Свет

Десет најмасовнијих масовних пуцњава у САД

До данас најсмртоноснија пуцњава у Америци у којој је нападач који је отворио насумичну ватру убио 58 људи догодила се на музичком фестивалу у Лас Вегасу 2017. године
Десет најмасовнијих масовних пуцњава у САДGetty © Ethan Miller/Getty Images

Више од 20 људи убијено је у најновијој масовној пуцњави у Сједињеним Америчким Државама у граду Луистону у држави Мејн. Осумњичени четрдесетогодишњи нападач отворио је ватру на две локације, у бару и куглани у овом граду, након чега је почела вишесатна полицијска потера за нападачем у којој је учествовало више стотина полицајаца.

Како је пренео "Си-Ен-Ен", позивајући се на податке "Ган вајоленс архајв", била је ово 565. масовна пуцњава у САД од почетка године. 

Масовне пуцњаве однеле су стотине живота у овој земљи, а десет највећих, у којима је страдало највише људи, већином су се одиграле у нашем веку. Такође, највећи број десио се у школама и на универзитетима.

"Манделеј Беј ризорт", Лас Вегас, Невада 2017. 

На музичком фестивалу 2017. године Стивен Педок (64) отворио је ватру са 32. спрата хотела "Манделеј беј ризорт" у Лас Вегасу и убио 58 људи, а ранио више од 500. Нападач је извршио самоубиство пре него што су припадници специјалних полицијских снага упали у његову хотелску собу.

До данас ово је најсмртоноснија пуцњава у САД.

Геј клуб "Пулс", Орландо, Флорида 2016. 

Омар Матин у раним јутарњим сатима 12. јуна 2016. године почео је да пуца у популарном геј клубу "Пулс" у Орланду на Флориди. Убио је 48 људи и ранио 53 њих. Убили су га специјалци, припадници СВАТ-а.

Вирџинија Тек, Блексбург, Вирџинија 2007. 

Студент завршних година Вирџинија Тека Чо Сеунг Хуи из Јужне Кореје убио је 32 људи и ранио 23 у универзитетском кампусу, пре него што је извршио самоубиство.

Основна школа Сенди Хук, Њутаун, Конектикат 2012. 

Двадесетогодишњи Адам Ланза у јутарњим часовима 14. децембра 2012. године упао је у школу "Сенди Хук" у Њутауну у Конектикату.

Убио је 20 ученика првог разреда и шест жена, као и своју мајку. Извршио је самоубиство.

Прва баптистичка црква, Сатерленд спрингс, Тексас 2017.

На недељној служби у Првоj баптистичкој цркви у Сатерленд спрингсу Дејвид Патрик Кели убио је 5. новембра 2017. године 26 људи и ранио 20 других. Након краће полицијске потере, извршио је самоубиство.

Kафетерија у Килену 1991. и тржни центар у Ел Пасу 2019. 

Џорџ Хенард провалио је аутомобилом кроз излог "Лабијеве кафетерије" у Килену у Тексасу 16. октобра 1991. Он је почео да пуца по присутнима убивши 23 људи, а ранио је њих двадесет.

Исти број жртава имала је и масовна пуцњава у тржном центру "Волмарт" у Ел Пасу, такође у савезној држави Тексас. Двадесетједногодишњи нападач наводно је пре пуцњаве објавио расистички документ, сопствени манифест, на осам страна на једном форуму. Нападач је ухапшен на месту злочина и оптужен за тешко убиство.

Основна школа Роб, Увалде, Тексас 2022. 

Осамнаестогодишњи нападач 24. маја 2022. године убио је 19 ученика четвртог разреда и двоје наставника, а ранио 17 њих у масовној пуцњави у Основној школи Роб у граду Увалде. Убили су га полицајци.

Средња школа Марџори Стоунмен Даглас, Паркленд, Флорида 2018.

Бивши ученик Николас Круз (19) 14. фебруара 2018. године отворио је ватру у средњој школи "Марџори Стоунмен Даглас" у Паркленду. Убио је 17 људи и још толико ранио. На суду се изјаснио кривим за убиства.

Регионални центар Инланд, Сан Бернардино, Калифорнија 2015.

Брачни пар Сајед Фарук и његова жена Ташфин Малик запуцали су на празничном ручку у Регионалном центру Инланд 2. децембра 2015. године у Сан Бернардину. Убили су 14 људи и ранили више од 12 у ономе што су медији описали као терористички напад инспирисан ИСИС-ом. Погинули су у размени ватре с полицијом.

Џексонвил 1990, Средња школа "Колумбајн" 1999, Форт Худ и центар за мигранте 2009.

У више масовних пуцњава у САД страдало је 13 људи, једне године, 2009, било је чак две такве пуцњаве.

Године 1990. у Џексонвилу на Флориди Џејмс Едвард Пау током два дана пуцајући насумично на више локација убио је 13 људи, а шесторо ранио. Извршио је самоубиство.

Исти број жртава било је и у средњој школи "Колумбајн" у Колораду девет година касније. Двојица старијих ученика убили су 20. априла 12 ђака и једног наставника, ранивши још 26 њих. Обојица су извршили самоубиство.

Јиверли Вонг 3. априла 2009. године ушао је у зграду општинског центра, где су имигранти полагали тест за држављанство и отворио је ватру. Пре него што је извршио самоубиство убио је 13 људи.

Исте године у новембру војни психијатар мајор Нидал Малик Хасан убио је 13 војника и цивила у војној бази Форт Худ у Тексасу. Осуђен је на смртну казну. 

image