Свет

Нетанијаху: Израел припрема копнену офанзиву, имамо два циља

Рат на Блиском истоку не показује знаке смиривања, а премијер Израела најавио је копнену офанзиву. Лидери Русије и Турске позвали на хитан прекид ватре
Нетанијаху: Израел припрема копнену офанзиву, имамо два циља© TANJUG/AP Photo/Abed Khaled

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху изјавио је вечерас да је та држава спремна за копнену операцију, али није прецизирао када ће се и како она десити.

Он је навео да Израел има два циља пред собом - да уништи Хамас и да ослободи таоце.

Председник Русије Владимир Путин дешавања на Блиском истоку, то јест сукоб Израела и Хамаса, назвао је хуманитарном катастрофом. Он је напоменуо да је руска позиција по овом питању свима јасна, и заснива се на оснивању две независне државе - Палестине и Израела, као што је и одлучено договорима у оквиру Уједињених нација.

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је, говорећи о кризи на Блиском истоку и сукобу у Гази, да треба да постоји пут ка миру који укључује независне државе за Израелце и Палестинце и интеграцију Израела међу арапске суседе.

Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган позвао је на хитан прекид ватре. Он је казао да је пре 7. октобра, када је избио сукоб, планирао да посети Израел, али је потом отказао такве планове, пренела је "Анадолија".

Министарство здравља у Гази саопштило је да је близу 6.500 људи убијено од 7. октобра, док је убијено 1.400 држављана Израела.

Уницеф је данас, 18. дана рата, саопштио да су у енклави велики број жртава деца и позвао на хитан прекид ватре и отварање свих прелаза у Гази како би се омогућила помоћ.

Регионална директорка Уницефа за Блиски исток и северну Африку Адел Кодр напоменула је да је "стопа повреда и смрти деце запањујућа".

Агенција Уједињених нација за избеглице у Гази истакла је да ће бити приморана да обустави рад.

Најновије вести о дешавањима у Појасу Газе пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 25. окт 2023 • 21:16

    21:16

    Бјаден: Израел треба да брани своје грађане и штити невине цивиле у Гази

    Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да верује да Израел треба да брани своје грађане истовремено штитећи невине цивиле у Појасу Газе, који су жртве сукоба између Израела и Хамаса.

    "Израел мора да учини све што је у његовој моћи, колико год да је тешко, да заштити невине цивиле", рекао је Бајден током конференције за новинаре са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом у Белој кући, пренео је Ројтерс.

    Бајден је казао да регион мора да се припреми за крај сукоба између Израела и Хамаса и оно што ће потом уследити и да су САД задржале свој став о "решењу о две државе" за Израелце и Палестинце.

    Он је изразио забринутост и због "екстремистичких насељеника" који нападају Палестинце на Западној обали, оптужујуц́и их да додају уље на ватру.

    "Они нападају Палестинце на местима на којима имају право да буду", рекао је амерички председник.

  • 21:14

    Израел: Више од половине талаца које држи Хамас су странци

    Више од половине од око 220 талаца, које држи палестинска група Хамас има страно држављанство и потиче из 25 различитих земаља, саопштила је данас израелска влада.

    Међу њима су чак 54 држављана Тајланда, преноси Ројтерс.

    Влада је такође рекла да је потврђено да је 328 особа из 40 земаља погинуло или нестало након напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра.
    Ипак, процењује се да је у нападу укупно убијено око 1.400 људи.
    Израел је саопштио да 138 талаца има стране пасоше, од којих многи имају двојно држављанство.

  • 20:21

    Путин: Са забринутошћу и болом у срцу пратимо трагичну ситуацију у Светој земљи

    Председник Русије Владимир Путин дешавања на Блиском истоку, то јест сукоб Израела и Хамаса, назвао је хуманитарном катастрофом.

    Ми са забринутошћу и болом у срцу пратимо трагичну ситуацију у Светој земљи која има сакрални значај за хришћане, муслимане, Јевреје – за следбенике највећих светских традиционалних религија. Нови талас палестинско-израелског сукоба већ је однео хиљаде живота", рекао је Путин.

    Опширније прочитајте овде.

  • 20:19

    Посвађали се Гутереш и Израел

    Израелци су бесни након говора генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у Савету безбедности и оптужују га да оправдава насиље и зверства које је Хамас починио над израелским цивилима током напада 7. октобра, али и касније.

    Траже његову оставку, а његове речи оштро критикују проглашавајући га, малтене, за присталицу Хамаса.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 19:54

    Ердоган: Све стране у палестинско-израелском рату требало би да обуставе ватру

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је на хитан прекид ватре у палестинско-израелском рату и и поручио да Турска никада неће одобрити да Израел чини злочине. 

    "Скоро половина убијених у израелским нападима на Газу до сада су деца, што показује да је циљ планска бруталност да се почине злочини против човечности", оценио је Ердоган, пренела је Анадолија.

    Ердоган је у обраћању на састанку парламентарне групе Странке правде и развоја (АК) у Анкари изјавио да је пре 7. октобра, када је избио сукоб, планирао да посети Израел, али је потом отказао такве планове.

    Он је истакао да они који су се, у рату Русије против Украјине, "залагали за свет", сада ћуте о "масакру" у Гази, што је, како је рекао, "најконкретнији израз лицемерства".

