Нетанијаху: Израел припрема копнену офанзиву, имамо два циља

Рат на Блиском истоку не показује знаке смиривања, а премијер Израела најавио је копнену офанзиву. Лидери Русије и Турске позвали на хитан прекид ватре

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху изјавио је вечерас да је та држава спремна за копнену операцију, али није прецизирао када ће се и како она десити.

Он је навео да Израел има два циља пред собом - да уништи Хамас и да ослободи таоце.

Председник Русије Владимир Путин дешавања на Блиском истоку, то јест сукоб Израела и Хамаса, назвао је хуманитарном катастрофом. Он је напоменуо да је руска позиција по овом питању свима јасна, и заснива се на оснивању две независне државе - Палестине и Израела, као што је и одлучено договорима у оквиру Уједињених нација.

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је, говорећи о кризи на Блиском истоку и сукобу у Гази, да треба да постоји пут ка миру који укључује независне државе за Израелце и Палестинце и интеграцију Израела међу арапске суседе.

Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган позвао је на хитан прекид ватре. Он је казао да је пре 7. октобра, када је избио сукоб, планирао да посети Израел, али је потом отказао такве планове, пренела је "Анадолија".

Министарство здравља у Гази саопштило је да је близу 6.500 људи убијено од 7. октобра, док је убијено 1.400 држављана Израела.

Уницеф је данас, 18. дана рата, саопштио да су у енклави велики број жртава деца и позвао на хитан прекид ватре и отварање свих прелаза у Гази како би се омогућила помоћ.

Регионална директорка Уницефа за Блиски исток и северну Африку Адел Кодр напоменула је да је "стопа повреда и смрти деце запањујућа".

Агенција Уједињених нација за избеглице у Гази истакла је да ће бити приморана да обустави рад.

Најновије вести о дешавањима у Појасу Газе пратите уживо у блогу РТ Балкан.

25. окт 2023 • 21:16

Бјаден: Израел треба да брани своје грађане и штити невине цивиле у Гази

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да верује да Израел треба да брани своје грађане истовремено штитећи невине цивиле у Појасу Газе, који су жртве сукоба између Израела и Хамаса.

"Израел мора да учини све што је у његовој моћи, колико год да је тешко, да заштити невине цивиле", рекао је Бајден током конференције за новинаре са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом у Белој кући, пренео је Ројтерс.

Бајден је казао да регион мора да се припреми за крај сукоба између Израела и Хамаса и оно што ће потом уследити и да су САД задржале свој став о "решењу о две државе" за Израелце и Палестинце.

Он је изразио забринутост и због "екстремистичких насељеника" који нападају Палестинце на Западној обали, оптужујуц́и их да додају уље на ватру.

"Они нападају Палестинце на местима на којима имају право да буду", рекао је амерички председник.

Израел: Више од половине талаца које држи Хамас су странци

Више од половине од око 220 талаца, које држи палестинска група Хамас има страно држављанство и потиче из 25 различитих земаља, саопштила је данас израелска влада.

Међу њима су чак 54 држављана Тајланда, преноси Ројтерс.

Влада је такође рекла да је потврђено да је 328 особа из 40 земаља погинуло или нестало након напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра.
Ипак, процењује се да је у нападу укупно убијено око 1.400 људи.
Израел је саопштио да 138 талаца има стране пасоше, од којих многи имају двојно држављанство.

Путин: Са забринутошћу и болом у срцу пратимо трагичну ситуацију у Светој земљи

Председник Русије Владимир Путин дешавања на Блиском истоку, то јест сукоб Израела и Хамаса, назвао је хуманитарном катастрофом.

Ми са забринутошћу и болом у срцу пратимо трагичну ситуацију у Светој земљи која има сакрални значај за хришћане, муслимане, Јевреје – за следбенике највећих светских традиционалних религија. Нови талас палестинско-израелског сукоба већ је однео хиљаде живота", рекао је Путин.

