Свет

Спрема се опасан преседан: Почело суђење за избацивање Трампа с гласачких листића

У тужби се наводи да је Трамп прекршио заклетву својим напорима да поништи изборе 2020, што је довело до нереда на Капитолу 6. јануара 2021. године
Спрема се опасан преседан: Почело суђење за избацивање Трампа с гласачких листића© TANJUG/AP Photo/Charlie Neibergall

Државни суд у Денверу почео је са саслушањем аргумената на основу тужбе којом се тражи да се бившем америчком председнику Доналду Трампу забрани учешће на изборима у Колораду 2024. због његове улоге у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године, наводи "Ен-Би-Си Њуз".

У тужби се истиче да би Трампу требало забранити да се кандидује на будућим изборима, позивајући се на Одељак 3, 14. амандмана на Устав, који каже да ниједна особа која је "учествовала у побуни" не сме да буде на функцији, након што се заклела да ће подржавати и бранити Устав. Додаје се да је Трамп прекршио заклетву напорима да поништи изборе 2020, што је довело до напада на Капитол 6. јануара.

Скот Геслер, Трампов адвокат, тужбу је оценио као "антидемократску", а саслушање као "политизовано". Он је истакао да је тужба покушај да се суд натера да подржи извештај одбора Представничког дома о 6. јануару, који је описао као "једностран" и "токсичан". По његовим речима, одбрана ће изнети доказе који показују да је Трамп предузео мере предострожности 6. јануара, како би избегао насиље.

image