Свет

Шта је ко рекао, а шта је мислио: Посвађали се Гутереш и Израел

Након говора генералног секретара УН у Савету безбедности у којем је рекао да се напад Хамаса није догодио у вакууму, Израелци траже оставку генералног секретара УН Антонија Гутереша - није помогло ни његово накнадно образложење
Шта је ко рекао, а шта је мислио: Посвађали се Гутереш и Израел© Tanjug/AP Photo/Mohammed Asad

Израелци су бесни након говора генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у Савету безбедности и оптужују га да оправдава насиље и зверства које је Хамас починио над израелским цивилима током напада 7. октобра, али и касније. Траже његову оставку, а његове речи оштро критикују проглашавајући га, малтене, за присталицу Хамаса.

Једну реченицу медији издвајају и упорно понављају као најпроблематичнију, а у њој генерални секретар УН запажа да се "напади Хамаса нису догодили у вакууму". Та опаска изазвала је праву лавину критика са израелске стране, са које подсећају да је у нападу Хамаса погинуло око 1.400 Јевреја, а више од 200 их је отето, а да Гутереш сада, како истичу, тражи оправдање за њихове поступке.

Није се остало само на речима: амбасадор Израела при УН изјавио је да ће бити обустављено издавање виза званичницима УН, а Гутереш је позван да поднесе оставку.

У међувремену, Гутерешу стиже и подршка. Вршилац дужности шпанског премијера Педро Санчез стао је у његову одбрану и истакао, обраћајући се данас новинарима, да генерални секретар УН заступа мишљење већине друштава у свету. 

Да ли је тражио оправдање за напад Хамаса, покушавао да објасни ситуацију на Блиском истоку, буде непристрасан или да се сврста уз арапски свет, тек део говора због којег се тражи Гутерешова оставка гласио је овако:

"Важно је указати да се напади Хамаса нису догодили у вакууму. Палестински народ је био под окупацијом 56 година. Видели су како њихову земљу непрестано гутају насеља и преплављује насиље, њихова економија је угушена, њихови људи расељени и њихове куће порушене. Њихове наде у политичко решење су нестале. Али притужбе палестинског народа не могу оправдати ужасне нападе Хамаса. А ти ужасни напади не могу оправдати колективно кажњавање палестинског народа", рекао је Гутереш.

Недуго затим израелски амбасадор Гилад Ердан обелоданио је да се неће издавати визе свим званичницима УН јер генерални секретар организације "оправдава Хамасов брутални напад на Израел".

Јад Вашем га је оптужио да је пао на тесту "никад више" - у најпознатијем светском меморијалном центру посвећеном Холокаусту Гутереш се заклео да се никад више не догоди оно што су Јевреји преживели у Другом светском рату. Међутим, та заклетва је погажена његовим речима о Хамасу, указали су из Јад Вашема.

Сам Гутереш остао је шокиран, како је саопштио данас. Сасвим је погрешно интерпретиран његов говор, да он оправдава терор Хамаса - то је неистина, сасвим је супротно, додао је високи званичник УН. Он је поновио да је указао да неправде које су трпели Палестинци не могу да буду оправдање за Хамасов напад, као и да је на самом почетку говора јасно и недвосмислено осудио убијање јеврејских цивила.

Узалуд. И после ових његових речи, израелски амбасадор Ердан остао је непоколебив. 

И не само то. Ердан је навео да је срамота што Гутереш није повукао своје речи или се извинио због својих опаски понављајући да мора да поднесе оставку. 

"Генерални секретар још једном изврће стварност. Јасно је јуче рекао да се масакр и убиства које је посејао Хамас нису догодила у вакууму. Свако разуме и схватио је да те његове речи значе да је Израел крив за акције Хамаса и, у најмању руку, показују да генерални секретар има разумевања и оправдава масакр", рекао је Ердан, а преноси "Тајмс оф Израел".

Он је додао да генерални секретар који не разуме да убиства недужних немају оправдање не може бити генерални секретар.

У једној од последњих објава на Иксу током данашњег дана, Гутереш је поновио свој апел за моментални хуманитарни прекид ватре како би се олакшале патње, помоћ стигла брже и безбедније, организовало ослобађање талаца.

"Одајем признање мојим колегама из УН и хуманитарним партнерима који у Гази ризикују сопствене животе како би обезбедили помоћ онима којима је потребна", написао је Гутереш.

image