Опширније прочитајте овде.

Посвађали се Гутереш и Израел

Израелци су бесни након говора генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у Савету безбедности и оптужују га да оправдава насиље и зверства које је Хамас починио над израелским цивилима током напада 7. октобра, али и касније.

Траже његову оставку, а његове речи оштро критикују проглашавајући га, малтене, за присталицу Хамаса.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Ердоган: Све стране у палестинско-израелском рату требало би да обуставе ватру

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је на хитан прекид ватре у палестинско-израелском рату и и поручио да Турска никада неће одобрити да Израел чини злочине. 

"Скоро половина убијених у израелским нападима на Газу до сада су деца, што показује да је циљ планска бруталност да се почине злочини против човечности", оценио је Ердоган, пренела је Анадолија.

Ердоган је у обраћању на састанку парламентарне групе Странке правде и развоја (АК) у Анкари изјавио да је пре 7. октобра, када је избио сукоб, планирао да посети Израел, али је потом отказао такве планове.

Он је истакао да они који су се, у рату Русије против Украјине, "залагали за свет", сада ћуте о "масакру" у Гази, што је, како је рекао, "најконкретнији израз лицемерства".

Ердоган је оптужио државе ван региона Блиског истока да су само "долиле уље на ватру" пружањем подршке Израелу, додајући да ће САД, такође, бити на губитку, јер не желе да се праведно влада светом.

Критике Турске према неправедној структури Савета безбедности УН поново су потврђене најновијим дешавањима, додао је председник Турске и подсетио да је једна од пет сталних чланица Савета безбедности уложила вето на резолуцију о прекиду ватре на Блиском истоку.

Ердоган је поновио свој познати слоган за реформу УН, поручивши: "Свет је већи од пет", алудирајући на пет сталних чланица Савета безбедности УН са правом вета, навела је агенција.

"Израелски напади на Газу су за оне који их изводе и за оне који их подржавају знак стања које указује на убиство и менталну болест", додао је он.

Ердоган је, такође, казао да "Хамас није терористичка организација", већ група "ослободилаца и муџахида" (бораца) који се боре да заштите своју територију и људе."Заједничко деловање исламских земаља довело би најприје до примирја, а потом до трајног мира на Блиском истоку", сматра је он.

Јеврејски народ добро зна да је Турска једина земља која је столећима без антисемитизма, додао је Ердоган.

"Позивам све земље са разумом и савешћу да изврше притисак на Нетанијахуову  владу да врати државу Израел здравом разуму", истакао је Ердоган и поручио да је Турска спремна да буде један од гарантора мира за палестинску страну, са својим хуманитарним, политичким и војним капацитетима.

Макрон: Копнена интервенција била би грешка Израела

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да верује да би за Израел била "грешка" ако би покренуо "масовну копнену интервенцију" у Гази, иако је поново потврдио право Израела да се брани.

"Француска признаје право Израела да се брани. Што се тиче копнене интервенције, ако је у потпуности усмерена против терористичке групе, то је избор који има, али ако је то масовна операција која би угрозила цивилно становништво, у том случају мислим да би то била грешка за Израел", рекао је Макрон новинарима у Каиру, пренео је Ројтерс.

Макрон је навео да је укупно 31 француски држављанин погинуо у нападима Хамаса у Израелу.

Нетанијаху: Настављамо да припремамо копнену офанзиву

Бенјамин Нетанијаху је у телевизијском обраћању нацији рекао да Израел наставља да се припрема за копнену операцију у Гази, али је одбио да наведе временски оквир када ће она почети.

Он је истакао да Израел има два циљa-"да се уништи Хамас и да се врате таоци".

Израелски премијер је поручио да је земља "на врхунцу борбе за постојање" и да су  припадници Хамаса "мртваци који ходају".

