Свет

Јапански премијер жели сусрет са Ким Џонг Уном: У било које време и без икаквих предуслова

Јапан тражи нормализацију односа са Пјонгјангом и потпуно решење проблема који постоје између две државе, рекао је Фумио Кишида
Јапански премијер жели сусрет са Ким Џонг Уном: У било које време и без икаквих предуслова© TANJUG/AP Photo/Frank Franklin II

Јапански премијер Фумио Кишида је, говорећи на Генералној скупштини УН у Њујорку, изразио спремност да се лично састане са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном "у било које време и без икаквих предуслова", преноси ТАСС.

"Спреман сам да се састанем са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном лицем у лице, у било ком тренутку и без икаквих услова", казао је Кишида, нагласивши да Јапан тражи нормализацију односа са Пјонгјангом и потпуно решење проблема који постоје између две државе, укључујући проблеме киднапованих јапанских држављана и питања везана за нуклеарни ракетни програм. 

Јапански премијер је такође најавио спремност да заједно са Северном Корејом "отвори нову еру" јапанско-севернокорејских односа.

Наиме, Кишида је, као и његови претходници последњих година, у више наврата изјављивао да је спреман да се лично састане са Ким Џонг Уном како би решио проблем јапанских држављана које су отеле севернокорејске обавештајне службе.

Тема отмице Јапанаца од стране севернокорејских обавештајних служби једна је од најтежих у односима двеју држава, које иначе и не одржавају званичне дипломатске везе. 

Пјонгјанг је 2002. године први пут признао да је киднаповао 13 јапанских држављана и дозволио петорици да се врате у домовину. Остали су проглашени мртвима, а њихови остаци послати рођацима, чија аутентичност није могла бити потврђена. 

У мају 2014. владе Јапана и Северне Кореје су се сложиле да спроведу нову истрагу о отмицама јапанских држављана, али је комисија која је у то умешана накнадно распуштена на иницијативу Пјонгјанга.

Јужнокорејски медији су раније јавили да су представници Северне Кореје и Јапана у јуну одржали најмање два састанка у трећим земљама на којима су разговарали о питању киднапованих јапанских држављана. 

Јапанске власти то нису званично потврдиле. 

image