од Хамасових погубљења уживо, ризик од којег морамо да заштитимо наше грађане. Тражимо гаранције да су платформе добро припремљене за такву могућност", рекао је Бретон у среду током говора у Европском парламенту, преноси Си-Ен-Ен.

Портпарол Хамасових бригада Ел-Касам рекао је прошле недеље да ће Хамас почети да врши погубљења цивилних талаца и да их преноси преко друштвених мрежа и медија уколико Израел буде гађао цивиле у Гази без упозорења.

Израел гранатирао подручје границе са Либаном

Израелска војска саопштила је данас да је напала војне циљеве Хезболаха у пограничном подручју са Либаном.

Међу циљевима је била и војна осматрачница, са које је у среду испаљена вођена противтенковска ракета на град Рош Ханикра, на северу Израела, преноси Ројтерс.

У израелским ваздушнима ударима гађана су рано јутрос и два села у јужном Либану, Кафр Шуба и Одаисех, известили су локални медији, а преноси Ројтерс.

САД траже од Израела да не покреће војну кампању против Хезболаха?

Администрација америчког председника Џоа Бајдена позивала је Израел да не покреће војну кампању против Хезболаха, јер званични Вашингтон ради на спречавању ширења актуелног рата изван Појаса Газе, тврде за "Тајмс оф Израел" два неименована званичника упозната с овим питањем.

Они су потврдили да САД признају да Израел мора да одговори на појачане нападе Хезболаха на његове северне границе.

Међутим, поновљени напади либанске про-иранске групе Хезболах и чињенице да Израел није предвидео напад Хамаса 7. октобра из Газе, довели су до интензивирања дискусија о томе да ли Израел да интензивира сукоб са Хезболахом ако намерава да одржи предност.

САД су упозориле Израел да буде опрезан у својим војним одговорима на ватру Хезболаха, објашњавајући да би грешка израелске војске у Либану могла изазвати много већи рат, наводе званичници.

Они кажу да ово питање изазива забринутост у САД које су и приватним и јавним каналима упозоравале Хезболах и Иран да не отварају рат на северном фронту Израела.

Предочавају да су званичници Бајденове администрације потврдили Израелу да ће се америчка војска придружити израелској уколико Хезболах покрене рат против Израела.