Свет

Трамп кажњен са 5.000 долара, судија прети затвором у случају нових кршења наредби

Трамп би могао да заврши у затвору ако поново прекрши наредбу о обавезном ћутању
Трамп кажњен са 5.000 долара, судија прети затвором у случају нових кршења наредбиGetty © Michael M. Santiago / Staff

Амерички судија казнио је Доналда Трампа са 5.000 долара након што је открио да на сајту кампање бившег председника и даље стоји забрањени пост у којем се критикује судски службеник, чиме је прекршена наредба о обавезном ћутању наметнута раније овог месеца.

Судија Артур Енгорон је такође упозорио Трампа да ће га послати у затвор ако поново прекрши наредбу о ћутању.

"Да не буде забуне: будућа кршења, било намерна или ненамерна, подвргнуће прекршиоца далеко строжим санкцијама, које могу укључивати, али нису ограничене на, оштрије финансијске казне и евентуално затварање", упозорио је судија.

Енгорон, који је задужен за оптужницу против Трампа и његове пословне империје у вези преваре вредне 250 милиона долара, издао је забрану почетком октобра након што је Трамп искористио своју платформу "Истина" да нападне Енгоронову главну правницу. Трамп је тог дана уклонио објаву са "Истине" али је она остала на сајту његове кампање до четвртка увече.

Иако је казна симболична за Трампа, то је, наводи "Политико", прва формална казна коју је добио за кршење наредбе о ћутању коју има не само у случају преваре, већ и у федералном кривичном предмету који се води у Вашингтону.

image