УН: У нападу оштећена школа која је служила као склониште, једна особа погинула

Школа у којој се налазило склониште 4.600 интерно расељених лица оштећена је у израелском нападу на Појас Газе, при чему је једна особа убијена а повређено 44, укључујући деветоро деце, саопштила је Агенција УН за помоћ и рад за палестинске избеглице (УНРВА).

"Ако гориво не стигне у Газу бићемо присиљени да смањимо, а у неким случајевима и зауставимо своје хуманитарне операције у Појасу Газе. Наредна 24 сата су врло критична", навели су из УНРВА.

Сунак за паузе у ратовању, али не и за прекид ватре

Британски премијер Риши Сунак позвао је данас на "паузе" у војним операцијама за испоруку хуманитарне помоћи Појасу Газе, али се успротивио прекиду ватре јер сматра сматра да би прекид ватре био од користи само Хамасу.

"Хуманитарне паузе, које су привремене, које су ограниченог обима, могу бити оперативно оруђе", рекао је он у обраћању у британском парламенту.

Сунак је нагласио да остаје при ставу да Израел има право на војни одговор на напад палестинског Хамаса 7. октобра.

Додао је да британска влада жели да Хамас ослободи израелске таоце, помогне Британцима да напусте Газу и обезбеди услове да хуманитарна помоћ стигне онима којима је потребна.

"Схватамо да би све то морало бити сигурније окружење, што наравно изискује специфичне паузе, које нису прекида ватре", рекао је Сунак.

У рацијама израелске војске на Западној обали ухапшено 58 припадника Хамаса

Израелска војска (ИДФ) је данас саопштила да су њени припадници протекле ноћи у рацијама широм Западне обале ухапсили 58 припадника Хамаса.

ИДФ наводи да су од почетка рата у Појасу Газе, 7. октобра, израелске трупе ухапсиле више од 930 тражених Палестинаца на Западној обали, укључујући 608 повезаних са Хамасом.

Војска је такође објавила снимак који показује напад дроном на групу наоружаних Палестинаца у избегличком кампу Џенин, који су током ноћи бацали експлозив и пуцали на израелске снаге, преноси "Тајмс оф Израел".

У протекле две недеље било је више сукоба између снага ИДФ и Палестинаца на Западној обали и неколико покушаја терористичких напада.

Према палестинском Министарству здравља, израелски војници, а у неким случајевима и јеврејски насељеници, убили су око 100 Палестинаца на Западној обали, од 7. октобра, преноси "Тајмс оф Израел".

Волстрит џурнал: Израел за сад пристао да одложи почетак копнене инвазије на Газу

Израел је за сада пристао да одложи почетак копнене инвазије на Појас Газе како би САД могле да поставе своје системе противваздушне одбране на Блиски исток, објавио је "Волстрит џурнал", позивајући се на америчке и израелске званичнике.
Израел такође узима у обзир испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе, као и дипломатске напоре да се ослободи више талаца које држи палестинска милитантна група Хамас.

Лист је раније објавио да САД планирају да распореде десетак система противваздушне одбране у земљама широм Блиског истока уочи очекиване израелске копнене инвазије на Газу.

Пентагон наводно шаље ПВО системе у Саудијску Арабију, Кувајт, Јордан, Ирак, Катар и Уједињене Арапске Емирате.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена повукла је претходних година неке од ПВО система из региона, на основу процена да је дошло до стабилизације ситуације.

Међутим, низ напада на америчке базе у Ираку и Сирији последњих дана, као и најављена израелска копнена инвазија на Газу, изазвали су узбуну у Вашингтону.

Хамас испалио ракету ка летовалишту на обали Црвеног мора

Палестинска милитантна група Хамас испалила је ракету ка туристичком комплексу Ејлат, на обали Црвеног мора, 220 километара удаљеном од Газе.

Израелска војска је саопштила да је ракета пала на отворени простор.

Нема информација о жртвама.

