Нови напад на болницу, тражи се евакуација?; САД притиска Израел - одложите копнену инвазију

Сукоб Хамаса и Израела траје већ четрнаест дана, а биланс погинулих на обе стране достигао је 5.000,међу којима је 1.524 деце и 1.000 жена

Хамас је данас ослободио две америчке држављанке, мајку и ћерку које су се вратиле у Израел. 

Израелска војска је објавила да су убили високог оперативца Хамаса.

САД и Европска унија врше притисак на Израел да одложи копнену офанзиву у Појасу Газе како би добили на времену за тајне преговоре уз учешће Катара о ослобађању талаца.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш посетио је гранични прелаз Рафа између Египта и појаса Газе и позвао све актере да омогуће улазак хуманитарне помоћи. 

Председник САД Џозеф Бајден је за време обраћања у Овалној канцеларији апеловао на Американце да подрже финансирање Израела и Украјине десетинама милијарди долара. Он је рекао да ће послати хитан захтев Конгресу да одобри око 100 милијарди долара током следеће године. 

У израелском нападу у центру Газе погођен је комплекс грчке православне цркве Светог Порфирија.

Све информације из минута у минут могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

20. окт 2023 • 22:13

Израелска војска објавила да гађа позиције Хезболаха у Либану

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе нове ваздушне нападе на локације Хезболаха у јужном Либану као одговор на данашње ракетне нападе на северни Израел.

Би-Би-Си одбија да Хамас назива терористима

Британска телевизијска и радио компанија Би-Би-Си је,  и након притисака од власти и инцидента у седишту компаније одбила да користи термин "милитанти" за Хамас већ користи термин "забрањена терористичка организација",преноси "РИА Новости" 

Раније је "Скај њуз" известио да је седиште Би-Би-Сија у Лондону поливено црвеном бојом због одбијања да припаднике палестинског покрета Хамас назове "терористима".

Између осталих и британски министар одбране Грант Шапс такође је коментарисао Би-Би-Си, и истакао да је ова компанија "на ивици срамоте".

Црвени полумесец: Израел захтева евакуацију болнице у Гази

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је израелска војска обавестила болницу Ал Кудс у северној Гази да морају да се евакуишу, и позвао међународну заједницу да хитно реагује поводом тога.

очигледно уочи предстојећег напада на медицински центар или околину.

Црвени полумесец каже да болница служи као уточиште за више од 400 пацијената и око 12.000 расељених цивила.

"Позивамо међународну заједницу да хитно реагује и да спречи још једну катастрофу као што је болница Ал-Ахли", објавила је хуманитарна организација на платформи Икс.

Ослобођени таоци стигли у Израел

Џудит и Натали Раанан вратиле су се у Израел након што су их ослободили терористи Хамаса, који су их држали као таоце од напада 7. октобра, саопштено је из кабинета  премијера Бењамина Нетанијахуа.

Изасланик израелског премијера задужен за таоце Гал Хирш, заједно са званичницима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), састао се са ослобођеним таоцима на граници са Газом и тренутно их пребацују у оближњу војну базу, где их чека родбина, саопштено је из израелске владе.

"Влада Израела, ИДФ и цео безбедносни сектор уложиће све напоре да би се лоцирали и кући вратили сви таоци", додаје се у саопштењу.

Либан позвао Израел да прогласи прекид ватре на 48 сати

Либански министар спољних послова позвао је Израел да прогласи прекид ватре на 48 сати, преносе "РИА Новости".

Хамас поручио Турској: Потребно је мирно окружење за размену заробљеника

Политичко крило палестинског покрета Хамас поручило је током преговора са Турском да је за почетак процеса размене заробљеника са Израелом потребно мирно окружење, изјавио је у турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Министар је подсетио да се један број земаља обратио Анкари са захтевима за помоћ у ослобађању затвореника.

"Улажемо напоре у том правцу. Хамас је током састанка са нама изјавио да је за спровођење иницијатива неопходно мирно окружење и одређени процес", рекао је Фидан у интервјуу за телевизију ТРТ Хабер.

Ослобођени таоци из се налазе у Међународном комитету Црвеног крста

Таоци ослобођени у Појасу Газе тренутно се налазе у Међународном комитету Црвеног крста, преноси Ројтерс.

Израелска влада је, такође, потврдила да је Хамас ослободио двоје талаца.

Из палестинског Хамаса су претходно саопштило да су ослободили две америчке држављанке.

УН: Достава хуманитарне помоћи је питање живота и смрти за децу у Гази

Уједињене нације су саопштиле да је достава хуманитарне помоћи Појасу Газе питање живота и смрти за децу на овој територији где су залихе воде, хране, лекова и горива при крају.

"Достава помоћи је питање живота и смрти за децу у Гази. Вода, храна, лекови, гориво и друге основне потрепштине су на измаку. УНИЦЕФ је послао залихе у Египат у близини прелаза Рафа, али је потребна хитна "хуманитарна пауза" у Гази да би се омогућио приступ хуманитарној помоћи, наводи се у саопштењу.

Египат није крив за затварање прелаза Рафа

Не треба кривити Египат за затварање прелаза Рафа између Појаса Газе и Египта "упркос израелским циљаним нападима и одбијању да се отворе границе и пусти помоћ", рекао је портпарол египатског Министарства спољних послова Ахмед Абу Зејид.

Он је на платформи Икс навео да "прелаз Рафа отворен и да Египат није одговоран за то што држављани трећих земаља не могу да изађу", преноси Ројтерс.

Нешто раније, генерални секретар УН Антонио Гутереш је изразио фрустрацију када је говорио испред још увек блокираног прелаза Рафа, јавља Би-Би-Си.

Британски јавни сервис напомиње да није јасно зашто данашњи експериментални конвој помоћи од 20 камиона није прешао у Појас Газе.

Гутереш је говорио о "условима и ограничењима" на које је требало обратити пажњу, али није прецизирао детаље.

Упркос договору између Израела и Египта, који је постигнут посредством председника САД Џозефа Бајдена, чини се да још увек има питања која треба решити.

Израел инсистира да камиони превозе само храну, воду и лекове и да ништа од тога не стигне до Хамаса.

Упитан о застоју пропуштања помоћи, високи израелски званичник рекао је за Би-Би-Си да постоје "текућа питања која се решавају", додајући да постоје "добре шансе" да 20 камиона у суботу уђе у Газу.

УН, међутим, наводи да је то само мали део онога што је потребно.

