Свет

Трамп се појавио пред судом: Ово је превара, судија је тужилац радикалне левице

Бивши председник оптужен је да је преценио вредност своје имовине и тако покушао да почини превару
Трамп се појавио пред судом: Ово је превара, судија је тужилац радикалне левице© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Бивши амерички председник Доналд Трамп поручио је данас, у паузи током суђења у Њујорку због наводне пословне преваре, да је судија Артур Енгорон "генерални тужилац радикалне левице".

"Он не би требало да буде на овој функцији. Ово је судија за ког неки људи кажу да би могао да кривично оптужен за оно што ради", рекао је Трамп новинарима у суду на Менхетну.

Он је додао да Енгорон "презире сопствени судски систем", преноси Фокс њуз.

"Судија греши, рекао је да Мар-а-Лаго вреди 18 милиона. Вреди најмање милијарду, можда 1,5 милијарди долара", поручио је Трамп.

Претходно су тужиоци приликом изношења уводних изјава навели да је Трамп лажно представљао вредност своје имовине да би се обогатио и преварио систем.

"Без обзира на то колико сте богати или моћни, у овој земљи за вас не важе посебни закони", рекла је државна тужитељка Летиша Џејмс. Она тражи да се Трампу изрекне казна од 250 милиона долара и да му заувек буде забрањено да послује у Њујорку.

Подсећамо, Трамп се појавио данас пред судом у Њујорку због оптужби да је "надувао" вредност својих некретнина и друге имовине.

Он је новинарима испред суднице рекао да је случај против њега политички мотивисан.

Председнички кандидат републиканаца такође је рекао да његове финансијске изјаве имају "дисклејмер" пруживши, како наводи Би-Би-Си, идеју како ће изгледати његова одбрана.

"Када погледате финансијски извештај, не верујте ничему што прочитате", рекао је. "Ово је оно што се зове потпуно одрицање одговорности. Лепо вам пише да изађете и урадите своје истраживање".

Грађанска парница против Трампа, наводи британски сервис, могла би да одреди судбину његовог царства некретнина. Тужба за превару је поднета против Трампа, његових синова и Трамп организације. Њујоршки тужилац тражи новчану казну од 250 милиона долара и забрану Трампа да послује у Њујорку.

Ако изгуби, Трамп организација би могла да буде приморана да прода неке од својих најпрепознатљивијих зграда и одрекне се контроле над пословањем.

image