Свет

"Еурактив": Мађарска тестира стрпљење НАТО-а одлагањем ратификације шведског чланства

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да му је речено да Мађарска неће одлагати процес ратификације, док је Орбанов портпарол изјавио да скорашња одлука Анкаре неће утицати на став Будимпеште
"Еурактив": Мађарска тестира стрпљење НАТО-а одлагањем ратификације шведског чланстваGetty © Michael Gruber/Getty Images

Мађарска је унела пометњу у планове о брзој ратификацији чланства Шведске у НАТО-у, само један дан након што се Анкара приближила давању зеленог светла за чланство нордијске земље у Алијанси, пише "Еурактив".

Одлука Турске да започне процес ратификације чланства Шведске у НАТО-у "не утиче на став Мађарске о том питању", написао је портпарол кабинета мађарског премијера Виктора Орбана на Иксу.

Подсетимо, из Анкаре је у понедељак стигла вест да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао парламент да ратификује протокол о чланству Шведске у НАТО. 

Шведска је поднела захтев НАТО-у у мају 2022. заједно са Финском, али тек треба да добије коначно одобрење Мађарске и Турске. Финска је приступила Алијанси у априлу ове године.

Анкара је ратификацију условила испуњењем обећања Стокхолма о борби против тероризма, као и обустављањем кампање паљења Курана у шведским градовима, док је Будимпешта Стокхолму замерала на сталним придикама и оно што је видела као мешање у унутрашња питања Мађарске.

Процес ратификације у Мађарској и Турској је сада усклађен, али остаје нејасно када ће парламенти гласати о том питању, наводи "Еурактив".

"Мађарски парламент је суверени парламент једне суверене земље, тако да ће донети суверену одлуку о овом питању", осврнуо се Ковач на изјаве шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта.

Говорећи на заједничкој конференцији са шведским премијером Улфом Кристерсоном, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да му је речено да Мађарска неће одлагати процес ратификације, да Мађарска неће бити последња земља која ће одобрити захтев Стокхолма.

image