"Блумберг": САД и Европска унија притискају Израел да одложи копнену офанзиву

САД и Европска унија врше притисак на Израел да одложи копнену офанзиву у Појасу Газе како би добили на времену за тајне преговоре уз учешће Катара о ослобађању талаца, преноси "Блумберг", позивајући се на неименоване изворе.

Преговори са Хамасом су осетљиви и постоји могућност да би могли да пропадну, али постоје знаци да би покрет могао да пристане да ослободи барем неке цивиле без захтева од Израела да заузврат ослободи своје затворенике, наводи лист. 

Премијер Палестине: Слепа подршка Израелу је "дозвола за убијање"

Палестински премијер Мохамед Штаје назвао је слепу подршку Израелу "дозволом за убијање" и изразио наду да САД неће ићи у том правцу.

"Слепо подржавати Израел је дозвола за убијање. Надам се да Сједињене Државе неће ићи у том правцу. Израел није егзистенцијална претња. Бела кућа и председник треба да позову стране да седну и заједно пронађе мирно решење Охрабривање Израела да убија народ Газе неће успети решења", рекао је Штаје у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Он је напоменуо да убијање деце, жена и стараца у Појасу Газе, као и уништавање цркава и џамија, нису  акције против Хамаса и оценио да је ово "рат против Палестинаца, где год да се налазе".

Палестински премијер је истакао да не верује да садашње руководство САД има политичку вољу да оконча сукоб између Израела и Палестине и позвао на колективне међународне напоре и подршку резолуцији.

ИДФ објавио да је убио високог оперативца Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су да су елиминисале вишег члана Хамасове јединице за "развој стратешког наоружања", Махмуда Сабиха.

"ИДФ је убио високог члана Хамасове јединице за стратешко наоружање", саопштио је ИДФ на на свом Телеграм каналу.

Напомиње се да је покојни Махмуд Сабих радио као виши инжењер и шеф јединице у одељењу за пројекте и развој, помажући у преношењу информација о производњи оружја и беспилотних летелица.

Хиљаде демонстарната код Капитола тражи прекид ватре у Појасу Газе

Хиљаде демонстарната окупило се код Капитола у Вашингтону тражећи прекид ватре у Појасу Газе, јавља дописник "РИА Новости".

Конгресменка Марџори Тејлор Грин је изјавила да су због протеста  појачане мере безбедности у близини Капитола.

Многи окупљени су дошли у традиционалној одећи: жене у хиџабима, а мушкарци у арафатима. 

Такође, неколико десетина муслимана присутних на демонстрацијама почело је да се моли. Протест је тренутно миран, а већина демонстраната седи на земљи и слуша говоре.

Огласиле се сирене у Ашкелону и Ашдоду

Израелска војска је објавила да су се сирене за ваздушни напад поново огласиле у израелским градовима Ашкелону и Ашдоду

Хамас ослободио две америчке држављанке: Ослобођене мајка и ћерка

Хамас је саопштио да је из хуманитарних разлога ослободио две америчке држављанке.

Како је објавио "Тајмс оф Израел", у питању су мајка и њена ћерка.

Тај корак уследио након напора Катара да докаже америчком народу и свету да су тврдње америчког председника Џоа Бајдена и његове фашистичке администрације лажне и неосноване", рекао је портпарол Хамаса, али није прецизирао ко је ослобођен

Израел још није потврдио ову вест.

Ердоган поручио: Спасите Блиски исток од лудила које подстиче Запад

Ситуација на Блиском истоку је лудило које подстиче Запад, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Уместо да преокрене своје грешке и да се понаша државнички, израелска администрација делује као организација која провоцира ванрегионалне играче. Наш регион мора бити спашен од тог лудила које подстичу западне земље и легитимишу западни медији", казао је Ердоган и позвао све државе и међународне организације да искрено подрже иницијативе за брзо успостављање примирја у Гази.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Лекари без граница: Због несташице лекова, сви повређени у Гази неће добити лекарску помоћ

Извршна директорка америчког огранка међународне хуманитарне организације Лекари без граница Аврил Беноа каже да недостатак санитетског материјала у Појасу Газе, укључујући лекове за анестезију, може да примора лекаре да бирају између пацијената приликом извођења операција, "преноси ТАСС.

"Постоји прави недостатак анестетика. Хируршки тимови ће бити приморани да штеде новац. Мораће да бирају ко ће добити лек, а ко не, ко ће добити операцију која спашава живот, а ко не", рекла је Беноа за Си-Ен-Ен .

Беноа је испричала да се контакт са тимом Лекари без граница, који ради у болници Ал-Шифа у Гази, често губи због нестанка струје, немогућности пуњења телефона и проблема са мобилном комуникацијом а да због тога, организација не добија увек ажурне информације у "реалном времену и додала да је "оно што са сигурношћу знамо је да резерве горива достижу критично низак ниво“, приметила је она.

"Ово је питање живота и смрти. Неопходно је да стигне хуманитарна помоћ", уверен је извршни директор организације.

Сукоби на пропастинском протесту у Египту

На протесту у Египту, на Тргу Тахрир, дошло је до сукоба између египатских снага безбедности и демонстраната.

До сукоба је дошло када су демонстранти изразили подршку Палестини и скандирали против државе.

Иран упозорава: Израелска копнена операција погоршаће ситуацију у Гази

Израелска копнена операција у Гази закомпликоваће ситуацију, изјавио је ирански министар одбране Мохамед Реза Аштијани током телефонског разговора са ирачким колегом Сабетом Мухамедом Саидом.

"Улазак израелске војске у Газу и извођење копнене операције закомпликоваће ситуацију са хуманитарне и безбедносне тачке гледишта", казао је Аштијани.

Детаљније прочитајте овде.

Палестински Црвени полумесец: Више повређених у окршајима на Западној Обали

Неколико људи повређено је у петак у сукобима између Палестинаца и израелских снага у неколико области на окупираној Западној обали, наводи се у саопштењу палестинског Црвеног полумесеца (ПРСЦ).

ПРЦС је саопштио да су његови запослени видели људе који су били повређени "бојевом муницијом" у Ракелиној гробници у Витлејему, на контролном пункту Хувара јужно од града Наблуса и на северном контролном пункту Бирзеит.

У саопштењу се такође наводи да је један 14-годишњак повређен и да су га задржале израелске снаге.

"Повређенима је указана прва помоћ и они су превезени у болницу", саопштили су из ПРЦС.

Авион са лековима слетео у Египат

Још један авион са медицинском опремом и лековима Светске здравствене организације намењене Гази, слетео је данас на египатски аеродром Ал-Ариш, саопштила је, објавила је на платформи Икс, регионална канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) за источни Медитеран.

