Свет

Кремљ је потврдио да су Русија и САД имале преговоре у Анкари

Две стране су разговарале о последицама употребе нуклеарног оружја, навели су из Беле куће
Кремљ је потврдио да су Русија и САД имале преговоре у Анкариwww.globallookpress.com © Christian Ohde

Портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је да се разговор Русије и Сједињених Америчких Држава данас заиста одвио у Анкари, и то на иницијативу Сједињених Држава.

"Да, заиста је било преговора. То је била иницијатива америчке стране", рекао је портпарол Кремља.

Том приликом Песков није открио предмет разговора.

Беле кућа је данас саопштила да ће се директор ЦИА Вилијам Барнс и директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин састати у Анкари.

У Вашингтону су навели да се неће разговарати о сукобу у Украјини, већ да ће директор ЦИА упозорити руског колегу о последицама употребе нуклеарног оружја и ризицима ескалације стратешке стабилности.

Тема разговора биће и амерички грађани који су затворени у Русији, јавља Си-Ен-Ен.

Руски лист "Комерсант" је такође писао да се у Анкари воде преговори између делегација Русије и САД, и да је руску страну на састанку представљао директор Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин, али лист је одбио да наведе детаље разговора.

Турске власти нису званично коментарисале извештаје о састанку шефова руских и америчких обавештајних организација.

Последњи пут руска и америчка делегација састале су се у Женеви 10. јануара када се разговарало о безбедносним гаранцијама.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко раније је поручио да је за Москву неприхватљив услов за почетак мировних преговора да се руске трупе повуку са територије Украјине.

"Наш председник је већ рекао да смо спремни за преговоре, али мора се узети у обзир и ситуација на терену", рекао је Грушко.

image
VV inauguration
banner