Свет

"Нећу да шаљем оружје Израелу": Потрес у Вашингтону, званичник Стејт департмента поднео оставку

Први пут је неслагање у Бајденовој администрацији испливало у јавност, након потеза Џоша Пола
"Нећу да шаљем оружје Израелу": Потрес у Вашингтону, званичник Стејт департмента поднео оставкуGetty © Alex Wong

Званичник Стејт департмента који је радио на трансферу оружја страним силама Џош Пол поднео је оставку због начина на који Бајденова администрација жели да реши сукоб у Израелу и Гази.

Он је изјавио да не може да подржи даљу америчку војну помоћ Израелу и назвао одговор администрације "импулсивном реакцијом заснованом на интелектуалном банкроту".

Пол је био директор за конгресне и јавне послове у Бироу за политичко-војна питања Стејт департмента који се бави прометом оружја.

Ово је била необична јавна демонстрација неслагања унутар спољнополитичког апарата председника Бајдена, који је радио на спречавању да се такви изрази фрустрације прелију у јавност, пише "Вашингтон пост".

Пол је провео више од 11 година на функцији, која координира односе са Конгресом и јавне поруке за кључну канцеларију која се бави војном помоћи. Рекао је да не може да поднесе наставак посла за који је рекао да доприноси смрти палестинских цивила.

"Запазили смо ужас онога што је Хамас урадио и размере тога. И зато се плашим размера потенцијалног одговора Израела или текућег одговора Израела", рекао је Пол у интервјуу. "Признајем право израелске владе да одговори и да се брани, али се питам колико палестинске деце мора да умре у том процесу".

Пол је рекао да снажна америчка војна помоћ Израелу ефективно даје земљи зелено светло да ради шта жели против Газе, без обзира на жртве цивила.

Израелска влада је изјавила да планира да уништи Хамас и поручила је становницима града Газе и северног дела Газе да се померају ка југу, што је захтев за који су посматрачи УН објавили да ће изазвати хуманитарну катастрофу.

Стејт департмент је одбио да коментарише оставку, позивајући се на политику о кадровским питањима.

Пол је рекао да се сусрео са другим дилемама док је радио на војној помоћи унутар Стејт департмента, али да је увек осећао да може да "скрене ствари у правом смеру". Овај пут није тако, што је био и највећи разлог зашто је поднео оставку, рекао је.

"О овоме нема питања. Нема простора за суштинско неслагање унутар система по овом питању. И то ме је довело до моје одлуке", рекао је он.

Како је додао, није постојао ниједан хитан тренутак који је довео до његове оставке, само осећај да је учесник у низу одлука са којима се није слагао и да се осећао немоћним да утиче.

Полова каријера али и академско усавршавање везани су за Израел и Палестинце. Написао је магистарски рад о израелској борби против тероризма и грађанским правима, а радио је у Рамали, на Западној обали, на управљању безбедносним сектором са Палестинским властима.

У свом писму оставке навео је да има "дубоке личне везе са обе стране у сукобу".

image