Свет

ИДФ улази у град Газу; Америка шаље 14,3 милијарде долара; УН: Истиче време да се спречи геноцид

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага рекао је да трупе дејствују унутар града Газе и да га окружују из неколико праваца
ИДФ улази у град Газу; Америка шаље 14,3 милијарде долара; УН: Истиче време да се спречи геноцид© Танјуг/AP Photo/Mohammed Dahman

Сукоб Израела и палестинске групе Хамас наставља се несмањеном жестином, број цивилних жртава расте, патње људи у Гази све су веће и ситуација је све драматичнија. 

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је у досадашњим сукобима у Гази погинуло 8.796 Палестинаца, од којих су 3.648 деца. На израелској страни страдало је око 1.400 људи, а више од 200 њих и даље се држе као таоци Хамаса.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари потврдио је да су израелске копнене снаге потпуно опколиле град Газу.

"Наше трупе су завршиле опкољавање града Газе, центра активности Хамаса", рекао је Хагари.

У регион Блиског истока данас би, према најавама медија, поново требало да дође државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен, који ће се сутра састати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, а требало би да има разговоре на високом нивоу и у Јордану.

Експерти УН упозорили су данас да истиче време да се "спречи геноцид и хуманитарна катастрофа" у Гази и осудили Израел јер је, како су навели, одбио да "заустави планове за десетковање'' те палестинске енклаве.

Након што је начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви наговестио да ће Израел дозволити гориво у Газу ако болнице нестану, кабинет премијера је објавио саопштење у којем се наглашава да Бењамин Нетанијаху то није одобрио. 

Све најновије вести о сукобу у Појасу Газе могли сте да пратите из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 2. нов 2023 • 23:13

    23:13

    Америка шаље 14,3 милијарде долара Изеаелу

    Представнички дом америчког Конгреса је вечерас закон о слању хитне помоћи Израелу у вредности од 14,3 милијарди долара.
    За усвајање закона је гласало 226 конгресмена, док је против било 196 њих, преноси портал "Хил".


    Лидер већине у Сенату, демократа Чак Шумер назвао је предлог закона "дубоко погрешним" и додао да га Сенат неће прихватити
    Демократе се противе усвајању закона јер он не укључује помоћ Украјини и довео би до смањења буџета за Пореску управу САД.

  • 22:25

    Становници Париза окупили су се поново у знак подршке Палестини

  • 21:14

    Из египатског Црвеног полумесеца стигла 102 камиона са хуманитарном помоћи

    Палестински Црвени полумесец (ПРЦС) саопштио је да су данас у Појас Газе ушла 102 камиона са хуманитарном помоћи из египатског Црвеног полумесеца.

    "Тим ПРЦС-а је данас дочекао 102 камиона са хуманитарном помоћи од египатског Црвеног полумесеца на граничном прелазу Рафа. Камиони су били напуњени храном, водом, лековима и медицинском опремом", наводе из ПРЦС на друштвеној мрежи Икс.

    Додаје се да су досад стигла 374 камиона са хуманитарном помоћи, али да и даље није дозвољена испорука горива.

  • 20:58

    Хамас је приказао снимак уништења израелског тенка Меркава у Појасу Газе

  • 20:11

    Хезболах дроновима напао положаје израелске војске, ИДФ одговорио ватром

    Либанска милитантна група Хезболах саопштила је да је данас са две беспилотне летелице пуне експлозива напала командни положај израелске војске у спорној области на фарми Шеба на либанско-израелској граници.

    У саопштењу, група коју подржава Иран је рекла да су беспилотне летелице биле напуњене "великом количином експлозива" и да су погодиле своје мете, преноси "Џерусалем пост".

    Као одговор, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) напале су неколико циљева Хезболаха у јужном Либану.

    "Израел је гађао неколико терористичких инфраструктура Хезболаха дуж границе, убивши многе терористе", саопштио је ИДФ.

    Израелско ваздухопловство, као и артиљеријске снаге, стављене су у стање високе приправности како би одмах реаговале на све нападе Хезболаха из унутрашњости Либана, наводи "Џерусалем пост".

  • 19:53

    ИДФ: Завршено опкољавање града Газе, прекид ватре није на столу

    Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари потврдио је да су израелске копнене снаге потпуно опколиле град Газу.

    "Наше трупе су завршиле опкољавање града Газе, центра активности Хамаса", рекао је Хагари на конференцији за новинаре.

    Упитан о потенцијалном прекиду ватре, Хагари каже да "израз 'примирје' тренутно уопште није на столу".

  • 19:44

    Галант: Имамо јединствена решења за уништење Хамасових тунела

    Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да израелска војска има "јединствена решења" за рушење огромне мреже тунела које је палестинска група Хамас изградила испод Појаса Газе.

    "Имамо јединствена решења да дођемо до свих тунела и демонтирамо их под земљом. Спремни смо да то урадимо", рекао је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

    Mедији са Блиског истока раније данас пренели су да израелски војни инжењери започињу опсежну операцију уништавања тунела Хамаса и да ће користити различите врсте робота и експлозивних направа.

    "Доћи ћемо свуда, а онда ће терористи имати две опције: или да погину у тунелу или изађу. И тамо или гину од ватре наших снага или се безусловно предају. Треће опције нема", рекао је Галант.

  • 19:24

    Харис: Сви Палестинци који напусте Газу ће моћи да се врате

    Потпредседница САД Камала Харис изјавила је данас да ће сваком Палестинцу у Гази који се због рата са Хамасом евакуише из те енклаве, бити дозвољен повратак.
    Харис је то рекла новинарима пред полазак на пут у Лондон, преноси "Тајмс оф Израел".

    Вашингтон је последњих дана покушавао да умањи палестинске страхове због нове избегличке кризе изазване ратом, пошто је Израел избегавао да јавно изјави да ће они који напусте Газу моћи да се врате.

    Израел је раније обећао Египту и САД да ће они који су напустили Газу ради лечења моћи да се врате, али остало је нејасно колико су ови страхови оправдани с обзиром да је Египат тај који контролише прелаз Рафа кроз који би они могли да се врате, додаје "Тајмс оф Израел".

  • 19:03

    Немачка увела забрану активности Хамаса

    Немачка је данас увела забрану активности Хамаса, већ означене терористичке организације у тој земљи, као и пропалестинске групе Самидун.

    "Данас сам у потпуности забранила активности терористичке организације Хамас која има за циљ да уништи државу Израел", наводи се у саопштењу немачке министарке унутрашњих послова Ненси Фезер.

    У саопштењу се истиче да је, као међународна мрежа, Самидун ширио антиизраелску и антијеврејску пропаганду под маском "организације солидарности" за затворенике у разним земљама.

  • 19:03

    РТ са становницима Газе у редовима за воду

    РT Арабик је посетио јужни део Појаса Газе и разговарао са становницима који сатима чекају у редовима у нади да ће добити мало воде.

    "Ничега нема, не можемо да живимо. Не можемо ни до капи воде да дођемо. Људи се гурају, боре и гину за воду. Права катастрофа!", каже једна становница Газе.

image