Јад Вашем: Гутереш је пао на тесту "никад више"

Портпарол меморијалног центра Јад Вашем у Јерусалиму Дани Дајан оптужио је генералног секретара Уједињених нација да је пао на тесту "никад више" након што је изјавио да се напади Хамаса нису догодили у вакууму. 

Дајан је изјавио да је генерални секретар УН пао на тесту обезбеђивања да се зверства над Јеврејима никад више не понове.  

"Покољ Јевреја који је починио Хамас 7. октобра био је геноцидан у својим намерама и невероватно бруталан у својој форми. Оно што га разликује од Холокауста је то што Јевреји данас имају своју државу и своју војску. Нисмо немоћни и препуштени на милост и немилост других", рекао је званичник Јад Вашема.

Он је додао да овај напад тестира искреност светских лидера, интелектуалаца и утицајних људи који долазе у Јад Вашем и заклињу се "никад више".

"Они који траже оправдање, не осуђују злочинце и не позивају на безусловно и моментално пуштање талаца - пали су тест. Антонио Гутереш је пао тест", рекао је Дајан. 

Ајатолах Хамнеи: Америка је саучесник у злочинима у Гази

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи оптужио је Сједињене Америчке Државе да управљају нападима Израела на Хамас у Гази и додао је да је "крв угњетених, деце, пацијената, жена и других" на америчким рукама.

"Америка је дефинитивно саучесник криминалаца", рекао је Хамнеи у говору у Техерану, а преноси портал "Тајмс оф Израел".

Он је додао да сви треба да знају да ће у овој ствари и оним будућим палестинска нација бити победничка.

"Будући свет је свет Палестине, а не свет ционистичког режима", рекао је Хамнеи.

Израелски министар позива на поновну процену односа са Турском

Министар културе и спорта Израела Мики Зохар изјавио је да, пошто председник Турске отворено подржава Хамас, Израел треба поново да размотри односе са Анкаром.

Kатарски премијер: Има напретка у преговорима о таоцима у Гази

Kатарски премијер и шеф дипломатије шеик Мохамед бин Абдулрахман ел Тани изјавио је данас да постоји одређени напредак у преговорима о таоцима које је палестинска милитантна група Хамас отела током напада 7. октобра на Израел.

"Ако будемо били у могућности да постигнемо договор између две стране, надам се да ћемо ускоро видети неки помак. Преговори су још у току", рекао је Ел Тани на конференцији за медије, преноси ЦНН.

Он је додао да број убијене деце у Гази премашује број деце убијене у Украјини, "али да нисмо видели исту реакцију".

Министарство здравља Газе: Број погинулих премашио 6.500

Министарство здравља Газе саопштило је да број погинулих у израелским нападима премашио 6.500, док је повређено више од 17.400 људи.

Израелска војска бомбардовала аеродром у Алепу

Сиријски медији јављају да израелска војска напала аеродром у Алепу.

Како се наводи, погођена је полетно-слетна стаза и нанета материјална штета, жртава није било.

Ердоган: Хамас није терористичка организација, нећу ићи у Израел

Хамас је ослободилачка група која се бори да заштити своју територију, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, додавши да су све планиране посете Израелу отказане.

"Анкара палестински радикални покрет Хамас не сматра терористичком организацијом, већ ослободилачком групом. Хамас није терористичка организација, већ ослободилачка и муџахединска група која се бори да одбрани своју земљу", казао је Ердоган током говора у парламенту.

Турски лидер је додао да су све посете Израелу отказане због ескалације у Појасу Газе, истакавши да је премијер те земље Бењамин Нетанијаху "злоупотребио добру вољу" Анкаре.

Опширније можете да прочитате овде.

Врховни верски лидер Ирана: САД без сумње један од учесника злочина против народа Газе

Врховни верски лидер Ирана Али Хамнеи оптужио је данас Сједињене Америчке Државе да су "несумњиво саучесник" злочина које Израел спроводи против народа Појаса Газе, преносе руски медији. 

