Свет

Александар Дугин: Једино што преостаје ционистима је да минирају џамију Ал Акса и изграде Трећи храм

Ционизам руши све темељне постулате јудаизма, тврди руски филозоф. Ако се у јудаизму мора чекати на долазак Месије, онда је у ционизму сваки Јеврејин већ постао Бог
Александар Дугин: Једино што преостаје ционистима је да минирају џамију Ал Акса и изграде Трећи храмwww.globallookpress.com © Cornelia Pithart via www.imago-i

Ционизам, државна идеологија Израела, с једне стране представља наставак јудаизма, али с друге стране, он је његово побијање, пише руски мислилац Александар Дугин за сајт "Геополитика.ру".

Говорити о јудаизму поједностављено, било да се он једнострано хвали или осуђује, очигледни је примитивизам.

Управо то раде западни медији, констатује Дугин, урањајући у хипнозу и маглу бесмислица, које нас спречавају да видимо веома интригантну и застрашујућу слику оног што се управо дешава у Палестини.

Основа јудаизма је вера да су Јевреји изабрани народ, чији је циљ да дочекају Месију, који ће постати краљ Израела.

Почетком првог миленијума, након што је срушен Други храм, Јевреји су се раселили из Палестине, што је означило почетак две хиљаде година расејања (дијаспоре). Расејање је неизоставни део јеврејске традиције. Сврха расејања је да се Израел искупи за своје грехе.

Према јеврејској традицији, тек после искреног покајања Израела треба да се појави Месија. Појава Месије ће омогућити повратак Јевреја, успостављање независне државе и подизање Трећег храма у Јерусалиму.

Најдоследнији представници тог гледишта су данас фундаменталисти из покрета Нетуреи Карта (Чувари града). Они верују да је су муке које Јевреји трпе у изгнанству последица Божје воље.

"Света издаја" правоверног јудаизма

Савремени Израел је у очигледној супротности са јеврејском традицијом. Да бисмо то разумели, треба да се вратимо у 17. век, у еру псеудо-Месије Шабетај Цвија, који је био претеча ционизма. Шабетај Цви је тврдио да је управо он "Месија".

Али Шабетај Цви је доживео тужну судбину. Када је покушао да убеди турског султана да Јеврејима омогући повратак у Палестину, добио је следећи одговор: или ће му бити одрубљена глава или ће прећи на ислам. Шабетај Цби је учинио ово последње. То је значило велико разочарење за јеврејску заједницу.

Упркос овом неуспеху, његова учења су се раширила међу источноевропским Јеврејима – Ашкеназима.

У његове следбенике убраја се и Јакоб Франк, који је учио да је Шабетај Цви био прави Месија, који је својом вољом је прешао на ислам. Према учењу Франка, Шабетај Цви је починио "свету издају" јудаизма како би убрзао долазак Месије.  

Франк је и сам најпре прешао у ислам, а затим у католичанство, кршећи све забране талмудизма. Међутим, Франкова тајна доктрина је учила да се после 17. века променио појам Месије и да су отада и сами Јевреји постали Месија, због чега више нема потребе да живе у ишчекивању. Јевреји могу издати и своју религију, али ће свеједно остати свети. Односно, како каже Дугин, у међувремену су и сами Јевреји "постали Бог".

У тој атмосфери је настао ционизам. Ционизам руши све темељне тврдње јудаизма. Ако се у јудаизму мора чекати на долазак Месије, онда је у ционизму Јеврејин већ Бог. После тога следи кршење талмудских заповести.

Ционизам је побијање јудаизма

Ово је узрок веома специфичних односа између ционизма и јудаизма. С једне стране, ционизам је наставак јудаизма, а с друге, он је његово побијање. Ционисти тврде да више немају због чега да се кају, да су довољно пропатили и да су због тога и сами „постали Бог“.

Модерна ционистичка држава се из тог разлога не ослања на древни Израел и ортодоксне Јевреје, колико на секуларне Јевреје, који укључују либерале, комунисте, капиталисте, хришћане, муслимане, једном речју, све оне који се уклапају у Франкову шему. Свако од њих је починио "свету издају". Јевреји сада могу изградити државу и успоставити забрану критиковања ционизма.  

Како закључује Дугин: "Једини корак који им је још преостао јесте да минирају џамију Ал Акса и започну изградњу Трећег храма. Кнесет (израелска скупштина) је већ издвојио средства за истраживање Брда храма и све иде у том правцу."

Овај сукоб се не може примирити апелима Уједињених нација да обе стране поштују људска права ни позивима на мир. Ако завиримо мало дубље, помаља се застрашујућа слика оног што се стварно дешава на Блиском истоку.

image