Свет

Израелска полиција интервенисала у џамији Ал-Акса у Јерусалиму, више од 100 повређених (ВИДЕО)

Израелске снаге спречавају лекаре да дођу до џамије и укажу помоћ повређенима
Израелска полиција интервенисала у џамији Ал-Акса у Јерусалиму, више од 100 повређених (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Израелска полиција напала је рано јутрос десетине верника у џамији Ал-Акса у Јерусалиму, према изјавама сведока, палестинских власти и саопштењу полиције, преноси Ројтерс.

Полиција је саопштила да је интервенција одговор на раније нереде и да је била приморана да уђе у комплекс након што су се маскирани екстремисти закључали у џамију са пиротехничким средствима, моткама и камењем.

"Када је полиција ушла у објекат, велика група демонстраната је на њих бацала каменице и испалила пиротехничка средства из унутрашњости џамије", наводи се у саопштењу и додаје да је полицајац рањен у ногу.

Медији преносе да је више од 100 Палестинаца повређено.

Палестински Црвени полумесец саопштио је да су Палестинци задобили повреде од гумених метака током физичког сукоба са израелском полицијом у комплексу џамије Ал-Акса.

Додаје се и да израелске снаге спречавају њихове лекаре да дођу до џамије.

"Седела сам на столици и читала Куран. Бацали су шок гранате, једна ме је погодила у груди", рекла је Ројтерсу жена испред џамије након интервенције израелске полиције.

Инцидент је изазвао протесте широм окупиране Западне обале, а израелска војска је саопштила да је девет ракета испаљено из Газе према Израелу након што су се сирене огласиле у јужним градовима те земље.

У саопштењу је прецизирано да су најмање четири ракете пресретнуте, а да су четири пале на отворена подручја.

Тензије у комплексу џамије Ал-Акса, који Јевреји називају Брдо храма, праћене су насиљем последњих година.

Честе посете и покушаје молитви Јевреја Палестинци виде као провокацију, а палестинске организације осудиле су последње нападе Израела на вернике, које су описале као "злочиначке".

Јордан и Египат, две државе укључене у недавне напоре, које подржавају САД, за умање тензије између Израела и Палестинаца, издали су одвојена саопштења у којима осуђују инцидент.

У Израелу се данас обележава први дан јеврејског празника Пасхе, док је за муслимане тренутно у току свети месец Рамазан. 

image