Свет

Падају као муве: Ко је од Трампових партијских ривала одустао од избора?

Трамп, који је и фаворит међу републиканцима, има све мање изазивача
Падају као муве: Ко је од Трампових партијских ривала одустао од избора?© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File)

Од укупно дванаест републиканских изазивача Доналда Трампа, у трци за номинацију за председничке изборе остало их је само осморо - па зато и не чуди што "Њузвик" оцењује да Трампови ривали - падају као муве.

Од борбе са фаворитом изборне кампање, бившим америчким председником, недавно је одустао Мајк Пенс. Он је ипак, како "Њузвик" указује, само последњи у низу републиканаца који су суспендовали своју кандидатуру.

Пенс је ипак, најпознатији и најпопуларнији међу њима, а повлачећи се, рекао је да му је постало јасно да "ово није моје време".

"Увек смо знали да ће ово бити тешка битка, али не жалим", рекао је бивши потпредседник Трампове администрације који дуго није успео да добије било какву озбиљну позицију у предизборним републиканским анкетама, а такође се мучио и да прикупи новац за своју кампању.

Боље није прошао ни радио водитељ Лари Елдер, који је 26. октобра потврдио да ће одустати од трке након што није успео да достигне праг донатора, који је потребан за појављивање у прве две телевизијске републиканске дебате.

"Док гледам даље, и након пажљивог разматрања и консултација са тимом за кампању, донео сам тешку одлуку да суспендујем своју кампању", рекао је Елдер и најавио да ће подржати Трампа.

Градоначелник Мајамија Френсис Суарез постао је први републикански кандидат који је одустао од кампање након што се није квалификовао за прву парламентарну дебату републиканаца у августу.

И он се борио да забележи било какву значајну подршку у анкетама и био је у сенци свог колеге кандидата са Флориде, гувернера Рона Десантиса.

"Кандидовање за председника Сједињених Држава била је једна од највећих почасти у мом животу. Иако сам одлучио да суспендујем своју кампању за председника, остаје моја посвећеност да ово учиним бољом нацијом за сваког Американца", рекао је Суарез, када је потврдио да је окончао своју кандидатуру за Белу кућу.

Бизнисмен Пери Џонсон успео је да прикупи само 61.000 долара за своју кампању у другом кварталу 2023. године и није учествовао у прве две телевизијске дебате, а да ће одустати потврдио је 20. октобра.

"Без могућности да поделим своју визију на сцени за дебате, одлучио сам у овом тренутку да је суспензија моје кампање права ствар", рекао је он најављујући стопроцентрну подршку Републиканцима током избора 2024.

И Вил Херд није имао среће, а да га потера малер можда је припомогла и чињеница да је бивши тексашки конгресмен један од ретких републиканских кандидата за председника који су директно напали Трампа током кампање. Он је своју подршку обећао другој кандидаткињи, бившој гувернерки Јужне Каролине Ники Хејли.

"Иако ценим сво време и енергију коју су дале наше присталице, важно је препознати реалност политичког пејзажа и потребу да се наша партија консолидује око једне особе да бисмо победили и Доналда Трампа и Бајдена", рекао је Херд.

Осим Трампа, Десантиса и Хејлијеве, у изборној трци у оквиру партије, остали су још сенатор из Јужне Каролине Тим Скот, предузетник Вивек Рамасвами, бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, гувернер Северне Дакоте Даг Бургум и бивши гувернер Арканзаса Аса Хачинсон.

image