Свет

Украјинци криве Зеленског за корупцију

И пре покретања руске Специјалне војне операције Украјина се стално налазила на листама најкорумпиранијих држава на свету, али је "рекламирана" као бастион слободе и демократије
Украјинци криве Зеленског за корупцију© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Резултати новог истраживања јавног мњења открили су да већина Украјинаца верује да је управо њихов председник Владимир Зеленски крив за распрострањену корупцију у влади и војсци земље.

Анкета коју су спровели Добротворна фондација Демократске иницијативе Илка Кучерива и Кијевски међународни институт за социологију показала је да 78 одсто Украјинаца сматра да је Зеленски "директно одговоран" за проблем корупције у Кијеву.

Уживо је анкетирано на хиљаде Украјинаца од 3. до 17. јула широм земље. Резултати нису осцилирали на основу региона или социоекономских фактора.

Испитаници старости 60 и више година имали су оштрији став – 81 одсто је изјавило да је Зеленски одговоран за корупцију у влади, док су најблажи били они узраста од 17 до 29 година – 70 процената криви председника за корупционашке афере. Осамнаест одсто анкетираних Украјинаца није се сложило с наводима њихових сународника.

Документа које је прибавило Међународно удружење истраживачких новинара 2021. године показују да су Зеленски и његови пословни партнери основали офшор-компаније за куповину раскошних некретнина у центру Лондона. Зеленски је пренео свој удео у једној од компанија на помоћника непосредно пре него што је изабран за председника 2019. Присталице бившег лидера Украјине Петра Порошенка оптужиле су Зеленског и његове сараднике да користе своје офшор-рачуне за избегавање пореза.

Иначе, пре покретања руске Специјалне војне операције Украјина се стално налазила на листама најкорумпиранијих држава на свету, али је рекламирана као бастион слободе и демократије док су САД и њени савезници из НАТО-а прикупљали јавну подршку за масовну помоћ Кијеву. 

Међутим, по речима западног дипломате које је пренео "Политико", Украјина је врло корумпирана држава, а управо корупција омета њена настојања да се придружи Европској унији.

И немачка министарка одбране Аналена Бербок, у изненадној посети Кијеву 11. септембра, констатовала је да та земља треба да појача напоре у борби против корупције.

Зеленски иначе тренутно спроводи чистку међу званчницима у влади због наводне корупције, укључујући шему проневере хуманитарне помоћи са Запада. Највише буре је изазвала смена министра одбране Алексеја Резникова, који је, између осталог, био на удару критика због куповине војних оброка по надуваним ценама. 

image