Свет

Доналд Трамп млађи сведочио против оца на суђењу у Њујорку

Бивши председник САД је оптужен да је лажирао и увећавао вредност своје имовине како би преварио банке и осигуравајуће куће
Доналд Трамп млађи сведочио против оца на суђењу у Њујоркуwww.globallookpress.com © IMAGO/Derek French

Доналд Трамп млађи се у среду на суђењу у Њујорку дистанцирао од финансијских малверзација због којих се суди његовом оцу, бившем америчком председнику Доналду Трампу.

Очекује се да ће његов млађи брат Ерик сведочити у четвртак, а Трамп и његова ћерка Иванка треба да се појаве на суду следеће недеље.

Трампу млађем је постављен низ питања о улогама које су он, његов отац и Трампов бивши финансијски директор Ален Вајселберг имали као повереници "Ревокабл траста" Доналда Трампа.

На питање да ли је његов отац и даље повереник фонда, Трамп млађи је рекао: "Не сећам се". Он је тврдио да се не сећа много тога, укључујући и зашто је поднео оставку 2021. године, после чега се убрзо вратио у фонд.

Навео је да је он има аутономију да ради шта жели, али да се консултовао са Вајселбергом и другима.

Доналд Трамп млађи је извршни потпредседник у Трамповој организацији и такође је оптужен у овом случају.

Бивши председник САД је оптужен да је лажирао и увећавао вредност своје имовине како би обмануо банке и осигуравајуће куће.

Овај поступак је само један од многих који се воде против Трампа, наводи "Глас Америке".

Тужбу је поднела државна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс, а према оптужници Трамп, његови синови Доналд и Ерик као и њихове породичне фирме оптужени за надувавање вредности имовине како би добили боље услове кредита.

Трамп је негирао оптужбе и неколико пута је оптужио тужитељку и судију Артура Енгорона за политичку пристрасност.

Тужилаштво тражи казну од најмање 250 милиона долара, трајну забрану Трампу и његовим синовима да воде послове у Њујорку и петогодишњу забрану да тргују некретнинама.

image