Свет

Иран упозорава: Израелска копнена операција погоршаће ситуацију у Гази

Вето Сједињених Држава на резолуцију о прекиду ватре су као "дозвола за убијање потлачених Палестинаца", а наставак блокаде Газе и непуштање хуманитарне помоћи довешће до хуманитарне катастрофе, поручује ирански министар одбране
Иран упозорава: Израелска копнена операција погоршаће ситуацију у Гази© TANJUG/AP Photo/Ali Mahmoud)

Израелска копнена операција у Гази закомпликоваће ситуацију, изјавио је ирански министар одбране Мохамед Реза Аштијани током телефонског разговора са ирачким колегом Сабетом Мухамедом Саидом.

"Улазак израелске војске у Газу и извођење копнене операције закомпликоваће ситуацију са хуманитарне и безбедносне тачке гледишта", казао је Аштијани.

Како је нагласио, "злочини израелског режима над становницима Газе трају већ 75 година уз подршку западних земаља и Сједињених Држава".

"Иран сматра да се операција 'Поплава Ал-Акса' и акције милитаната Хамаса спроводе у оквиру легитимне одбране и супротстављања окупацији Палестине, која је била праћена кршењем права палестинског народа", истакао је.

Ирански министар одбране је напоменуо да вето Сједињених Држава на резолуцију о прекиду ватре делује као "дозвола за убијање потлачених Палестинаца" и да ће наставак блокаде Газе и непуштање хуманитарне помоћи довести до хуманитарне катастрофе.

Савет безбедности УН ове недеље није успео да усвоји резолуцију Русије, а потом и Бразила, на тему заоштравања у зони палестинско-израелског сукоба. 

Руски нацрт резолуције позива на хитан прекид ватре, међутим, није добио потребан број гласова, углавном због става западних држава који је у тексту захтевао осуду палестинског покрета Хамас. 

image