У пошиљци је, како се наводи, било девет тона опреме СЗО, укључујући и "хируршке инструменте за 1.000 операција, танкере са водом и шаторе", преноси Си-Ен-Ен.

"Спремни смо да испоручимо пуно опреме која може да спасе животе. Оно што је сада потребно је моментална и неометана испорука опреме у Газу", додао је регионални СЗО.

Аеродром Ал-Ариш на Синају, налази се око 45 километара од граничног прелаза Рафа са Газом, који је и даље затворен.

Новинари су посетили град Нир Оза након напада Хамаса

Новинари су забележили сцене опустешног града након напада милитаната Хамаса.

У Либану одржане демонстрације у знак подршке становницима Газе

У Бејруту и ​​Триполију одржане су демонстрације у знак подршке становницима Појаса Газе у којима су учествовале хиљаде либанаца, јављају дописници "РИА Новости".

Демонстрације у два највећа града Либана организују либанске политичке партије и палестински покрети.

Сунак с Абасом: Хамас не представља палестински народ; Посвећеност решењу с две државе

Британски премијер Риши Сунак састао се са председником Палестинске самоуправе Махмудом Абасом током његовог путовања у Египат у петак.

Двојица лидера су "осудила Хамас" и нагласила да та организација не представља палестински народ", наводи се у саопштењу Сунакове канцеларије.

Британски премијер је такође изразио "дубоко саучешће због губитка живота цивила у Гази" и поновио британску "дугогодишњу посвећеност решењу о две државе", наводи се у саопштењу.

Палестинци носе руске заставе и портрет Путина током демонстрација

Многи Палестинци полажу велике наде да ће управо Русија зауставити страдање палестинског народа у сукобу са Израелом.

На улицама града Хеброна на великим демонстрацијама организованим против израелског напада и рата у Гази, Палестинци носе портрете руског председника Владимира Путина и руске заставе, преноси РТ Интернешнал.

Русија у контакту са Хамасом о ослобађању талаца

Руски амбасадор у Израелу Анатолиј Викторов рекао је данас да је Москва у контакту са представницима Хамаса како би се ослободили таоци које је ова милитантна група отела 7. октобра.

"Наравно, имамо контакте са представницима Хамаса, и пре свега, наши контакти су усмерени ка спашавању са места где се таоци сада налазе", пренела је руска "Известија" речи Викторова.

Израел је рекао да неће обуставити блокаду Газе док се не ослободи око 200 талаца, док "Тајмс оф Израел" преноси да их може бити и до 250.

Поред Русије, још најмање пет држава тврди да је у контактима са Хамасом о ослобађању талаца, пише "Тајмс оф Израел".

Израелска војска: Погођено неколико командних центара Хамаса у Гази

Израелска војска је у петак погодила неколико командних центара, лансирајући положаје и подземне инфраструктурне објекте палестинског покрета Хамас у појасу Газе, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

"Од јутрос је ИД наставио са ударима терористичких циљева у Појасу Газе, укључујући бројне војне командне центре, пунктове за лансирање противтенковских ракета и подземну инфраструктуру која припада терористичкој организацији Хамас", наводи се у саопштењу на друштвеним мрежама.

Израел: Рекордан број грађана затражио дозволу за ношење оружја

Израелско министарство за националну безбедност објавило је да су од напада Хамаса на Израел, 7. октобра, значајно повећани захтеви за издавање дозвола за ношење оружја.

"Дошло је до скока од неколико стотина процената у захтевима за ношење оружја. Од почетка непријатељстава, око 100.000 цивила је затражило дозволу", наводи се у саопштењу, пренео је Си-Ен-Ен.

Бивши израелски премијер: Нетанијаху одговоран за напада Хамаса

Бивши израелски премијер Ехуд Барак рекао је да је садашњи премијер Бењамин Нетанијаху делимично крив за напад радикалног палестинског покрета Хамас на Израел.

Он је напоменуо да је, упркос упозорењима војних и обавештајних званичника, актуелни шеф владе промовисао реформу правосуђа, која је поделила друштво и тиме ослабила земљу, преноси ТАСС.

"Нетанијаху сноси личну одговорност за највећи неуспех у историји Израела", рекао је Барак у интервјуу за немачки магазин "Шпигл" . 

Барак је додао да би "у многим другим земљама шеф владе у таквој ситуацији поднео оставку". 

Абас одбио телефонски разговор с Бајденом

Председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас одбио је телефонски разговор са америчким председником Џозефом Бајденом током његове посете Израелу у среду, известили су у петак израелски државни медији.

Позивајући се на палестински извор са Западне обале, новинска агенција Кан је рекла да је Бајденов тим покушао да договори разговор између лидера, али је Абас одбио захтев.

Бајден и Абас су разговарали телефоном у суботу, а амерички председник је обећао да ће подржати напоре за "допремање хитно потребне хуманитарне помоћи палестинском народу", наводи се у саопштењу Беле куће.

Двојица лидера требало је да се састану са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем и јорданским краљем Абдулахом Другим у среду у Јордану.

Међутим, сусрет је отказала јорданска страна након смртоносне експлозије у болници Ел Ахли у Гази претходне ноћи.

Техеран: Израел мора бити кажњен због злочина

Портпарол министарства спољних послова Ирана Насер Канани изјавио је да Израел, након напада у Гази на болницу, бројне џамије и последњег бомбардовања грчке православне цркве, "мора бити кажњен због ужасних злочина".

"Тамо у цркви се сакрило око 1.000 људи, углавном је реч о женама и деци, нажалост десетине њих су постали мученици или су рањени, и то је још једна мрачна и срамна страница у дугачкој историји ратних злочина и злочина против човечности и ционистичког режима, као и њихових политичких, војних и безбедносних злочиначких лидера", написао је Канани на платформи X (Твитер).

Он је додао да се Израел "не придржава никаквих вредности и начела".

"Суманути напади на болнице, џамије и цркве указују да се окупаторски ционистички режим не придржава ниједног људског, моралног, религиозног принципа, нити међународног права", истакао је Канани.

Портпарол министарства каже да "ови ужасавајући злочини, гледано на суду људске савести, али и у очима свих религија", наишли на осуду.

"Обавеза је међународне заједнице да документује ужасне злочине и презентује их у међународним судницама, казне ционистичке злочинце и њихове присталице. Одговорност америчког режима и неких европских режима који безрезервно подржавају ционистички режим је неодвојив од међународне одговорности ционистичког режима и њихових злочиначких лидера", поручио је Канани.

Иран упоредио Израел са ИСИСОМ

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан је упоредио израелске  нападе на културне објекте са акцијама ИСИСА.