Израел неће издати визе особљу УН након Гутерешових речи о нападу на Хамас

Тел Авив неће издати визе представницима УН након изјаве генералног секретара те организације Антонија Гутереша о палестинско-израелском сукобу, изјавио је стални представник Израела при УН Гилад Ердан.

"Време је да их научимо лекцију", казао је Ердан, а преноси "Тајмс оф Израел".

Према његовим речима, виза је већ одбијена заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу.

Палестински министар здравља: Израелци користе фосфорне гранате

 У Појасу Газе има жртава од оружја забрањеног међународним конвенцијама, изјавио је палестински министар здравља Мај ел-Кејла.

"Жртве стижу са опекотинама, које указују на употребу оружја забрањеног међународном конвенцијом", казао је ел-Кејла.

Како је додао, ради се фосфорним гранатама које употребљава израелска војска, упркос настојањима да покажу да је то све лаж, истакавши да се одмах сузбија сваки покушај да се изнесе истина, укључујући и америчку пропаганду.

Агенција УН: Нема капацитета за смештај расељених, људи спавају на улицама

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама саопштила је да се тренутно 600.000 расељених налази у 150 њених центара.

Међутим, како истичу, број расељених четири пута надмашава капацитете агенције, те су многи људи приморани да спавају на улицама.

Израел оптужује Иран за недавне нападе у Јемену, Ираку и Либану

Израелска војска оптужила је Иран да је наредио недавне нападе милитаната које подржава Техеран у Јемену, Ираку и Либану.

Портпарол израелских снага Данијел Хагари такође тврди да Иран тренутно пружа Хамасу у Гази обавештајне податке и помаже у кампањи подстицања антиизраелских осећања на глобалном нивоу, преноси Ројтерс.

Како је Хамас подземним тунелима изненадио Израел?

Изгледа да је стигао одговор на питање како је Хамас успео да изненада нападне Израел, тако да заједно са САД остану потпуно изненађени оним што им се десило.

Они су се, према изворима Си-Ен-Ен, две године користили тунелима у којима су комуницирали преко мреже телефона повезаних жицом.

Телефонске линије у тунелима омогућиле су малој групи Хамасових оперативаца да међусобно комуницирају тајно, тако да им се није могло ући у траг.

Ортодоксни Јевреји се масовно пријављују у војску

Војска Израела саопштила је да се 2.000 ултраортодоксних Јевреја добровољно пријавило за војну службу – иако су они заправо изузети од тога те би требало да се фокусирају на веронауку.

До сада аутсајдери у израелском друштву, одсада ће и они моћи да дају допринос.

Ицик први пут одлази у касарну "Јаков Дори" у близини Тел Авива. Носи белу кошуљу, а на глави црну јармулку (кипу).

"Увек сам желео да будем део тога, али нисам могао због начина на који сам живео. Тренутно радим као социјални радник, али сада, у овој ситуацији, осећао сам да морам да урадим више", рекао је он, преноси Дојче веле.

Израел: Убијен високи командант Хамаса

Израелска војска је саопштила да је убила Тајсира Мубашера, команданта Хамасовог батаљона Северни Кан Јунис.

Мубашер је убијен у ваздушном нападу израелских снага на Појас Газе.

Сматра се да је он близак Мохамеду Деифу, команданту Хамасовог војног крила, наведено је у саопштењу израелске војске и обавештајне службе Шин Бет.

Састанак лидера Хезболаха, Хамаса и Исламског џихада

Шеф либанског Хезболаха састао се са лидерима Хамаса и Исламског џихада, наводи се у извештају Хезболахове телевизије Ел Манар.

Према том извештају, они су се састали како би проценили шта треба учинити како би отпор у Гази постигао "праву победу". 

Састанку су присуствовали лидери Хезболаха Хасан Насралах, заменик шефа Хамаса Салех ел Арури и шеф Исламског џихада Зијад ел Накхала.

