Свет

Сијарто: ЕУ у проблемима до гуше, привреда и безбедност на стакленим ногама

Министар спољних послова Мађарске данас је учествовао на конференцији "Евроазијска безбедност: реалност и перспективе у свету који се мења" у Минску, иако, како је сам рекао, зна да ће његово учешће изазвати критике појединих европских држава
Сијарто: ЕУ у проблемима до гуше, привреда и безбедност на стакленим ногамаwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Глобална безбедносна ситуација данас је у најгорем стању још од краја Хладног рата. У току су два рата, Европи прети опасност од новог таласа миграција, а европска економија суочава се са озбиљним падом конкурентности, рекао је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на конференцији "Евроазијска безбедност: реалност и перспективе у свету који се мења" у Минску. 

Постоје два велика сукоба: један је рат у Украјини, а други се, иако није у Европи, налази у њеној непосредној близини. Последице тог рата јако утичу и на ЕУ, прецизирао је Сијарто, мислећи на ескалацију израелско-палестинског сукоба. 

Ипак, како каже, угрожена безбедност је само један од проблема за Европску унију, јер се њена економија суочава са озбиљним падом конкурентности, што се посебно јасно види када се упореди прошлогодишњи удео БДП-а Европске уније у светском БДП-у са ранијим резултатима. 

Сијарто је напоменуо да је прошле године Кина постала друга највећа светска економија по учешћу БДП-а, испред Европске уније. 

"Гас плаћамо четири пута више него у САД, а струју три пута више него у Кини. Тешко је замислити како ЕУ може да буде конкурентна у таквим условима".

Говорећи о томе како би требало да се развија трговинска сарадња Европске уније, он подсећа да је постојала идеја о сарадњи од Лисабона до Владивостока, али, додаје, ова идеја сада је само илузија, јер су се односи ЕУ и Русије погоршали.

Такође, Сијарто понавља да, иако је Мађарска чланица ЕУ и НАТО-а, она жели да Европска унија буде стабилна и безбедна, али и да одржава односе са Русијом, јер су руски енергенти данас један од кључних услова за стабилно енергетско снабдевање Мађарске.

Такође, истиче да је повезаност преко потребна свету и да је неопходно држати отвореним комуникационе канале између Истока и Запада. 

"Ми Мађари смо чланови ЕУ и НАТО. Заинтересовани смо да ЕУ буде сигурна и безбедна. Али, питање је шта нам је потребно за то. Мислим да је прво мир, а друго - повезаност. То ће Европи поново омогућити да буде јака и безбедна. Европљани умиру, европска инфраструктура се руши, и ми Мађари не желимо да још више људи умире. Ми не желимо даље урушавање свега. Ми желимо мир и ми се не слажемо са онима који говоре да ће се са временом сами од себе створити услови за мир у Украјини", рекао је он.

Ми мислимо баш супротно, додаје даље Сијарто, објаснивши да Мађари сматрају да ће ситуација на руско-украјинском фронту бити све гора, уколико се нешто не предузме

"Сигуран сам да решење за рат у Украјини није на фронту, већ за преговарачким столом". Комуникациони канали стога морају бити отворени, и зато смо ми данас овде, рекао је он.

"Треба да се питамо зашто онда постоји дипломатија, ако не желимо да разговарамо једни са другима. Ми, Мађари, не желимо да свет поново буде подељен на блокове. Мађарска је спремна да постане тачка контакта Запада и Истока".

Говорећи о економији, Сијарто понавља да "енергетика нема везе са политиком", и да то "није само политичка изјава", већ његово искрено мишљење. 

"Обавеза Владе Мађарске је да обезбеди стабилно снабдевање енергијом, а пошто је то немогуће урадити без руских енергената, ми ћемо наставити сарадњу са Русијом".

За крају свог излагања, шеф мађарске дипломатије истиче да постоје неколико приоритета. То су заустављање рата у Украјини и успостављање цивилизованог дијалога између Истока и Запада. 

image