Свет

За годину дана: Трамп повлачи Америку из НАТО-а ако победи на изборима?

Некадашњи председник би америчко чланство у НАТО-у могао да стави на "стендбај" уколико буде победио на председничким изборима 2024. године, пише утицајни амерички магазин
За годину дана: Трамп повлачи Америку из НАТО-а ако победи на изборима?© Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Доналд Трамп је желео да повуче Сједињене Државе из НАТО-а током свог првог мандата, али су га високи званичници у администрацији више пута убедили да то не чини.

Ипак, пред могући други мандат у Белој кући, републикански председнички кандидат већ наговештава да би то могао да уради ако НАТО не испуни његове захтеве, пише "Ролинг стоун".

Он и његови савезници такође разматрају опцију у којој би САД драматично смањиле своју активност и биле у, како је то сам Трамп рекао, "стендбај" позицији у НАТО-у.

Када је бивши председник ове године приватно разговарао о улози Сједињених Држава у трансатлантском војном савезу, он је јасно ставио до знања да не жели да на високим позицијама његове друге администрације раде "љубитељи НАТО-а", наводи тај магазин.

Бивши председник је те коментаре о Северноатлантској алијанси изнео током разговора о текућем сукобу у Украјини.

Трамп је, како наводе извори, наставио да изражава отвореност за потпуно повлачење САД из НАТО-а. Међутим, Трамп је сугерисао да би то могло да се избегне ако савез — који је Трамп једном славно назвао "застарелим" — попусти пред његовим најновијим захтевима.

Они укључују његове жеље да остали чланови драстично повећају своју потрошњу на одбрану, као и преиспитивање основног принципа да је напад на једног члана једнак нападу на све.

Док је био на месту председника, Трамп се више пута подсмевао тој клаузули, познатој као члан 5.

Један бивши високи званичник администрације присећа се тренутка у Овалној канцеларији средином 2018. када је тадашњи председник почео да чита имена мањих земаља НАТО-а, за које је тврдио да већина Американаца никада раније није ни чула, наводи "Ролингстоун".

Трамп је тада, помињући конкретно Црну Гору као земљу "веома агресивног народа", рекао да "започињање трећег светског рата" због неке од тих земаља нема апсолутно никаквог смисла и да у том случају не би требало да буде приморан да аутоматски ангажује америчке трупе.

Његове идеје одражавају неке од аргумената изнетих у предлогу политике који је у фебруару ове године објавио истраживач и конзервативни писац Сумантра Маитра, под насловом: "Уклањање САД од Европе у успавани НАТО".

Документ је објавио Центар за обнову Америке, тинк тенк који чине ветерани Трампове администрације и тзв. МАГА републиканци и који има амбицију да постане главни политички фактор ако Трамп поново преузме председничку функцију.

"Бирократија НАТО-а је препрека на путу ка смањењу америчког ангажмана", наводи се у документу. "Она је самоодржива и склона промовисању мисија које су изван основне улоге НАТО-а и, понекад, супротне домаћим интересима Сједињених Држава. Радикално смањење НАТО бирократије требало би да буде главни циљ."

Како наводи "Ролинг стоун", тај документ је заиста кружио међу Трамповим сарадницима раније ове године. "Било је неких идеја које су се допале (бившем) председнику", каже некадашњи званичник Трампове администрације, који је и даље у блиском контакту са његовом кампањом.

image