"Варварско понашање Израела – скрнављење храмова абрахамске религије и напади на историјско и културно наслеђе – слично је акцијама терористичке групе ИСИС", објавио је на друштвеној мрежи Икс Абдолахијан.

Бајден од Конгреса тражи да одобри пакет помоћи за Израел и Украјину

Администрација председника САД Џозефа Бајдена затражила је у петак од америчког Конгреса да одобри огроман пакет хитне помоћи за Израел и Украјину у вредности од 106 милијарди долара, као и средства за јужну границу САД и друге хуманитарне потребе, преноси "Политико".

Бајденов захтев укључује 61,4 милијарде долара за Украјину, 44,4 милијарде долара за обезбеђивање опреме Министарства одбране САД за допуну залиха оружја и наставак пружања војне подршке.

Опширније прочитајте овде.

Повређена деца се довозе у болницу после напада на цркву

Најмање 16 људи је убијено према палестинском министарству здравља, а више десетина рањено, укључујући много деце, у израелском нападу на најстарију грчку православну цркву у Гази, где су људи тражили заклон од ваздушних напада.

На снимцима се види како неколико повређене деце стиже у болницу, као и сцене очаја међу рођацима убијених.

Тел Авив потврдио да је до сада повређено више од 4,9 Израелаца

Израелско министарство здравља саопштило је да је број израелских држављана повређених током ескалације палестинско-израелског сукоба премашио 4,9 хиљада, преноси "Тајмс оф Израел".

Наводи се да су од 7. октобра, 4.932 особе добиле помоћ у болницама.

Хиљаде Јорданаца демонстрирало у знак подршке Хамасу

Узвикујући слогане који позивају исламистичке милитанте Хамаса да појачају своје ударе на Израел, хиљаде Јорданаца протестовало је данас у престоници и широм земље, у знак протеста против израелског бомбардовања Појаса Газе.

Више од 6.000 људи учествовало је у протестном маршу у центру Амана који су организовале опозиционе странке и племенске групе у краљевству, где су страсти на врхунцу због ескалације насиља између Палестинаца и Израела, пренео је "Гардијан".

Маса је скандирала у знак подршке Хамасу и позивала бригаде Ал Касам да гађају Израелце ракетама.

"Доведите бомбаше самоубице у Тел Авив", узвикивали су, позивајући војно крило Хамаса.

У Аману се данас такође окупило и неколико хиљада људи у близини израелске амбасаде, места антиизраелских протеста у временима превирања на палестинским територијама.

Демонстранти су скандирали да не желе "јеврејске амбасаде на арапској земљи".

Интервентна полиција блокирала је путеве, који воде до утврђеног комплекса амбасаде, како би зауставила демонстранте, који су се окупили око оближње престоничке џамије Калоти.

Хамас тврди да је уништио израелски тенк

Палестинска милитантна група Хамас са седиштем у Гази објавила је снимак који наводно приказује уништавање израелског тенка Меркава IV. Хамас је наводно користио беспилотну летелицу.

Блокиране руте ка џамији Ал Акса

Израелски граничари блокирали су путеве до џамије Ал Акса.

У неким областима Јерусалима Палестинци нису могли да дођу до џамије на молитву петком, па су се молили на улицама, пише Телеграм канал "Џиополитикс лајв".

ИДФ: Спроведени напади дроном на граници са Либаном

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су извеле нови напад дроном на граници са Либаном.

ИДФ каже да је још неколико противтенковских вођених пројектила испаљено из Либана на њихове положаје на граници и да су одговорили артиљериским ватром, преноси "Тајмс оф Израел".

Амнести интернешенел: Истражити израелске нападе на Газу као ратне злочине

Амнести интернешенел (АИ) саопштио је данас да, "док израелске снаге настављају да интензивирају свој катаклизмични напад на окупирани Појас Газе", та невладина организација је документовала "бесправне израелске нападе, укључујући и неселективне нападе који су изазвали масовне цивилне жртве и морају бити истражени као ратни злочини".

Представници организације разговарали су са преживелима и очевицима, анализирали сателитске слике и потврдили фотографије и видео снимке како би истражили бомбардовања која су извеле израелске снаге у периоду између 7. и 12. октобра, које су, како додаје АИ на свом сајту, изазвале страховита разарања, а у неким случајевима побијене су целе породице.

Генерални секретар АИ, Ањес Каламар, рекла је да, у намери да по сваку цену уништи Хамас, израелска војска је показала "шокантно занемаривање цивилних живота".

Она је, такође, позвала Хамас и остале оружане групе да одмах пусте све таоце и да прекину са насумичним испаљивањем ракета.

АИ је напомиње да наставља да истражује десетине напада у Гази.

Такође наводи да је открио да израелска војска није предузела све изводљиве мере предострожности уочи напада, укључујући и то што палестинским цивилима није дала ефикасна претходна упозорења – у неким случајевима уопште нису упозоравала цивиле, а у другима су издала неадекватна упозорења.

Египат: Заказан мировни самит лидера региона са генералним секретаром УН за суботу

Египат је саопштио да припрема мировни самит заказан за суботу, са регионалним и међународним лидерима који су позвани да учествују, у покушају да деескалирају сукоб и заштите цивиле у Гази.

Лидери Катара, Турске, Грчке, Јордана, Уједињених Арапских Емирата, Бахреина, Кувајта, Саудијске Арабије, Ирака и Кипра потврдили су присуство, према државним вестима.

Поред тога, палестински лидер, генерални секретар Уједињених нација и генерални секретар Арапске лиге такође су потврдили присуство, наводи се у саопштењу.

Јапан је засебно потврдио да ће на самиту бити и његова министарка спољних послова Јоко Камикава.

Руско Министарство спољних послова саветовало грађане да се уздрже од путовања на Блиски исток

Руско Министарство спољних послова је препоручило грађанима Руске Федерације да се уздрже од путовања у земље Блиског истока, посебно у Израел, Либан, Јордан и палестинске територије.

"Приликом путовања кроз ове земље, придржавајте се максималног опреза и повећаних мера личне безбедности, избегавајте конфликтна и ризична подручја, придржавајте се препорука локалних власти, као и порука руских иностраних мисија", истиче Министарство.

Русија наставља блиске контакте са властима Египта и Израела како би се обезбедио излазак руских држављана који су затражили помоћ у евакуацији из Појаса Газе.

"Стално пратимо ситуацију са ваздушним саобраћајем у региону. Могућности за летове из Израела, Либана, Јордана и других земаља на редовним летовима остају доступне. Тако је из Тел Авива у Русију од 9. октобра стигло око 6 хиљада људи".

