Свет

Немачка забранила активности Хамаса у тој земљи: Нема места за антисемитизам

Министарка полиције изјавила је да ће се држава свим средствима борити против "прослава" терористичких напада на Израел
Немачка забранила активности Хамаса у тој земљи: Нема места за антисемитизамwww.globallookpress.com © Michael Kuenne

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер изјавила је да се у тој земљи забрањују активности исламске радикалне организације Хамас и палестинске мреже Самидоун.

Организација Самидоун која делује и под називима "ХИРАК –  Палестински омладински покрет за мобилизацију" и "Хирак еВ" уједно ће бити распуштена.

"Одржавање спонтаних 'прослава' у Немачкој као одговор на ужасне терористичке нападе Хамаса на Израел показује Самидоунов антисемитски, нехумани поглед на свет на посебно одвратан начин. Антисемитизму није место у Немачкој. Борићемо се против њега свим државним средствима", изјавила је Фезерова, а пренео "Шпигл".

Безбедносне службе сматрају да је Самидоун уско повезан с радикалним Популарним фронтом за ослобођење Палестине (ПФЛП) који пропагира оружану борбу против Израела и налази се на ЕУ листи терористичких организација.

Забрана је уследила након што је канцелар Олаф Шолц најавио исту по почетку напада Хамаса и Израела – тада су представници Самидоуна у Берлину делили слаткише.

Канцеларија за заштиту устава претпоставља да у Немачкој има око 450 присталица Хамаса, који је класификован као терористичка организација у ЕУ и САД, док број следбеника Самидоуна није познат, али се верује да је знатно мањи.

image