Свет

САД: Oсумњичени за масовно убиство у Луистону у бекству, пронађени телефон и порука

На путевима скоро да нема аутомобила, свега неколико људи може да се види на улицама, а многа предузећа у центру Луистона су затворена
САД: Oсумњичени за масовно убиство у Луистону у бекству, пронађени телефон и порука© TANJUG/AP Photo/Steven Senne

Полиција у Мејну наставила је данас даноноћну потрагу за резервистом америчке војске Робертом Р. Кардом, главним осумњиченим за масовну пуцњаву у среду у бару и куглани у Луистону, када је убијено 18 и повређено 13 људи, наводи Ројтерс.

Званичници су позвали десетине хиљада становника ове области да остану у кућама из безбедносних разлога. Полиција је у четвртак опколила Кардову кућу у шуми, али он није пронађен. 

Истражитељи су, иначе, пронашли мобилни телефон који је припадао Карду, али није познато да ли Кард са собом има још неки телефон. Пронађена је и порука коју је оставио, али она не открива мотив, рекао је званичник полиције.

Луистон, некадашњи текстилни центар са 38.000 људи на обалама реке Андроскогин, као и суседна насеља, углавном су затворени од напада у среду увече како би се стотинама полицајаца омогућило да раде свој посао. Колеџи и државне школе у ​​тој области одложили су наставу за други дан. На путевима скоро да нема аутомобила, свега неколико људи може да се види на улицама, а многа предузећа у центру Луистона су затворена. Припадници обезбеђења са пушкама и панцирима чувају болницу у коју су одведене многе жртве пуцњаве.

Кард (40) је наредник у оближњој резервној бази америчке војске, а званичници су навели да је током лета био привремено смештен у установу за ментално здравље. 

Предвиђа се да ће број пуцњава у САД у којима је убијено четири или више људи достићи 679 у 2023. години, у односу на 647 у 2022, показују подаци Архива оружаног насиља. Број људи убијених у нападима у среду близу је годишњем броју убистава која се иначе дешавају у Мејну, који је варирао између 16 и 29 од 2012. године, саопштила је државна полиција Мејна. 

Ројтерс подсећа да држава Мејн не захтева дозволу за куповину или ношење оружја.

image