Израел сравнио са земљом четврт у северном делу Газе

Израел је у сравнио са земљом четврт Ал Захра у северном делу Газе.

Уништено је више од 20 вишеспратница, а више од 600 људи је остало без крова над главом.

Медији: Нетанијахуов изасланик за таоце оштро критиковао ЕУ због подршке мировном процесу

Новоименовани изасланик премијера Бењамина Нетањахуа задужен за таоце Гал Хирш наводно је оштро критиковао групу европских амбасадора током састанка раније ове седмице због подршке њихових влада мировном споразуму у Ослу, објавио је данас "Харец дејли".

Амбасадори су навели за тај израелски медиј да је Хирш искористио прилику да одржи "политичко предавање о израелско-палестинским односима у последњих неколико деценија", критикујући Европску унију због подршке мировном процесу и притискања Израела да покаже уздржаност према Палестинцима, пренео је "Тајмс оф Израел".

"Уместо да нас пита како можемо да помогнемо у ослобађању заробљеника, дошао је да нас укори због споразума који је потписан када нико од нас није био на функцији", каже један од амбасадора.

Други изасланик истакао је да је "тешко да постоји земља у Европи која не покушава да помогне у решавању проблема отетих на овај или онај начин".

Додао је да су многи од њих у сталном контакту с породицама отетих који имају двојно држављанство.

"Желимо да помогнемо и не требају нам политичка предавања", ракао је он.

Израелски дронови све чешће у либанском ваздушном простору

Израелске беспилотне летелице су стално у либанском ваздушном простору, јављају дописници РИА Новости.

"Након што је већина израелских система за надзор на граници са јужним Либаном  онемогућена, израелски дронови су почели чешће да нарушавају либански ваздушни простор", рекао је локални становник који живи на граници са Израелом.

Немачка министарка унутрашњих послова позива на депортовање присталица Хамаса

Немачка министарка унутрашњих послова каже да присталице Хамаса треба да буду депортоване из земље где је то могуће, додајући да ће власти будно пратити потенцијалне исламистичке нападаче.

"Ако смо у могућности да депортујемо присталице Хамаса, морамо то да урадимо", рекла је Ненси Фезер новинарима након разговора са званичницима Федералне канцеларије криминалистичке полиције, преноси "Гардијан".

"Наше безбедносне власти тренутно су ставиле још јачи фокус на исламистичку сцену" додала је Фаесер, указујући на недавни напад у Бриселу као указатељ претње у вези са тензијама око сукоба Израел-Хамас.

Гутереш: Камиони са хуманитарном помоћи да што пре уђу у Газу

Генерални секретар УН Антонио Гутереш посетио је данас гранични прелаз Рафа између Египта и појаса Газе и позвао све актере да омогуће улазак хуманитарне помоћи.

"Са ове стране видимо велики број камиона који превозе воду, гориво, лекове, храну, рекао је Гутереш", и додао да су они значе спас за Палестинце у Гази.

Он је поручио да ти камиони морају "што је пре могуће и у највећем могућем броју да се покрену пређу на другу страну".

Шеф УН је такође поновио позив на прекид ватре између Хамаса и Израела.

Велика грешка: Палестински амбасадор о покретању копнене операције Израела у Гази

Одлука о покретању копнене операције у Појасу Газе била би велика грешка за Израел, изјавио је за ТАСС палестински амбасадор у Русији Абдел Хафиз Нофал.

"Одлуку су донели, али још нису почели. Ситуација сада веома тешка", рекао је дипломата.

У случају да се то заиста деси постоји ризик да ће и друге земље учествовати у сукобу, казао је амбасадор и објаснио да се ради о Либану, Јордану и Египту.

"Шта да радимо? Стојимо на својој земљи, не одлазимо. Бићемо против војног напада", рекао је амбасадор.

Према његовим речима, копнена операција Израела неће се завршити "за један дан, ни за два, ни за 10, ни за 15, ни за 20".

Лидери ГЦЦ и АСЕАН осудили све нападе на цивиле у Гази и позвали на мирно решење

Лидери земаља Савета за сарадњу арапских држава Залива (ГЦЦ) и земаља АСЕАН-а на самиту у Ријаду у Саудијској Арабији изразили су  озбиљну забринутост због ескалације насиља у Гази и осудили све нападе на цивиле, позивајући на мирно решење сукоба.

У заједничкој изјави након самита два блока, лидери су истакли важност обезбеђивања приступа хуманитарној помоћи за становнике Газе и позвали на обнављање у снабдевању струјом и водом.

У изјави се позива и на ослобађање цивилних талаца које држи Хамас. Сматра се да Хамас држи око 200 талаца, од којих су већина Израелци, а остали туристи.

Лидери ГЦЦ и АСЕАН-а такође су нагласили потребу да се ради на мирном решењу сукоба у циљу реализације решења две државе заснованог на границама пре 1967. године у складу са међународним правом и релевантним резолуцијама Савета безбедности УН.

У изјави је истакнута подршка мировним иницијативама Саудијске Арабије, ЕУ и Арапске лиге и регионалној мировној иницијативи Египта и Јордана.

На самиту ГЦЦ-АСЕАН у Ријаду присуствовали су лидери шест земаља Савета за сарадњу у Заливу, укључујући председника Уједињених Арапских Емирата шеика Мохамеда бин Заједа, катарског емира шеика Тамима бин Хамада и краља Бахреина Хамада бин Иса. 

Израелска војска критиковала Грету Тунберг због њене подршке Палестинцима

Израелска војска критиковала је данас шведску климатску активисткињу Грету Тунберг због њене подршке Палестинцима и што се сагласила са коментаром на друштвеној мрежи да се у Гази врши "геноцид".

Портпарол израелске војске Арије Шаруз Шаликар рекао је за "Политико" да ко год се у будућности на било који начин буде идентификовао са Тунберг, подржаваће терор.

Портпарол је оценио да то што се Тунберг сада солидарише са Газом, а да не каже ни реч о масакрима над Израелцима, показује да она заправо није наклоњена Палестинцима, већ да брише терор Хамаса као да не постоји.

Тунберг је написала на Инстаграму да "свет треба да проговори и позове на хитан прекид ватре, правду и слободу за Палестинце и све погођене цивиле".

Тунберг је на свом Инстаграм налогу такође поделила објаву немачког пропалестинског налога у којој се наводи да се у Гази дешава "геноцид".

Група "Палестина говори" навела је да је огорчена због геноцида у Гази, као и репресивног државног терора многих западних држава против сваког ко покаже солидарност са Палестинцима.

