Свет

Шта се крије иза затварања десет амбасада Северне Кореје?

Прошле недеље уприличили су "опроштајне" посете лидерима Анголе и Уганде, а у плану је гашење мисија у Шпанији и Хонг Конгу
Шта се крије иза затварања десет амбасада Северне Кореје?Getty © Photo by Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

Северна Кореја спрема се да затвори чак десетак амбасада, у Шпанији, Хонг Конгу и више земаља Африке, наводе медијски извештаји и аналитичари поводом потеза који би могао да доведе до затварања скоро 25 одсто мисија Пјонгјанга широм света.

Недавно затварање дипломатских мисија Северне Кореје је знак да се та изолована земља бори да оствари зараду у иностранству услед тешкоћа због међународних санкција, саопштило је у уторак Министарство за уједињење Јужне Кореје.

"Ово може бити знак тешке економске ситуације Северне Кореје, где је тешко одржавати чак и минималне дипломатске односе са традиционално пријатељским земљама", навели су из Сеула.

Севернокорејска државна медијска кућа саопштила је да су амбасадори те земље прошле недеље уприличили "опроштајне" посете лидерима Анголе и Уганде, а локални медији у обе афричке земље известили су о затварању тамошњих амбасада.

Ангола и Уганда су успоставиле пријатељске везе са Северном Корејом од 1970-их, одржавајући војну сарадњу и обезбеђујући ретке изворе стране валуте као што су пројекти изградње.

Северна Кореја има формалне односе са 159 земаља, са 53 дипломатска представништва у иностранству, укључујући три конзулата и три представништва, све док се није повукла из Анголе и Уганде, наводи министарство.

Северна Кореја ће такође затворити своју амбасаду у Шпанији, а надлежност ће преузети Италија, известила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап.

"Више десетина амбасада би могло да се затвори, вероватно због међународних санкција, тренда глобалног повлачења Пјонгјанга и вероватног слабљења севернокорејске економије", преноси Ројтерс.

image