Свет

Блиски исток у пламену: Где су нападнуте америчке војне базе (МАПА)

Док се Израел припрема за копнену офанзиву у Појасу Газе, последњих недеља је забележено двадесетак напада на америчке војне базе у Сирији и Ираку
Блиски исток у пламену: Где су нападнуте америчке војне базе (МАПА)Getty © Spencer Platt

Америчке војне базе на Блиском истоку, пре свега у Ираку и Сирији, последњих дана се налазе на интензивном удару напада ракетама и дроновима. Напада је, према подацима Института за Блиски исток у Вашингтону, до сада било двадесетак, а одговорност за већину је преузео Исламски отпор у Ираку.

Реч је о коалицији неколико организација које Американци сматрају за терористичке, попут ирачког Катаиб Хезболаха.

Напетости на Блиском истоку су повећане након напада Хамаса на Израел 7. октобра, али и израелске кампање бомбардовања Појаса Газе и најављене копнене офанзиве на тој територији.

Амерички званичници су за инциденте и нестабилност на Блиском истоку оптужили Иран, иако је портпарол Пентагона Пет Рајдер рекао у Вашингтону немају доказа да је Техеран "експлицитно наредио" те нападе.

Иранци су упозорили да би копнена операција у Појасу Газе могла да има изузетно негативне последице по регионалну стабилност и да би друге организације могле да се укључе у сукоб са Палестинцима.

image