Иран упозорава САД да не шаље оружје Израелу

Иран је упозорио САД да не шаљу оружје Израелу, рекавши да би то додатно закомпликовало ситуацију у Гази, наводи ирански државни лист "Тасним".

"Широка подршка Сједињених Америчких Држава, укључујући слање оружја и муниције ционистичком режиму, сматра се учешћем америчке владе у злочинима ционистичког режима. То додатно компликује ситуацију у Гази", рекао је начелник штаба иранских оружаних снага, генерал-мајор Мохамед Багери у разговору са министром одбране Турске Јасаром Гулером.

Багери је такође рекао да је потребна "озбиљна акција" да би се спречили ратни злочини и позвао да се хуманитарна помоћ пошаље у Газу, пренео је "Тасним".

Бербок упозорава Иран, Хезболах и Хуте да се не мешају у сукоб у Гази

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок упозорила је Иран и проиранске групе попут Хезболаха да се не мешају у сукоб у Гази, пренела је "Ал Џазира".

"Упозоравам Иран, упозоравам шиитске милиције у Ираку, Хуте у Јемену, да не пале ватру и да се не прикључују терору", рекла је Бербокова у Тел Авиву, након сусрета са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, али и опозиционим политичарем Бенијем Ганцом.

Бербок је, такође, критиковала одлуку Израела да стави Појас Газе под "тоталну опсаду".

Она је додала да патња цивила "неће само створити погодно тле за нови тероризам, већ ће угрозити сваки корак који је постигнут до сада са израелским суседима из арапских земаља, јер постоји опасност од регионалног пожара".

Седам болница и 21 здравствени центар у Гази ван функције, погинула 64 медицинара

У Појасу Газе, седам болница и 21 здравствени центар примарне здравствене заштите налазе се "ван функције", а 64 припадника медицинског особља је убијено у израелским ваздушним нападима, рекао је данас портпарол палестинског министарства здравља Ашраф ел Кидра.

Ел Кидра је навео да су уништена и 23 возила хитне помоћи, објавио је Си-Ен-Ен, наводећи да не може независно да провери број жртава.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је у четвртак да је више од 60 одсто установа примарне здравствене заштите у Гази затворено, а да су болнице на ивици колапса због недостатка струје, лекова, опреме и специјализованог особља.

На седиште Ликуда у Тел Авиву бачена црвена боја

Зграда у Тел Авиву која је седиште владајуће Ликуд партије током ноћи је испрскана црвеном бојом, у знак, како наводи "Тајмс оф Израел", поруке влади да је одговорна за бројне жртве током напада милитантног Хамаса 7. октобра на југ Израела.

На улазу у зграду су налепљене фотографије талаца које терористи држе у Гази, додаје израелски лист.

На улазу су, такође, остављени лажни крвави отисци шаке преко лика премијера Бењамина Нетанијахуа.

Полиција је саопштила да је покренула истрагу.

Лавров позива: Нека Америка покаже сателитске снимке напада на болницу у Гази

Када би се Америка мало окренула себи, у овом свету би било мирније, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров Лавров истичући да су САД далеко чувене по константном упирању прста "за све живо у друге државе".

"Било би добро да Американци предају сателитске снимке напада на болницу у Гази услед чега је погинуло стотине људи, они врше мониторинг те територије", казао је Лавров, премда свестан да до тога, највероватније, неће доћи поучен искуством са малезијским Боингом.

Опширније прочитајте у засбеној вести.

Тишина око џамије Ал-Акса у Старом граду, само 5.000 Палестинаца на молитви

Израелска полиција поставила је барикаде око Старог Града, па је улаз у џамију Ал-Акса под контролом и блокадом израелских снага.

Агенција Анадолија јавља да је до 5.000 Палестинаца могло данас да обави молитву петком, односно да клања џума-намаз у џамији Ал-Акса, где је Израел увео старосна ограничења.

Наиме, мушкарцима млађим од 65 година и женама млађим од 50 година не дозвољава се улазак у Ал-Аксу.

"Двориште џамије је било готово празно и ​​само 5.000 људи се могло молити", казао је један од службеника управе.

Галант: Након победе над Хамасом, Израел ће тражити "нови безбедносни режим" у Гази

Министар одбране Израела Јоав Галант изнео је ратне планове и циљеве у Појасу Газе са састанку са представницима одбора за спољне послове и одбрану Кнесета.

Он је рекао да циљеви укључују елиминисање Хамаса, уништавање њихових ратних и управљачких капацитета и потпуно уклањање свих одговорности Израела над Газом кроз стварање "новог безбедносног режима".

Галант је рекао да ће рат имати три главне фазе.

првој фази, доћи ће до војне кампање са ваздушним ударима и касније копненим маневрима са циљем уништења оперативаца и оштећења инфраструктуре како би победили и уништили Хамас", рекао је он.

Другу фазу би чиниле борбе нижег интензитета, како би се "елиминисали џепови отпора".

"Трећу фазу чини успостављање новог безбедносног режима у Гази, уклањање одговорности Израела за свакодневни живот у Гази и стварање нове безбедносне реалности за грађане Израела и становнике Газе."

Број убијених у Гази повећан на 4.127, укључујући 1.661 дете

Палестинско министарство здравља саопштило је данас да је у израелским нападима на Појас Газе страдало 4.127 особа, укључујући 1.661 деце.

Поред тога, повређено је 13.612 особа, рекао је портпарол палестинског министарства, преноси Си-Ен-Ен.

Истовремено, од 7. октобра број смртних случајева на Западној обали повећао се на 81.

Из Уједињених нација упозоравају да су болнице у Гази на ивици колапса због несташице струје, лекова, опреме и особља.

Донета је одлука о покретању копнене офанзиве у Појасу Газе

Одлука о покретању копнене операције у Појасу Газе је донета, рекао је израелски амбасадор Александар Бен Цви у Руској Федерацији за ТАСС.

Мајка младића српског порекла отетог на југу Израела: У срцу знам да је Алон добро

Мајка младића српског порекла Алона Охела (22), Идит, кога је 7. октобра отео Хамас током музичког фестивала на југу Израела, каже за РТС да је он тамо отишао са пријатељима, непосредно пре ракетног напада.

"Чуле су се ракете. Били су паметни и знали су да нешто није у реду, сели су у аутомобил и почели да возе, знали су да морају да нађу заклон. Нашли су склониште. Нису знали да је терористички напад у том делу Израла, мислили су да је само ракетирање", каже Идит Охел.

Успели су да нађу склониште, али су их терористи пронашли.

