Свет

Лукашенко и Лавров: Белорусија и Русија чувају свет, тако ће и остати

Лидер Белорусије говорио је данас са шефом руске дипломатије, а у разговору је потврдио непромењен политички курс Минска
Лукашенко и Лавров: Белорусија и Русија чувају свет, тако ће и остати© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Белорусија је поуздан партнер Русије и у то нема сумње, рекао је данас председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Минску. 

"И Русија и Белорусија данас чине много да Европа и цео свет не би склизнули ка најопаснијој линији. Треба да знате да ће и тако и остати. Ми смо поуздани савезници Руске Федерације. И у ово можете бити сигурни. И ту нема никакве игре, јер разумемо да је много тога на коцки. Пре свега, опстанак наших држава и наших народа", рекао је Лукашенко.

"Ми радимо као једна целина и будите сигурни да ће Белорусија бити привржена управо том принципу", подвукао је он, те додао да ће сутра поново разговарати телефоном са председником Русије Владимиром Путином.

Такође, поручио је да је његова земља спремна на било какав развој догађаја пред одржавање следећих парламентарних избора у фебруару.

"Председнички избори ће се одржати годину дана након парламентарних. Чека нас тежак период. И западњаци се спремају за то. Ми то видимо. Спремни смо за било који сценарио", прокоментарисао је.

Лавров је са своје стране истакао да се Европска унија, под притиском Вашингтона, одлучује за кораке који доводе до губитака. 

Данашњи састанак Лаврова и Лукашенка одржан је након конференције "Евроазијска безбедност: реалност и перспективе у свету који се мења". У њој су учествовали како руски, тако и мађарски министар спољних послова, а више о њиховим изјавама можете прочитати овде и овде

image