Свет

Словачка обуставља војну помоћ Украјини

Техничка влада у Словачкој, саопштио је њен портпарол, више неће слати помоћ Кијеву
Словачка обуставља војну помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk

Техничка влада у Словачкој саопштила је да обуставља слање војне помоћи Украјини, јер политичке странке које се противе таквој подршци воде преговоре о формирању нове коалиције, након избора одржаних прошлог викенда, извештава Танјуг.

"Одлазећа техничка влада у Словачкој више неће слати никакав војни материјал Украјини", саопштио је портпарол владе, преноси "Политико".

Он је објаснио да одлука о овом питању треба да одражава исход недавних парламентарних избора и да прати исход преговора о формирању нове владе, који се управо воде.

Словачка је разматрала слање новог пакета помоћи Кијеву у тренутку када је  партија "Смер" Роберта Фица прошле суботе победила на парламентарним изборима, након што је дала изборно обећање да ће престати да шаље оружје Украјини и блокирати потенцијално чланство Кијева у НАТО-у, као и да ће се супротставити санкцијама Русији.

Словачка председница Зузана Чапутова дала је у понедељак мандат Фицу да формира коалициону владу. Рок за формирање нове владе истиче 16. октобра.

Фицо је 2018. године поднео оставку на место премијера, након масовних протеста због убиства новинара.

image