    Ердоган је оптужио државе ван региона Блиског истока да су само "долиле уље на ватру" пружањем подршке Израелу, додајући да ће САД, такође, бити на губитку, јер не желе да се праведно влада светом.

    Критике Турске према неправедној структури Савета безбедности УН поново су потврђене најновијим дешавањима, додао је председник Турске и подсетио да је једна од пет сталних чланица Савета безбедности уложила вето на резолуцију о прекиду ватре на Блиском истоку.

    Ердоган је поновио свој познати слоган за реформу УН, поручивши: "Свет је већи од пет", алудирајући на пет сталних чланица Савета безбедности УН са правом вета, навела је агенција.

    "Израелски напади на Газу су за оне који их изводе и за оне који их подржавају знак стања које указује на убиство и менталну болест", додао је он.

    Ердоган је, такође, казао да "Хамас није терористичка организација", већ група "ослободилаца и муџахида" (бораца) који се боре да заштите своју територију и људе."Заједничко деловање исламских земаља довело би најприје до примирја, а потом до трајног мира на Блиском истоку", сматра је он.

    Јеврејски народ добро зна да је Турска једина земља која је столећима без антисемитизма, додао је Ердоган.

    "Позивам све земље са разумом и савешћу да изврше притисак на Нетанијахуову  владу да врати државу Израел здравом разуму", истакао је Ердоган и поручио да је Турска спремна да буде један од гарантора мира за палестинску страну, са својим хуманитарним, политичким и војним капацитетима.

  • 19:48

    Макрон: Копнена интервенција била би грешка Израела

    Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да верује да би за Израел била "грешка" ако би покренуо "масовну копнену интервенцију" у Гази, иако је поново потврдио право Израела да се брани.

    "Француска признаје право Израела да се брани. Што се тиче копнене интервенције, ако је у потпуности усмерена против терористичке групе, то је избор који има, али ако је то масовна операција која би угрозила цивилно становништво, у том случају мислим да би то била грешка за Израел", рекао је Макрон новинарима у Каиру, пренео је Ројтерс.

    Макрон је навео да је укупно 31 француски држављанин погинуо у нападима Хамаса у Израелу.

  • 19:28

    Нетанијаху: Настављамо да припремамо копнену офанзиву

    Бенјамин Нетанијаху је у телевизијском обраћању нацији рекао да Израел наставља да се припрема за копнену операцију у Гази, али је одбио да наведе временски оквир када ће она почети.

    Он је истакао да Израел има два циљa-"да се уништи Хамас и да се врате таоци".

    Израелски премијер је поручио да је земља "на врхунцу борбе за постојање" и да су  припадници Хамаса "мртваци који ходају".

  • 18:05

    УН: У нападу оштећена школа која је служила као склониште, једна особа погинула

    Школа у којој се налазило склониште 4.600 интерно расељених лица оштећена је у израелском нападу на Појас Газе, при чему је једна особа убијена а повређено 44, укључујући деветоро деце, саопштила је Агенција УН за помоћ и рад за палестинске избеглице (УНРВА).

    "Ако гориво не стигне у Газу бићемо присиљени да смањимо, а у неким случајевима и зауставимо своје хуманитарне операције у Појасу Газе. Наредна 24 сата су врло критична", навели су из УНРВА.

  • 17:57

    Сунак за паузе у ратовању, али не и за прекид ватре

    Британски премијер Риши Сунак позвао је данас на "паузе" у војним операцијама за испоруку хуманитарне помоћи Појасу Газе, али се успротивио прекиду ватре јер сматра сматра да би прекид ватре био од користи само Хамасу.

    "Хуманитарне паузе, које су привремене, које су ограниченог обима, могу бити оперативно оруђе", рекао је он у обраћању у британском парламенту.

    Сунак је нагласио да остаје при ставу да Израел има право на војни одговор на напад палестинског Хамаса 7. октобра.

    Додао је да британска влада жели да Хамас ослободи израелске таоце, помогне Британцима да напусте Газу и обезбеди услове да хуманитарна помоћ стигне онима којима је потребна.

    "Схватамо да би све то морало бити сигурније окружење, што наравно изискује специфичне паузе, које нису прекида ватре", рекао је Сунак.

  • 17:44

    У рацијама израелске војске на Западној обали ухапшено 58 припадника Хамаса

    Израелска војска (ИДФ) је данас саопштила да су њени припадници протекле ноћи у рацијама широм Западне обале ухапсили 58 припадника Хамаса.

    ИДФ наводи да су од почетка рата у Појасу Газе, 7. октобра, израелске трупе ухапсиле више од 930 тражених Палестинаца на Западној обали, укључујући 608 повезаних са Хамасом.

    Војска је такође објавила снимак који показује напад дроном на групу наоружаних Палестинаца у избегличком кампу Џенин, који су током ноћи бацали експлозив и пуцали на израелске снаге, преноси "Тајмс оф Израел".

    У протекле две недеље било је више сукоба између снага ИДФ и Палестинаца на Западној обали и неколико покушаја терористичких напада.

    Према палестинском Министарству здравља, израелски војници, а у неким случајевима и јеврејски насељеници, убили су око 100 Палестинаца на Западној обали, од 7. октобра, преноси "Тајмс оф Израел".

image