Свет

Ко је нови шеф Представничког дома Мајк Џонсон: Љубазни Трампов пријатељ који нема непријатеље

Нови лидер Представничког дома успео је да освоји свих 220 гласова колега
Ко је нови шеф Представничког дома Мајк Џонсон: Љубазни Трампов пријатељ који нема непријатеље© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Нови председавајући Представничког дома, Мајк Џонсон, био је посланик у Конгресу мање од деценије и већини Американаца није препознатљив, иако је, према писању Асошиејтед преса, овај одани савезник бившег председника Доналда Трампа све време био тиха снага међу републиканцима.

Најважније је, оцењује агенција, што је Џонсон успео да добије свих 220 гласова и постане шеф Представничког дома, што није пошло за руком ни његовим познатијим колегама.

Верује се да ће дубоко религиозни републиканац из Луизијане који себе назива "слугом" бити мирна рука у странци, да ће означити нови почетак и да ће се уз њега превазићи наизглед нерешиве поделе које су у протеклој деценији срушиле сваког вођу Представничког дома из редова републиканаца.

"Пријатељ свима и непријатељ никоме", рекла је председница републиканске конференције Елис Стефаник приликом номиновања Џонсона.

Ослобођен политичког пртљага који би оптерећивао његове познатије колеге, "љубазни" Џонсон (51), обећава да ће повратити веру у Конгрес, иако остаје да се види колико ће се добро снаћи у уједињењу своје странке и у придобијању поверења демократа који су дубоко сумњичави према његовој подршци Трамповим напорима да преокрене резултати избора 2020.

Обраћајући се Дому након избора, Џонсон се више пута позивао на своју хришћанску веру и говорио о свом одрастању. Његова мајка је, како је рекао, имала 17 година када се родио, а отац је био ватрогасац који је повређен на дужности. Обећао је да ће се борити да што пре оствари конзервативне приоритете попут подршке Израелу и обезбеђивања граница.

"Сада је време за акцију. Нећу вас изневерити", обећао је Џонсон. 

Овај адвокат за уставно право и бивши члан Представничког дома државе Луизијана, први пут је изабран у Представнички дом САД 2016. Он је, не само први Луизијанац који је постао председавајући, већ и први Јужњак који се нашао на челу републиканаца од Њута Гингрича из Џорџије 1990-их.

Џонсон се доследно противио праву жена на абортус и тврдио да ће број абортуса свести на нулу, а такође се противио закону који би од држава захтевао да признају истополне бракове који су легални тамо где су склопљени.

Као активни члан Правосудног комитета Представничког дома, Џонсон је стекао  пажњу као један од водећих републиканских испитивача сведока током Трамповог првог опозива 2019. Наставио је да делује као један од Трампових главних бранилаца током избора 2020.

Близак је председнику Одбора за правосуђе Џиму Џордану, који је са Трампом смислио стратегију како да преокрене свој председнички пораз.

Трамп је у среду рекао да ће Џонсон "све нас учинити поносним".

Бивши посланик из Џорџије Даг Колинс каже да ће људи који не познају Џонсона бити запањени његовом понизношћу, али додаје: "немојте због понизности и љубазности помислити да он није снажан у ономе у шта верује".

Многе демократе, како оцењује АП, највише брине Џонсонова подршка Трампу пре две године док је бивши председник покушавао да поништи изборне резултате

Након што је Бајден проглашен победником, Џонсон је објавио да је позвао Трампа да му каже да остане јак и да настави да се бори, док је пред нереде у Капитолу, твитовао: "Морамо се борити за интегритет избора, Устав и очување наше републике! Биће ми част да помогнем у вођењу те борбе данас на Конгресу". Касније, је, међутим, осудио изгреднике.

image