Свет

Зеленски губи подршку Украјинаца, али га Американци воле више него Бајдена

Украјинског председника снажно подржава 42 одсто Украјинаца, а 40 одсто га "донекле подржава"
Зеленски губи подршку Украјинаца, али га Американци воле више него Бајдена© Drew Angerer/Getty Images

Украјински председник Владимир Зеленски суочава се са драстичним падом рејтинга, показало је истраживање које је наручио Међународни републикански институт (ИРИ) и финансирао УСАИД.

Само 42 одсто Украјинаца "снажно одобрава" председника, док га 40 одсто "донекле одобрава", показала је анкета објављена ове недеље. 

Делимично и снажно неодобравање Зеленског порасло је са четири, односно три одсто у априлу на чак девет и седам одсто у септембру.

Украјинска војска има много већу популарност од њеног главног команданта - чак 82 одсто снажно подржава армију, иако је и то у паду у односу на 89 одсто, колико ју је подржавало у априлској анкети.

Следећи најпопуларнији политичар у Кијеву јесте министар иностраних послова Дмитриј Кулеба, кога снажно подржава 30 одсто испитаника (што је пад у односу на 44 одсто у априлу), а његов рад делимично одобрава 41 одсто анкетираних.

Премијер Денис Шмигал имао је само 10 одсто снажне подршке, док је украјински парламент, Врховна рада, прошао још горе; само пет одсто снажно одобрава њен рад, док се 67 испитаних одредило да их донекле или снажно неодобрава.

Око 94 одсто Украјинаца и даље верује да ће њихова земља победити у сукобу са Русијом, иако је свакако мањи оптимизам у односу на онај из априла 2022, када је у то веровало 97 одсто испитаника. Само 68 одсто грађана је уверено да ће Кијев успети да врати сву територију у "границама из 1991", односно све регионе који су гласали за прикључење Русији, укључујући Крим и Севастопољ.

У међувремену, истраживање које су спровели "Економист" и "Ју гов", објављено у среду, показало је да Зеленског Американци воле више него свог председника. Он је популарнији од Џоа Бајдена, али и од Доналда Трампа.

Половина анкетираних Американаца благонаклоно гледа на украјинског лидера, док њих 24 одсто има неповољно мишљење. Трамп и Бајден су добили само 42 одсто одобрења, при чему 55 одсто људи ​​не воли актуелног председника САД, а 54 одсто претходног.

Украјинци, иако не воле претерано свог председника, још неко време неће моћи да га се реше, будући да би председнички избори у Украјини требало да се одрже у марту следеће године, а да је Зеленски већ рекао да њихово одржавање неће бити могуће све док је у земљи на снази војно стање.

image