Она додаје да су Хамасови нападачи дошли до склоништа у којем је било 27 особа и у њега убацили седам граната.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Расте број жртава израелског напада на православну цркву у Гази

Број погинулих у израелском нападу на православну цркву Светог Порфирија у Појасу Газе погинуло је 18 људи, преносе РИА Новости позивајући се на грчке медије.

Како преноси грчки "Скаи", податке о броју жртава поделио је архиепископ Тиберијадски Алексије.

У међувремену, палестински ХАМАС је објавио да је у нападу "живот изгубило најмање двоје људи".

Грчка новинарка Арети Атанасиу написала је, позивајући се на процене црквених власти, да се испод рушевина у Гази након гађања цркве налази "безброј мртвих, можда око 150 људи".

Како додаје, у цркви је раније око 400 људи потражило уточиште. 

УН: Хуманитарна помоћ Гази стиже "наредних дана"

Испорука хуманитарне помоћи у појас Газе преко граничног прелаза Рафа са Египтом требало би да се деси "наредних дана", саопштиле су Уједињене нације.

"Водимо преговоре са свим релевантним странама како бисмо осигурали да операција помоћи у Гази почне што је пре могуће. Прва испорука требало би да почне наредних дана", рекао је шеф хуманитарне организације УН Мартин Грифитс, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска војска: Можемо да се одбранимо од напада проиранских Хутија из Јемена

Израелска војска је спремна да се заштити од могућих напада припадника проиранске шиитске милитантне групе Хути из Јемена, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари.

Хагари је рекао да Израел има једну од најбољих противавионских одбрана у свету и да је "спреман за такве претње", преноси "Тајмс оф Израел".

Египат уклања безбедносне блокове на граници са Газом

Египат је уклонио бетонске блокове у близини границе са Газом, рекао је анонимни извор за АФП, дајући наду да би очајнички потребна помоћ ускоро могла да почне пристигне Палестинцима заробљеним унутра.

Израел је одбио да отвори своје границе са Газом, али је амерички председник Џо Бајден посредовао у договору да се помоћ пошаље преко прелаза Рафа са Египтом, јединог пута на територију коју Израелци не контролишу.

Накупљена помоћ се нагомилала, али и даље ништа није прешло у Газу.

Ухапшен портпарол Хамаса

Портпарол Хамаса Хасан Јусеф ухапшен је у јуче током рација које је Израел спровео широм Западне обале, саопштиле су израелске власти.

Јусеф је ухапшен "под сумњом да је деловао у име Хамаса", рекла је израелска безбедносна агенција Шин Бет за Си-Ен-Ен. 

Јусеф је водећа палестинска политичка личност, која служи као званични портпарол Хамаса на Западној обали и члан је Парламента Палестине.   

Како се подсећа, Јусефа су у неколико наврата хапсиле израелске снаге и провео је укупно 24 године у израелским затворима под разним оптужбама.

Израелске снаге гранатирале џамију из 7. века

У израелском нападу уништена је Велика џамија Ал-Омари у Џабалији, северно од појаса Газе.

Древна џамија датира из 7. века и трећа је по величини џамија у историјском делу Палестине, преноси "Ал Џазира".

УНРВА: Ситуација у Гази "паклена", истиче време за цивиле

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА) саопштила је данас да је Газа у последњих неколико дана постала "паклена рупа", као и да истиче време за цивиле у тој области.

Портпаролка УНРВА Џулијет Тума је позвала да се престане са опсадом Газе јер је цивилима хуманитарна помоћ потребна одмах.

"Време истиче. Прошле су скоро две недеље. Две веома дуге недеља нисмо били у могућности да унесемо помоћ у Газу", рекла је она за Би-Би-Си.

Додала је да сат откуцава и да не зна када ће бити отворен гранични прелаз Рафа преко ког би требало да стигне хуманитарна помоћ из Египта.

На питање шта ће се учинити да хуманитарна помоћ не стигне до Хамаса, Тума је рекла да УНРВА има "строгу контролу и системе праћења".

"Ми то радимо деценијама", поручила је портпаролка Агенције Уједињених нација.

Ер Србија привремено обуставља редовне летове између Београда и Тел Авива

Због све сложеније безбедносне ситуације у Израелу, Ер Србија је приморана да од данас привремено обустави саобраћај између Београда и Тел Авива, саопштено је из те компаније.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Мета се извинила јер је палестинским корисницима додата реч "терориста"

Компанија Мета објавила је извињење након што је убацила реч "терориста" у опис профила неких палестинских корисника Инстаграма.

Како су навели, у питању је била "грешка у вези са аутоматским преводом".

Опширније прочитајте у засебној вести.

Израел гаси ТВ канал "Ал Џазира"

Израелска влада одлучила је да одобри закон који ће им омогућити да угасе катарски телевизијски канал "Ал Џазира" у Израелу, преносе медији. 

Како се објашњава, Влада Израела одобрава хитне прописе за затварање емитера који штете безбедности државе.

Коен се састао са дипломатама држава из којих су заточеници Хамаса, укључујући и Србију

Израелски министар спољних послова састао се са амбасадорима земаља чије је грађане Хамас заробио.

Министар спољних послова Израела Ели Коен састао се са амбасадорима и високим дипломатама 22 државе чије грађане Хамас држи као таоце у Појасу Газе и позвао да се изврши међународни притисак на ту групу да ослободи заточенике, саопштила је прес-служба Министарства спољних послова Израела.

Састанку су, како је саопштено, присуствовали амбасадори и дипломате Русије, Танзаније, Румуније, Португала, Перуа, Србије, Колумбије, Аустрије, Етиопије, Аргентине, Филипина, Грузије, Шри Ланке, Француске, Мексика, Данске, Мађарске, Тајланда, Канаде, Холандије, Пољске и ЕУ, преносе РИА Новости.

"Злочини Хамаса су неопростиви. Отмице цивила, укључујући новорођенчад, децу, жене и преживеле Холокауста, супротно је свим људским и међународним законима. Учинићемо све што је у нашој моћи да ослободимо отете, без обзира на њихову националност. У сарадњи са другим земљама чији су држављани нестали моћи ћемо да извршимо значајан међународни притисак на Хамас да пусти таоце", рекао је Коен страним дипломатама.

Грчка: Заштита цивила и безбедност верских објеката морају бити поштовани са свих страна

Министарство спољних послова Грчке саопштило је да "дубоко жали" због губитка живота у нападу на зграду поред манастира Светог Порфирија у Појасу Газе.

"Заштита цивила и безбедност верских објеката и институција морају бити обезбеђени и поштовани са свих страна", саопштила је Атина.

