Свет

Америчке трупе на Блиском истоку: Где су и колико их има (МАПА)

Вашингтон страхује да би ескалација рата у Израелу могла да угрози њихов боравак у региону
Америчке трупе на Блиском истоку: Где су и колико их има (МАПА)Getty © Andrew Craft / Stringer

Са ескалацијом рата између Израела и Хамаса, Сједињене Државе са више од 40.000 војника у региону, ризикују да се упетљају у већи сукоб.

Америчке трупе већ су биле мете напада у Ираку и Сирији, а ти напади, заједно са ширењем сукоба, могли би да преокрену напоре последњих година да се смањи присуство САД на Блиском истоку као део стратешког заокрета ка Пацифику, пише "Аксиос".

Трупе у покрету

Министарство одбране САД послало је или припремило за распоређивање на хиљаде људи. Не очекује се да ће трупе које се шаљу у регион имати борбене улоге, иако је Бела кућа разговарала о могућности употребе војне силе ако Хезболах отвори нови фронт.

Трупе под ватром: Ирак и Сирија

Особље америчке војне испоставе у Сирији било је на мети најмање три напада дроновима и пројектилима, док су војници у Ираку гађани најмање 10 пута од 17. октобра, саопштио је Пентагон. Ниједан амерички војник није погинуо, али је најмање 21 задобио лакше повреде, како је Пентагон навео.

У Сирији се налази око 900 војника који воде антитерористичке операције против ИСИС-а. Министарство одбране није јавно открило колико тачно војника има у Ираку, али је 2021. године саопштило да је број особља пао на 2.500 и тамо имају "неборбену, саветодавну улогу" у складу са званичним завршетком борбене мисије САД.

Трупе у Израелу и Јордану

Нејасно је колико је америчких војника стационирано у Израелу, али САД имају најмање једну војну базу у земљи. Верује се да у тајној бази кодног имена "Локалитет 512", налази радарски систем за надзор који може да открије и прати претње балистичким пројектилима против САД.

Иако је присуство америчке војске осетљиво унутрашње питање у јорданској политици, тамо је до јуна 2023. било око 2.900 људи на захтев јорданске владе. Они су тамо распоређени да подрже операције Јордана против ИСИС-а, да побољшају његову безбедност и да промовишу регионалну стабилност.

Катар

Као још један велики савезник ван НАТО-а, Катар је кључан за америчку војну стратегију у региону. Најмање 8.000 америчких снага распоређено је у великој ваздухопловној бази Ал Удеид југозападно од Дохе, у којој се налази регионални штаб Централне команде САД.

Са друге стране, Катар је такође дозволио политичкој канцеларији Хамаса да ради у Дохи више од једне деценије. Власти наводе да им постојање Хамасове канцечарије у Дохи омогућава да посредују у разговорима и можда помогне у постизању примирја на Блиском истоку.

Главна чворишта у Заливу и Турској

Бахреин: Од 2022. године, више од 9.000 америчких војника било је смештено у НСА Бахреину, америчкој поморској бази која је седиште Централне команде америчких поморских снага и Пете флоте САД. Бахреин је такође означен као главни савезник ван НАТО-а, што му омогућава куповину одређеног оружја и спровођење одбрамбених истраживања са САД.

Кувајт: Хиљаде америчких снага стационирано је у Кувајту од 1991. године када је мултинационална коалиција предвођена САД протерала ирачке снаге из земље у оквиру првог Заливског рата. Земља је такође служила као главна логистичка база за америчке и коалиционе снаге током рата у Ираку.

Године 2021. у Кувајту је било 13.500 америчког особља и хиљаде комада опреме, првенствено у кампу Арифјан и ваздухопловној бази Али ал-Салем.

Саудијска Арабија: У децембру 2022. било је преко 2.700 америчких војника стационираних у Саудијској Арабији да обучавају, саветују и помажу њеним оружаним снагама и да штите интересе САД у региону од Ирана и његових савезника.

Турска: САД имају преко 1.000 војника у Турској - чланици НАТО-а - првенствено у ваздушној бази у близини града Адане и ваздушној станици у близини Измира.

image