Израел одбио да изда визу званичнику УН како би их "научио лекцију"

Израел је саопштио да је одбио да изда визу шефу УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу након коментара генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Израелски медији јављају да је израелски амбасадор при УН Гилад Ердан то потврдио на државном војном радију.

"Због његових примедби ћемо одбити да издамо визе представницима УН. Већ смо одбили визу подсекретару за хуманитарна питања Мартину Грифитсу. Дошло је време да их научимо лекцију", рекао је Ердан.

Гутереш: Нема оправдања за смртоносни напад Хамаса

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш саопштио је данас да нема оправдања за смртоносни напад Хамаса на Израел, након што су га израелски званичници позвали да поднесе оставку због изјаве да се Хамасови напади "нису догодили у вакууму".

Гутереш је написао на платформи Икс да жалбе палестинског народа не могу да оправдају ужасне нападе Хамаса, као ни да напади те групе не могу да оправдају колективно кажњавање палестинског народа, пренео је Ројтерс.

Израелски званичници критиковали су у уторак Гутереша након што је он рекао пред Саветом безбедности УН да је такође важно признати да се напади Хамаса нису догодили у вакууму.

Многи израелски званичници су након тога позвали Гутереша да поднесе оставку.

Стални представник Израела у УН Гилад Ердан позвао је у уторак Гутереша да одмах поднесе оставку због тога што је, како је навео, неспособан да води светску организацију.

"Генерални секретар УН који показује разумевање за кампању масовног убијања деце, жена и стараца није способан да води УН. Позивам га да одмах поднесе оставку", написао је Ердан на платформи Икс.

Израелски министар спољних послова Ели Коен критиковао је на седници Савета безбедности Гутереша због његове критике израелских напада на Газу, упитавши га "у којем свету живи".

Коен је касније на платформи Икс написао да је отказао планирани састанак са Гутерешом.

Гутереш је претходно позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да "ужасни напади" палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати "колективно кажњавање палестинског народа".

"Ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права", поручио је генерални секретар УН.

Истакао је да се напади Хамаса 7. октобра на Израел нису догодили "у вакууму" и нагласио да је палестински народ 56 го

Сиријски медији: У акцији Израела убијено осам сиријских војника

Сиријски државни медији јавили су да је у израелској акцији убијено осам сиријских војника.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су раније да су погодиле неколико сиријских војних циљева, након што су ракете испаљене из Сирије на израелске заједнице на Голанској висоравни, преноси Ројтерс.

ИДФ тврди да су борбени авиони погодили "војну инфраструктуру" и места за лансирање минобацача.

Израелска војска погодила инфраструктуру сиријске војске

Израелска војска саопштила је јутрос да су израелски борбени авиони погодили инфраструктуру сиријске војске и лансирали минобацачке ракете као одговор на нападе из Сирије према Израелу претходног дана.

Војска није саопштила детаље о тим нападима, пренео је Ројтерс.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су синоћ да су две ракете испаљене из Сирије на северни део Израела, као и да су узвратиле ватром.

Како је наведено, сирене за ваздушну опасност огласиле су се у местима Неот Голан, Бнеј Јехуда и Гиват Јоав на Голанској висоравни, преноси "Тајмс оф Израел".

Према саопштењу, оба пројектила су пала на ненасељено подручје.
ИДФ наводи да је узвратио артиљеријском ватром на ракете из Сирије.

Израелски министар енергетике позива на погубљење милитаната Хамаса

Израелски министар енергетике Израел Кац упоредио је борце Хамаса са нацистима и предложио да се припадницима покрета суди као нацистима на војном суду уз могућност смртне казне, пише лист "Тајмс оф Израел".

"Поступци тих подлих ниткова из Хамаса, који су секли главе и удове, мучили, спаљивали, силовали, нису ништа мање окрутни од поступака нациста", цитира издање Каца из његовог писма израелском министру правде Јариву Левину.

