Свет

ЕУ се свађа око пара: Шолц мисли да је време да се смање трошкови

Шефица Европске комисије покушава да скупи још новца за Украјину, али нису сви лидери расположени да подрже њене планове
ЕУ се свађа око пара: Шолц мисли да је време да се смање трошкови© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Шефови ЕУ завадили су се међусобно, као и са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која покушава да скупи више новца, како би обезбедила средњорочни финансијски пакет помоћи за Украјину. Њене жеље нису лако оствариве, будући да је немачки канцелар Олаф Шолц на састанку иза затворених врата био најоштрији - упозоривши колеге да је време да се озбиљно позабаве ограничавањем планова потрошње блока.

Дебата се, пише "Блумберг", отегла до око три сата до поноћи, а Шолц је упозорио да сви причају о трошењу новца, али да нема расправе о компромисима или шта да се у тој потрошњи смањи.

Проналажење новца за Украјину постало је изазов с обзиром на буџетска ограничења у Бриселу и земљама чланицама, а како додаје медиј, поврх свега се и најновији лидер ЕУ, Словак Роберт Фицо, придружио мађарском премијеру Виктору Орбану у одбијању да дозволи слање додатног новца за Кијев.

Земље чланице ЕУ су под финансијским притиском због утицаја пандемије, енергетске кризе и растуће инфлације. Такође су суочене и са поновним наметањем фискалних правила ЕУ следеће године - што ће значити строжу контролу расхода.

Планирано финансирање Украјине у средњорочном финансијском пакету укључује 33 милијарде евра у концесионим зајмовима. Миграција је још један важан приоритет, јер се 15 милијарди тражи за јачање спољних граница или нових партнерстава са суседним земљама. 

Комисија жели још 10 милијарди евра да допуни за различите области и искористи средства за унапређење најсавременијих технологија, усред конкуренције са САД и Кином.

"Морамо да наставимо да пружамо финансијску подршку Украјини, али у одређеном тренутку европске институције морају да погледају сопствене бројке. Када се од земаља тражи да доведу своје буџете у ред, европске институције морају да учине исто", поручио је белгијски премијер Александер Де Кру.

Орбан је за радио "Кошут" рекао да су се лидери рвали једни с другима до касно у ноћ. 

"Мађарска не може и не жели да сноси терет било какве даље финансијске подршке Украјини. Не видим смисао у томе да се Украјини шаље новац који су мађарски порески обвезници уплатили у мађарски буџет", рекао је Орбан.

image