Свет

Кина и САД одржаће консултације о контроли наоружања

Земље такође планирају да разговарају о примени међународних уговора и неширењу нуклеарног оружја, навео је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин
Кина и САД одржаће консултације о контроли наоружања© Thomas Peter-Pool/Getty Images

Кина и Сједињене Државе одржаће консултације о контроли наоружања и нуклеарном неширењу следеће недеље у Вашингтону, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Пекинг и Вашингтон одржаће консултације о контроли наоружања и нуклеарном неширењу следеће недеље у Вашингтону. Планиран је и дијалог и размена мишљења о широком спектру питања, као што су примена међународних уговора, контрола наоружања и непролиферација нуклеарног оружја", казао је Венбин.

Раније је "Волтстрит џорнал", позивајући се на изворе у америчкој влади, објавио да амерички и кинески представници намеравају да одрже преговоре о контроли наоружања у Вашингтону следеће недеље, први пут од администрације председника Барака Обаме.

Састанак представника Сједињених Држава и Кине биће одржан уочи преговора планираних на маргинама самита АПЕЦ-а у Сан Франциску између америчког председника Џозефа Бајдена и председавајућег Си Ђинпинга, на којима је, како је раније саопштено у Белој кући, "начелни договор" већ постигнут.

image