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

У нападима рањена најмање 24 америчка војника

Најмање 24 америчка војника повређена су у таласу напада на њихове базе у Ираку и Сирији током протекле недеље, укључујући један инцидент у коме је повређено 20 људи, саопштили су званичници у уторак.

Бајденова администрација данима је скривала те детаље, признајући да су припадници служби на Блиском истоку под повећаним ризиком док се Израел припрема да покрене копнену офанзиву против Хамаса у појасу Газе, преноси "Вашингтон пост".

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

Кирби: Нисмо за прекид ватре, то би користило Хамасу

Портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио је да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена против прекида ватре између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

"Прекид ватре ће сада користити само Хамасу", рекао је Кирби на конференцији за новинаре, али није прецизирао да ли се САД противе и хуманитарном прекиду ватре на који позивају Уједињене нације, преноси "Ал Џазира".

Говорећи о нападима на америчке трупе на Блиском истоку последњих година, Кирби је рекао да америчка администрација схвата "веома, веома озбиљно".

Стејт департмент је раније саопштио да би прекид ватре омогућио Хамасу да се прегрупише.

Нетанијаху: Имамо само једну мисију - да разбијемо Хамас

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху сугерисао је у обраћању војницима да је копнена офанзива на Појас Газе и даље у плану, иако се та најављена акција и даље одлаже, јавља Си-Ен-Ен.

"Налазимо се пред следећом фазом, она долази. Ви то знате и ви сте део тога, ви сте део претходница", поручио је Нетанијаху припадницима јединице Јахалом, специјалне јединице Борбеног инжењерског корпуса, која је обучена за обављање специјалних инжењерских задатака.

У саопштењу кабинета израелског премијера је наведено да је Нетанијаху током посете бази Имануел информисан о недавним активностима јединице и о њеној припреми за будућност.

"Имамо само једну мисију - да разбијемо Хамас. Нећемо стати док то не завршимо, уз вашу помоћ. Ослањам се на вас; народ Израела се ослања на вас", рекао је Нетанијаху.

Сирене се огласиле у кибуцима источно од Газе

У Кисуфиму, израелском кибуцу источно од појаса Газе, чуло се јутрос упозорење на ракетни напад, преноси "Тајмс оф Израел".

Сирене су се током ноћи чуле и у још два кибуца у околини.

Америчке обавештајне агенције: Експлозију у Ал Ахли изазвала палестинска ракета

Америчке обавештајне агенције верују да је експлозију у болници Ал Ахли у Гази пре недељу дана изазвала палестинска ракета којој је отказао мотор и која се распала на два дела, док је бојева глава ударила у болничко паркиралиште

Три особе погинуле на Западној обали

Најмање три особе су погинуле, а неколико је повређено у израелском ваздушном нападу на Џенин, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.

Војска је саопштила да је напад био усмерен на наоружане Палестинце који су пуцали на израелске војнике и бацали експлозив.

Агенција УН упозорила да ће бити принуђена да обустави операције у Гази

Агенција УН-а за помоћ палестинским избеглицама синоћ је упозорила да ће бити принуђена да обустави своје операције у Гази због недостатка горива од среде увече.

Као одговор, израелска војска је објавила слику, како је рекла, резервоара горива унутар Газе.

"Садрже више од 500.000 литара горива. Питајте Хамас да ли можете да добијете мало", навели су, преноси "Гардијан".

Раније је начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) рекао да ће бити учињено све да се обезбеди приступ гориву у Гази где год је то потребно за ублажавање хуманитарне кризе, пренео је Си-Ен-Ен.

"Побринућемо се да буде горива на местима на којима је оно неопходно за лечење цивила", рекао је генерал-потпуковник Херци Халеви.

С друге стране, истакао је да Израел "неће дозволити да гориво оде Хамасу да би могао да настави да се бори против грађана Израела".

Халеви није дао више детаља о томе како би ИДФ могао да обезбеди приступ гориву онима којима је најпотребније.