Свет

Бивши министар одбране УК упозорава да велике земље ЕУ неће издвојити обећаних два одсто БДП за НАТО

Бен Волас је био у игри као потенцијални нови генерални секретар НАТО-а пре него што је дао оставку у јулу
Бивши министар одбране УК упозорава да велике земље ЕУ неће издвојити обећаних два одсто БДП за НАТОGetty © Paulius Peleckis / Stringer

Бивши министар одбране Велике Британије Бен Волас искористио је свој први међународни наступ откако је поднео оставку да критикује "неке прилично велике земље у Европи", упозоривши да се неће држати својих обећања о потрошњи на одбрану.

Волас је у Риги, на конференцији посвећеној безбедности, посаветовао балтичке земље да изврше притисак на своје богате европске партнере да заиста потроше два процента свог БДП-а на одбрану. Он је упозорио да би политичка воља да се повећају такви расходи - подстакнута сукобом у Украјини - могла да изгуби замах.

"Постоје неке прилично велике земље у Европи за које не мислим да ће задржати два процента на дуге стазе, и мислим да ће постојати бројна обећања која неће бити испуњена до 2030. године", рекао је Волас.

"Већ видим такав језик међу неким од највећих земаља у Европи. Оне на неки начин одступају од својих обавеза, и биће занимљиво видети да ли су заиста спремне да издрже свој буџет од два одсто", додао је.

Портал "Политико" наводи да Волас није прецизирао о којим земљама је реч, али подсећа да су две најбогатије чланице ЕУ - Немачка и Француска - обећале да ће повећати потрошњу за одбрану.

Очекује се да ће само 11 од 31 чланице Алијансе ове године достићи циљ од два процента потрошње, што је ипак напредак у односу на прошлу годину, када је само седам земаља било на путу да достигне обећање.

Волас је напустио британску владу у јулу, рекавши да се неће кандидовати на следећим изборима. Био је један од потенцијалних кандидата за следећег генералног секретара НАТО-а пре него што је одбрамбени савез почетком јула пристао да продужи мандат Јенса Столтенберга за годину дана.

image