Свет

У Украјини нађена масовна гробница Пољака које су убили украјински нацисти

Између 1943. и 1944, Организација украјинских националиста (ОУН) убила је око 100.000 Пољака у областима Волиније и Источне Галиције
У Украјини нађена масовна гробница Пољака које су убили украјински нацистиwww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Пољски и украјински стручњаци открили су масовну гробницу Пољака које су током Другог светског рата убили украјински нацисти у селу Пужњики, на западу Украјине, објавили су званичници у Варшави.

Између 1943. и 1944, Организација украјинских националиста (ОУН) убила је око 100.000 Пољака у областима Волиније и Источне Галиције, које су пре рата биле у саставу пољске државе, а данас су део западне Украјине.

Страдање Пољака у рукама украјинских нациста у пољској свести је запамћено као Волињски масакр, а ти злочини и даље бацају сенку на украјинско-пољске односе, наводи пољска агенција ПАП.

"Пронађена је масовна гробница у којој су 1945. године сахрањени убијени становници места Пужњики", написао је у петак Михал Дворчик, министар у кабинету премијера, додајући да је од украјинских власти већ тражена дозвола за ексхумацију.

Дворчик је додао да су, после четири месеца тешке потраге за остацима жртава, "пољски и украјински стручњаци пронашли масовну гробницу у којој су 1945. године сахрањени становници некадашњег села Пужњики, у Тернопољској области на западну Украјине.

Министар културе Пјотр Глински је такође написао на платформи X (Твитер) да је Пољска већ затражила од Украјине дозволу за ексхумацију како би жртве биле достојанствено сахрањене.

Глински је додао да је "ово први пут за девет година да су у Украјини пронађени остаци Пољака које су убили украјински националисти".

Украјинске владе дуго нису биле вољне да дозволе пољским тимовима да траже посмртне остатке убијених Пољака, наводи ПАП.

"Неће бити коначног пољско-украјинског помирења без извлачења последњих остатака жртава масакра у Волинији", написао је премијер Матеуш Моравјецки на Фејсбуку у петак.

"Морамо да затворимо ову болну рану у историји два народа", наставио је Моравјецки и додао да су поуздан истраживачки рад стручњака и историчара, као и потрага за остацима жртава и њихова ексхумација једини пут који води ка том циљу.

Он се осврнуо и на своју посету насељу Пужњики у јулу, током које је рекао да "истина о масакру у Волинији мора бити наш мост ка будућности, која ће бити изграђена над потоком мржње."

Пољска ће наставити да спроводи истраживачки рад јер "дугује хиљадама жртава Волиније и њиховим породицама", додао је он.

image