Свет

Словачка чешља одбрамбене уговоре са САД: Нећемо више да плаћамо грешке својих лидера

Новоизабрани министар одбране изјавио је да Словачка цени сарадњу са својим "западним партнерима", али да новоизабрано руководство неће ићи стопама претходне владе
Словачка чешља одбрамбене уговоре са САД: Нећемо више да плаћамо грешке својих лидераwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Словачка ће ревидирати Споразум о сарадњи у области одбране (ДЦА) са САД како би био "од обостране користи" и стога ће зауставити испоруке оружја Украјини, најавио је новоименовани министар одбране Роберт Калинак.

"Када ствари не функционишу, морате да их поправите", написао је Калинак на Фејсбуку након састанка са америчким амбасадором Гаутамом Раном, када се "разговарало о међусобним интересима и актуелним безбедносним изазовима".

"Спољна и одбрамбена политика Словачке доживела је неуспех за неуспехом и Словаци више не могу да плаћају за грешке свог лидера", објаснио је он, додавши да је садашњи споразум "лоше формулисан" и обавезује Словачку да се одрекне "преко потребне војне опреме и муниције".

Калинак је истакао да Словачка цени сарадњу са својим "западним партнерима", али да новоизабрано руководство неће ићи стопама претходне "сервилне владе" и да ће деловати у интересу сопственог народа.

"Амбасадору САД смо на састанку пренели став прословачке владе – нећемо слати нове пошиљке из наших складишта муниције у Украјину, а споразум о одбрани ће морати да буде модификован", рекао је министар одбране.

Словачка је званично суспендовала било какву војну помоћ Украјини након што је словачка Социјалдемократска партија победила на парламентарним изборима у септембру. Премијер Роберт Фицо обећао је да "у Украјину неће бити послат ниједан метак".

Фицо је у петак поново довео у питање финансирање Кијева без преседана од стране ЕУ, одбацивши предложену нову траншу од 50 милијарди евра и рекавши да ће Словачка пристати на повећање доприноса ЕУ само ако јој обећа да средства неће бити "проневерена" од стране Кијева.

image