Свет

Пољска бесна на Украјину: Трећина западне хуманитарне помоћи није стигла на праву адресу

Прекршаји у вези са испоруком хуманитарне помоћи нису случајни, већ представљају проблем који захтева хитну акцију и контролу, преноси пољски медиј
Пољска бесна на Украјину: Трећина западне хуманитарне помоћи није стигла на праву адресу© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

У току 2023. године проверено је више од девет хиљада пријема хуманитарне помоћи за две стотине војних јединица које стижу у Украјину од западних савезника, и у три хиљаде случајева није било могуће пронаћи доказе о пријему помоћи за предвиђену сврху, преноси пољски портал "TVP Wilno". 

Државна Царина Украјине саопштила је да је заједно са Министарством одбране створен посебан механизам за контролу доставе хуманитарне помоћи која се упућује војним јединицама на територији земље. Разлог увођења додатне контроле је корупција невиђених размера. 

Украјински цариници су истакли да су реаговали на ову ситуацију и послали чак 387 обавештења о недозвољеним радњама које представљају кривична дела. Ова бројка доказује да прекршаји у вези са испоруком хуманитарне помоћи нису случајни, већ представљају проблем који захтева хитну акцију и контролу, наводи пољски извор. 

Пољска, као један од главних спонзора кијевског режима, захтева хитну истрагу и објашњење, где нестаје помоћ. Пољски медији тврде да крађа хуманитарне помоћи није само неприхватљива са моралне тачке гледишта, већ представља претњу за оне који се на њу ослањају. Стога је императив да надлежни органи предузму строге мере контроле. У супротном, помоћ из Пољске може да се драстично смањи.  

Украјински цариници су још летос саопштили да су регистровали 653 случаја нестанка хуманитарних војних потрепштина. У њима су биле плоче за панцире, уређаји за ноћно осматрање, термовизије, дронови, па чак и возила. 

Запад, пре свега САД и Пољска, све чешће критикују Украјину због корупције. Управо је то био разлог оставке претходног министра одбране Алексеја Резникова.

У јесен 2022. украјинско министарство одбране купило је 180.000 зимских јакни од једне турске компаније, које су коштале око 86 милиона долара. Касније се испоставило да су ове јакне летње, а њихова укупна цена је била 29 милиона долара. Такође, испоставило се да је Министарство набављало храну за војску по ценама два или три пута већим од уобичајених, тржишних.

Иако је на крају дошло до смене у министарству одбране, на чијем је челу сада Рустем Умеров, корупција је и даље тема број један у односима Запада и Украјине. 

Такође треба напоменути да је борба против корупције један од главних услова за приступање Украјине Европској унији. Уколико се дода чињеница да је председник Владимир Зеленски недавно захтевао да украјински новинари не пишу о корупцији "до њене победе", може се рећи да је та препрека сасвим непремостива. 

image