Конзул Николић: Срби у Израелу страхују и траже евакуацију

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић рекао је да је 55 српских држављана према последњим информација изразило јасну жељу да се евакуише из Израела.

Неки од њих су јуче били на лету "Ер Србије" и на путу за Београд, рекао је Николић за "Новости".

"Тренутно је нешто већа бојазан код наших људи који желе да се евакуишу нарочито након што је компанија "Ер Србија" саопштила да може доћи до привремене суспензије летова", објашњава почасни конзул Србије у Израелу.  

Деца међу 13 убијених у избегличком кампу Нур Шамс

Министарство здравља Палестине саопштило је да је у сукобима с израелским снагама у избегличком кампу Нур Шамс на окупираној Западној обали убијено 13 особа.

У Атини одржана два скупа подршке - Израелу и Палестини

У Атини су одржана два скупа подршке Израелу и Палестини.

Око 50 људи дошло је испред амбасаде да изрази солидарност са Израелом, а митинг подршке Палестини привукао је око 10.000 људи, јавља дописник "РИА Новости".

Јерусалимска патријаршија оштро осудила бомбардовање цркве

Јерусалимска патријаршија осудила је израелске ваздушне нападе на хуманитарне организације у Појасу Газе.

Црква сматра их "ратним злочином који се може игнорисати", наводи се у саопштењу Патријаршије.

"Православна јерусалимска патријаршија изражава најоштрију осуду израелског ваздушног удара на цркву у граду Гази. Патријаршија наглашава да су напади на цркве и њихове институције, као и на склоништа која пружају за заштиту невиних грађана, посебно деце и жена које имају изгубили своје домове 'због израелских ваздушних напада на стамбена насеља у протеклих 13 дана, представљају ратни злочин који се не може игнорисати', наводи се у саопштењу.

ИДФ погодио више од 100 циљева током ноћи

Израелска војска погодила је више од 100 мета током ноћи у Појасу Газе, а гађани су подземни тунели, складишта, командна места, као и џамија у Џабалији која је, како наводе, "коришћена као осматрачко место и место окупљања припадника Хамаса".

Из ИДФ-а су саопштили да су током ноћи ракетирали и локације либанске милитантне групе Хезболах, као и да је убијен један терориста.

Додаје се да су се мете које су гађане налазиле у јужном Либану, те да је у питању одговор на ракетне нападе на север Израела.

Русија испоручила 27 тона хране за народ Газе

Око 27 тона залиха хране које је руски Емерком испоручио, пребачено је у египатски Црвени полумесец како би даље било дистрибурано у Појас Газе.

Бивши вођа Хамаса: Имамо довољно израелских војника за размену таоца

Бивши вођа Хамаса Халед Мешал изјавио је да та палестинска милитантна група држи довољно израелских војника за таоце да може да их размени за све палестинске заробљенике у Израелу.

У екскслузивном интервјуу за "Ал Арабију", Мешал, који, како наводи та ТВ станица са седиштем у Дубаију, сада води Хамасову канцеларију за дијаспору, рекао је да је Хамасов напад 7. октобра, којим је почео нови талас израелско-палестинског сукоба био прорачунат потез и да је та организација била потпуно свесна његових последица.

"Израел ће нас убити, пружили отпор или не", рекао је Мешал.

Он је раније тврдио да су међу Хамасовим таоцима високо рангирани официри израелске војске задужени за Газу.

Израел евакуише житеље код границе са Либаном

Израел се спрема да евакуише становнике града Киријат Шмона, који се налази у близини либанске границе.

Ово се наводи у заједничком саопштењу Министарства одбране и Израелских одбрамбених снага.

Нападнуте америчке базе у Ираку

Поново су дроновима и ракетама нападнуте америчке базе у Ираку, највероватније услед подршке САД-а Израелу у рату против палестинске милитантне групе Хамас.

Нападнуте су ваздушна база Ел Асад у западном Ираку и још једна војна база у којој се налазе америчке трупе близу међународног аеродрома у Багдаду, преноси Ројтерс.

Ирачка милитантна група Исламски отпор преузела је одговорност за напад, наводећи да су испаљене ракете "директно и прецизно погодиле своје мете".

Американци умањују број мртвих у болници Ал-Ахли

Број убијених у нападу на болницу Ал-Ахли у Појасу Газе вероватно износи између 100 и 300, али та процена се може променити, наводи се у извештају америчких обавештајних служби са којег је скинута ознака поверљивости.

"Сматрамо да Израел није одговоран", наводи се у некласификованом извештају америчких обавештајних служби, а преноси Ројтерс.

Званичници у Гази рекли су да је најмање 471 особа убијена у израелском ваздушном нападу на ту болницу, а Израел је негирао умешаност и за експлозију окривио неуспело лансирање ракете палестинског Исламског џихада.

Прелаз Рафа у Египту остаје затворен за хуманитарну помоћ

Упркос очекивањима да би граница између Египта и Појаса Газе могла данас да буде отворена како би се омогућила испорука хуманитарне помоћи, прелаз Рафа ће ипак остати затворен, објавио је данас Си-Ен-Ен.

"Не бих дао новац на те камионе који би данас требало да прођу границу", рекао је један од њих, додавши да је ситуација нестабилна.

Амерички званичници кажу да су потребне поправке на путевима на египатској страни, као и да постоји забринутост око тога да би испоруке могле да буду једнократне.

Бајден: Путин је као Хамас

Амерички председник Џозеф Бајден руску специјалну операцију у Украјини упоредио је са сукобом Израела с Хамасом.

Бајден је рекао да Путин и Хамас представљају различите претње, али да им је једно заједничко: обоје желе да потпуно униште демократије својих суседа.

Он је у ноћашњем обраћању америчкој јавности из Овалне куће поручио да Вашингтон не жели да се америчка војска бори против руске војске.

"Постоји једна ствар коју не желимо: не желимо да се амерички војници боре у Русији или против ње", рекао је Бајден.

Према његовим речима, ако Руска Федерација нападне НАТО савезнике, САД ће бранити "сваки педаљ НАТО-а".

Бајден је нагласио да "нема већег приоритета" од ослобађања америчких грађана које је Хамас заробио. Породицама оних који се налазе у заробљеништву поручио је да америчка Влада "тражи све начине како би њихове вољене вратила кући".

Процене су да је Хамас заробио око 200 људи, међу којима је неколико Американаца.

Више из његовог обраћања прочитајте овде.

Осморо мртвих у ударима на грчку цркву

Број мртвих у израелском бомбардирању грчке православне цркве у Гази попео се на осам, а док су десеци рањених.

Међу убијенима има жена и деце, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.

Препоставља се да би број жртва још могао да расте.